USA: 38 sidor om hur Trump skulle kunna genomföra statskupp

2021 12 11

Donald Trumps tidigare stabschef har till kongressen lämnat över en powerpointpresentation över hur Trump skulle kunna genomföra en statskupp.

Presentationen som innehåller detaljerade uppgifter om hur Trump skulle kunna ha behållit makten efter valet trots valförlusten och bland annat utlysa ett slags nationellt nödläge väcker stor uppmärksamhet i USA, rapporterar The Guardian.

Rekommendationer till Trump

Stabschefen Mark Meadows har lämnat över powerpointpresentationen till den kommitté i USA:s kongress som granskar Stormningen av kongressen den 6 januari 2021.

Presentationen som är titulerad ”Valfusk, Utländsk Påverkan & Alternativ för 6 januari” innehåller en rad olika rekommendationer till Donald Trump för att fortsätta vid makten trots valförlusten.

Utlysa undantagstillstånd

Presentationen ska vara på 38 sidor enligt tidningen och ett av de första stegen enligt dokumentet ska vara att informera senatorer och kongressledamöter om utländsk påverkan. Därefter ska Trump utlysa undantagstillstånd och ogiltigförklara alla elektronisk röster.

Mike Pence

Presentationen räknar även upp tre olika alternativ för vicepresident Mike Pence att agera i strid med lagen vid den ceremoni där valresultatet och Joe Bidens valseger skulle bekräftas.

Syftet var att Mike Pence istället skulle ordna till det så att Trump kunde styra fyra år till.

Tre olika alternativ

De tre alternativ som räknas upp för Mike Pence är följande:

▪Tillsätta Trumpdelegater istället för Bidendelegater i elektorskollegiet i nyckelstater.

▪Avvisa Bidenvänliga elektorer

▪Skjuta upp bekräftelsen av valresultatet och tillse att istället endast ”lagliga pappersröster” räknades.

Iscensatt av Kina

Det sista alternativet som går ut på att ogiltigförklara elektroniska röster liknar det förslag som Trumps advokater Rudy Giuliani och John Eastman arbetade på enligt The Guardian.

Grunden för advokaternas argument var att det ägt rum omfattande valfusk iscensatt av Kina.

Höll inte med

De olika påståenden avvisades om och om igen i olika domstolsprocesser och Donald Trump egen justitieminister Jeff Rosen liksom hans ersättare Bill Barr framhöll att det inte fanns några bevis för valfusk av sådan storlek att det kunde påverka valutgången.

Presenteras framöver

Powerpointpresentationen blev uppmärksammad när Trumps stabschef Mark Meadows lämnade över 6 000 dokument till kongressens granskningskommitté. Enligt The Guardian väntas dokumentet presenteras närmare i kongressen framöver.

Foto: Donald Trump FB


Betalningssystem har slagits ut i hela landet

2024 05 21

Under måndagen har flera butiker och restauranger drabbats av stora problem.

Runt om i landet har kunder inte kunnat betala med kort.

Problemet har bland annat drabbat livsmedelskedjorna Hemköp och Willys.

Matjättarna har varit förtegna om problemet, men nu kommer uppgifter som gör gällande att det rör sig om ett omfattande problem hos en specifik leverantör.

Enligt uppgifter till Di har företaget Westpays kortterminaler slagits ut helt och hållet.

– En av Westpays partners är it-leverantören Tietoevry, som tidigare varit föremål för en omfattande hackerattack, rapporterar tidningen.

Hackerattacken mot Tietoevry ägde rum i början av året och påverkade bolagets tjänster till flera företag – bland annat Rusta, Filmstaden, Granngården och statliga Systembolaget.

Den ryska hackergruppen Akira låg bakom attacken.

Flera kända kunder

Westpay har inte uttalat sig om måndagens tekniska problem.

Leverantören erbjuder olika betallösningar till flera stora aktörer som butikskedjan Elon, snabbmatskedjan Max och matjättarna Willys och Hemköp.

– Fintech- och betalningslösning är kärnan i vårt erbjudande. Till detta adderar vi kringtjänster som ger våra kunder full kontroll och säkerhet i världsklass. Drivkraften är att vara en möjliggörare för våra kunders drömmar och ambitioner. Du förstår, vi älskar att göra våra kunder lite bättre genom att addera vår styrka till deras fördel, framhåller Westpay på sin hemsida.

”Klart att det påverkar”

Restaurangkedjan Sushi Yama använder Westpays kortterminaler. 

Kedjans talesperson Danny Barsoum konstaterar att man inte fått någon information om när problemet kan vara åtgärdat.

– Vi får hänvisa kunder till andra betalsätt.

– Vi har möjlighet att ta emot swish och beställningar via app och webb, så vi har fler kanaler som vi kan använda, men kortbetalningar är det främsta betalsättet så det är klart att det påverkar, säger han till Di.

Fakta: Westpay

- Grundades 1988

- Leverantör inom fintech betallösningar

Arkivfoto: Axfood resp Jonas Leupe

Text: Redaktionen


Semesterfirare skickas hem – omedelbart

2024 05 21

Turister evakueras omedelbart från och med idag tisdag.

Det är beskedet som kommer från Australien och Nya Zeeland på tisdagsmorgonen svensk tid.

Båda länderna kommer att skicka särskilt chartrade regeringsplan till paradisön Nya Kaledonien för att hämta hem sina medborgare som är fast på den kaosdrabbade semesterorten, rapporterar Reuters.

– Flygplatsen förblir stängd för kommersiella flygningar och det kommer att sättas in militär för att skydda offentliga byggnader, framhåller Frankrikes högkommission i Nya Kaledonien enligt nyhetsbyrån.

Tusentals turister fast

Enligt de lokala myndigheterna finns det över 3 000 personer som hamnat i limbo och väntar på att få lämna Nya Kaledonien efter det att flygen till och från ön ställts in.

Australiens utrikesminister Penny Wong bekräftar att man fått tillstånd för två flygningar och att regeringen kommer att fortsätta arbeta för att sätta in ytterligare flyg.

Nya Zeeland har på tisdagsmorgonen fått tillstånd för ett flyg som ska hämta 50 passagerare med de mest akuta behoven, men fler kommer.

– Det har varit en brådskande prioritet för regeringen att ta hem nyzeeländare, säger landets utrikesminister Winston Peters.

Utlyst nödläge

Nya Kaledonien är en populär paradisö i Stilla havet öster om Australien.

Ön är ett avhängigt territorium till Frankrike som nyligen planerade förändringar vad gäller röstberättigade till regionval. Lagändringen ska ge folk som bott på ön i minst tio år rösträtt, vilket orsakat massiva protester och dödliga upplopp under den senaste veckan.

Den 15 maj utlyste Frankrike nödläge och satte två dagar senare in 1 000 kravallutrustade franska soldater och poliser.

Inleder "större operation"

Totalt har sex personer förlorat livet i samband med våldsamheter och hundratals personer har skadats. 

I söndags gav Frankrike dessutom besked om att inleda en “större operation”.

– Allt görs för att återställa den ordning och det lugn som invånarna förtjänar, sade Frankrikes utrikesminister Gerald Darmanin enligt Sky News vid tillfället.

Foto: D. Gold

Text: Redaktionen