OVÄNTAT USA-BESKED: Ryssland hotar att invadera Sverige

2022 03 03

USA har gått ut och sagt att Ryssland hotar att invadera Sverige och Finland.

Uttalandet är ytterst exceptionellt och synnerligen dramatiskt.

Inför FN:s generalförsamling

Det var ingen mindre än USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield som gjorde det extrema uttalandet inför  FN:s generalförsamling på onsdagskvällen.

Putin hotar invadera Sverige

– President Putin fortsätter att eskalera, sätter Rysslands kärnvapenstyrkor i förhöjd beredskap. Hotar att invadera Sverige och Finland. Vid varje steg i kriget har Ryssland förrått FN. Rysslands agerande går emot allt som FN står för, sade hon.

Djupt oroande

– Djupt oroande – överraskande! Man undrar själv vad bygger FN-ambassadören det här på, att Ryssland hotar invadera Finland och Sverige, säger TV4:s Rolf Porseryd.

–  Kan det vara någon typ av underrättelse som inte vi känner till, frågar sig Rolf Porseryd i TV4.

Anmärkningsvärt

– Det är anmärkningsvärt att hon står framför FN: generalförsamling, framför alla världens länder och påstår att Sverige och Finland är hotat av Ryssland, säger Rolf Porseryd som även lägger fram någon form av missförstånd som möjlig förklaring.

Besvärande och överraskande

– Eller är det någon fortsättning på det vi hörde förra veckan från Rysslands utrikestaleskvinna om att om Sverige och Finland går med i NATO så hotar militära åtgärder, säger Porseryd.

– Det är besvärande, överraskande och ja, behöver utvecklas, säger Rolf Porseryd,

ANALYS

Uttalandet kommer från mycket hög nivå i USA:s administration och är extremt anmärkningsvärda.

Karriärdiplomaten Linda Thomas-Greenfield har en mycket välmeriterad bakgrund och är ingen lättviktare. Hon har varit diplomat i Liberia, Schweiz, Pakistan, Kenya, Gambia, Nigeria och Jamaica.

Hon nominerades till posten som Representative of the United States of America to the United Nations av president Joe Biden 20 januari 2021 och svors in 24 februari 2021.

Sveriges regering behöver klargöra vad som ligger bakom uttalandet.

Behöver klarläggas

Det kan vara en egenhändig vidareutveckling av Rysslands hotfulla uttalande förra veckan men det är i så fall olämpligt att uttala sig på det viset i FN:s generalförsamling.

Det kan även vara så att USA – med sin avancerade underrättelsetjänst – har snappat upp mer information än vad som meddelats externt i svensk och internationell media tidigare.

Det hela är ytterst allvarligt och behöver klarläggas per omgående. Ett uttalande från Sveriges regering är att vänta redan under torsdagsförmiddagen.

Se USA:s FN-ambassadör göra uttalandet i FN:s generalförsamling här

Foto: United Nations

Text: Redaktionen