Upptäckt i brittiska berg oroar forskare

2022 10 09

Experten på snö, Iain Cameron, kunde nyligen rapportera om ännu ett snöfritt år i den skotska nationalparken Cairngorms.

Efter att ha varit på platsen bara några dagar tidigare och då kunnat se ett "plåster av snö", kom han åter kort därpå och fick då information som sett över tid är väldigt ovanlig, men som tenderat bli allt vanligare de senaste åren.

– Så där har vi det. Det är bekräftat att Skottland är snöfritt igen, framhöll han på sitt Twitterkonto, enligt den brittiska kanalen BBC.

Plåstret av snö borta

Han tillade:

– Det sista plåstret över Sfinxen försvann någon gång under de senaste 24 timmarna.

I ytterligare en tweet underströk han:

– Jag är inte en klimatolog (inte ens en akademiker), men det är en ganska uppenbar färdriktning.

Det är fjärde gången på de senaste sex åren som platsen är helt snöfri.

Sammanlagt har den varit snöfri endast nio gånger under de senaste 300 åren: 1933, 1959, 1996, 2003, 2006, 2017, 2018, 2021 och nu 2022.

Snö sedan 1700-talet

Dessförinnan någon gång under 1700-talet.

Cameron har forskat kring snö i allmänhet och snö i Skottland i synnerhet under 25 år och har bland annat författat boken The vanishing ice.

Platsen där snötäcket studerats extra noga kom till under den senaste istiden och är känd för mängden snö som brukar hålla sig intakt trots värmande sommarmånader.

Cameron utförde under många år studierna av platsen i samarbete med Dr Adam Watson, en numer bortgången biolog som ofta kom att kallas Dr Cairngorms tack vare de många åren av arbete på platsen.

Delar av Watsons studier kring platsen byggde på information som överlämnats från generationer till generationer, från dem som arbetat och besökt platsen.

Namnet, Sfinxen, har platsen getts från den intilliggande klätterväggen.

Foto: Iain Cameron, Twitter

Text: Redaktionen