OVÄNTAT USA-BESKED: Ryssland hotar att invadera Sverige

2022 03 03

USA har gått ut och sagt att Ryssland hotar att invadera Sverige och Finland.

Uttalandet är ytterst exceptionellt och synnerligen dramatiskt.

Inför FN:s generalförsamling

Det var ingen mindre än USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield som gjorde det extrema uttalandet inför  FN:s generalförsamling på onsdagskvällen.

Putin hotar invadera Sverige

– President Putin fortsätter att eskalera, sätter Rysslands kärnvapenstyrkor i förhöjd beredskap. Hotar att invadera Sverige och Finland. Vid varje steg i kriget har Ryssland förrått FN. Rysslands agerande går emot allt som FN står för, sade hon.

Djupt oroande

– Djupt oroande – överraskande! Man undrar själv vad bygger FN-ambassadören det här på, att Ryssland hotar invadera Finland och Sverige, säger TV4:s Rolf Porseryd.

–  Kan det vara någon typ av underrättelse som inte vi känner till, frågar sig Rolf Porseryd i TV4.

Anmärkningsvärt

– Det är anmärkningsvärt att hon står framför FN: generalförsamling, framför alla världens länder och påstår att Sverige och Finland är hotat av Ryssland, säger Rolf Porseryd som även lägger fram någon form av missförstånd som möjlig förklaring.

Besvärande och överraskande

– Eller är det någon fortsättning på det vi hörde förra veckan från Rysslands utrikestaleskvinna om att om Sverige och Finland går med i NATO så hotar militära åtgärder, säger Porseryd.

– Det är besvärande, överraskande och ja, behöver utvecklas, säger Rolf Porseryd,

ANALYS

Uttalandet kommer från mycket hög nivå i USA:s administration och är extremt anmärkningsvärda.

Karriärdiplomaten Linda Thomas-Greenfield har en mycket välmeriterad bakgrund och är ingen lättviktare. Hon har varit diplomat i Liberia, Schweiz, Pakistan, Kenya, Gambia, Nigeria och Jamaica.

Hon nominerades till posten som Representative of the United States of America to the United Nations av president Joe Biden 20 januari 2021 och svors in 24 februari 2021.

Sveriges regering behöver klargöra vad som ligger bakom uttalandet.

Behöver klarläggas

Det kan vara en egenhändig vidareutveckling av Rysslands hotfulla uttalande förra veckan men det är i så fall olämpligt att uttala sig på det viset i FN:s generalförsamling.

Det kan även vara så att USA – med sin avancerade underrättelsetjänst – har snappat upp mer information än vad som meddelats externt i svensk och internationell media tidigare.

Det hela är ytterst allvarligt och behöver klarläggas per omgående. Ett uttalande från Sveriges regering är att vänta redan under torsdagsförmiddagen.

Se USA:s FN-ambassadör göra uttalandet i FN:s generalförsamling här

Foto: United Nations

Text: Redaktionen


Arla ger besked om de nya korkarna

2024 04 20

Arla tror sig ha en förklaring gällande kritiken mot de nya korkarna.

Under den senaste tiden har fastsittande korkar på mjölkkartonger varit hett omdebatterade.

Många har velat se en återgång till tidigare versioner, medan andra inte lägger någon större vikt vid förändringen.

Arla, som är en av aktörerna som genomfört förändringen på sina produkter, tror sig kunna ge ett besked om anledningen till kritiken.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Geografiska skillnader

Vad gäller mjölken från Arla så tycks ilskan mot de fastsittande korkarna vara mer intensiv söder om Stockholm.

Presschef Max Wallenberg menar att det hela kan ha att göra med geografiska skillnader.

– Om du bor i Stockholm eller uppåt i landet så har du en kork som många tycker fungerar lite bättre, och bor du längre ner i landet så är det en kork som många tycker funkar lite sämre, säger han till SR.

Får fler klagomål

Arla får in fler klagomål från södra Sverige än från Stockholm och norrut.

– Det beror helt enkelt på var paketen produceras, vid vilket mejeri de görs. Den här korken som har fått mycket kritik, där behöver man trycka till så att det blir ett klick, annars fastnar korken och så får man mjölk överallt.

Därför infördes korkarna

De nya korkarna har införts i samband med att en ny EU-lag klubbas igenom.

– Plastlock från dryckesförpackningar är en av de vanligaste orsakerna till nedskräpning och några av de främst förekommande plastprodukterna upphittade under strandstädningar, förklarar Arla.

– Från och med juli 2024 införs ny lagstiftning från EU som kräver att alla korkar ska sitta fast vid dryckesförpackningar upp till tre liter. 

– För att kunna möta de nya kraven, har vi på Arla redan startat arbetet med att anpassa mejerierna till den nya förpackningsdesignen.

Ska sitta fast

Den nya EU-lagen är klar och tydlig vad gäller återvinningen.

– Enligt EU:s direktiv ska plastlocket sitta fast på förpackningen under hela förpackningens livslängd. Det betyder att hela förpackningen sorteras som pappersförpackning.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Nya regler när du går på restaurang – ska gälla i hela landet

2024 04 20

Ett nytt krav kommer att ställas på Sveriges restauranger.

Det meddelar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Kullgren har gett Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram föreskrifter om att restauranger och storhushåll måste informera gäster om ursprungsland för kött.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, säger ministern.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.        

Så kan gäster informeras  

Livsmedelsverket ska redovisa sitt uppdrag 15 december.

De nya kraven ska gälla i hela landet och berör färskt, kylt, fryst och malet kött av nöt, svin, får, get och fjäderfä som används som ingrediens i måltider som serveras på restauranger och i storhushåll.

–  Detta är en angelägen fråga för såväl konsumenter som för svenska lantbrukare, framhåller regeringen i ett uttalande.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Nya regler för hämtmat

Sedan tidigare har nya krav för restaurangers hantering av hämtmat införts. 

De nya reglerna trädde i kraft den 1 januari. 

LÄS MER HÄR:

Nya regler för hämtmat – det här gäller

Foto: A. Haney

Text: Redaktionen