Föräldrar förtvivlade: Skolelever flyttas till utsatt område

2023 11 08

Samtliga mellanstadieelever på Västanbyns skola utanför Sandviken ska flytta till Murgårdsskolan i centrala Sandviken. 

De styrande partierna i kommunen,  Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna har gått fram med beslutet. Partierna har fått stöd av Vänsterpartiet.  

Murgårdsskolan kommer att bli en 4-9 skola och Västanbyns skola en F-3 skola. Förändringen sker stegvis och ska vara helt genomförd till läsåret 2027/28.

Beslutet syftar bland annat till att bryta segregationen på Murgårdsskolan som ligger i ett socialt utsatt område.

– Beslutet går i linje med vårt uppdrag, att ge alla elever förutsättningar att nå godkända resultat i våra skolor. Det är viktigt att alla instanser i samhället tar ansvar och gör det vi kan för att bryta segregation, säger Jenny Karlsson (C), ordförande i kunskapsnämnden.

Minna Holmqvist, som är skolchef på Sandvikens kommun, ser även positivt på beslutet.

– Beslutet skapar förutsättningar att erbjuda alla elever en bra och likvärdig skola. Nu börjar den praktiska planeringen. Förändringarna kommer att ske successivt. Det ger möjlighet för alla inblandade, elever, vårdnadshavare, lärare och skolledare att förbereda sig och känna sig trygga i processen.

Föräldrar förtvivlade

Kommunens positiva inställning delas inte av många föräldrar från det välbärgade området Västanbyn.

Tre föräldrar reagerar kraftigt på beslutet i en intervju med Gefle Dagblad.

– Man har ju vetat att de skulle ta beslutet, men man fick en stor klump i magen. Vi känner oss förtvivlade och bakbundna, säger en förälder till tidningen.

Föräldrarna uppger att de är medvetna om integrationsproblemen, men anser inte att förflyttning av skolelever är en lämplig lösning på problemet.

– Det blir ju att våra barn gör politikernas arbete. Våra barn är det viktigaste vi har och istället borde politikerna satsa på bostäder och vart det byggs.

Ska ta oron på allvar

Ordföranden i kunskapsämnen, centerpartisten Jenny Karlsson, framhåller att hon förstår att förändringarna kan skapa oro hos många familjer.

– Barnen har själv fått framföra sin talan om vad de ser för oro med det här. Men det är också väldigt mycket hoppfullhet och framtidstro i deras åsikter. Att man ser fram emot en ny skola och framförallt nya kamrater. Men oron som finns ska vi absolut ta på allvar, säger hon till Gefle Dagblad.

Liknande projekt 2021

För två år sedan skedde en liknande förändring i Sandviken för att minska segregationen i kommunen.

Då omfördelades årskurser mellan Norrsätraskolan och Vallhovsskolan. Det blev en lyckad förändring, enligt kommunstyrelsen.

– Det har fallit väl ut bland både elever och personal. Uppföljning konstaterar att eleverna är trygga och att den nya elevsammansättningen bidrar till goda förutsättningar för lärande.

Foto: K Sikkema

Text: Redaktionen


Nytt körkort lanseras i Sverige – första gången någonsin

2024 06 18

Förra veckan meddelade Digg – myndigheten för digital förvaltning – att en statlig e-legitimation ska införas i Sverige.

Den införs 2026 och kommer att vara ett fysiskt plastkort.

– Du lägger kortet mot telefonen, så läses den av trådlöst. Så det innebär att det blir enklare att hjälpa till exempel sin gamla mamma, berättade Lotta Hämäläinen, ansvarig på Digg, för SR Ekot.

Nu kommer ytterligare ett id-besked till svenska folket.

Ett förslag om en digital identitetsplånbok ska beredas i Regeringskansliet.

Det meddelar civilminister Erik Slottner (KD) på måndagen.

– Exempelvis kommer körkort, pass och utbildningsbevis kunna användas på ett säkert sätt i en digital plånbok.

– I stället för att ha körkortet i en plånbok i bakfickan så kommer det vara möjligt att ha det i mobilen. Regeringen välkomnar utredningens slutbetänkande och de förslag som lämnas, säger ministern.

Första gången någonsin

Regeringens besked innebär att det för första gången någonsin kommer bli möjligt att ladda ner sitt körkort digitalt. Därmed följer Sverige övriga nordiska länder. I Finland, Danmark, Norge och Island har det sedan några år tillbaka varit möjligt att ladda ner sitt körkort i mobilen och lämna det fysiska kortet hemma.  

Det är oklart när det digitala körkortet införs i Sverige, men regeringen uppger att förslaget om en digital identitetsplånbok är i "slutbetänkandet". 

Flera funktioner

Beskedet om ett digitalt körkort är en del av EU-kommissionens förslag till ändring av den så kallade eIDAS-förordningen. Förslaget innebär bland annat att varje medlemsstat ska utfärda en europeisk digital identitetsplånbok.

Den digitala identitetsplånboken ska kunna användas i flera fall, till exempel för att:

- använda offentliga tjänster för att t.ex. få personbevis och läkarintyg eller anmäla adressändringar

- öppna bankkonto

- göra sin inkomstdeklaration

- söka till universitet och högskolor i hemlandet eller i ett annat EU-land

- spara läkemedelsrecept som kan användas i ett annat EU-land

- styrka sin ålder

- hyra en bil med hjälp av ett digitalt körkort

- checka in på ett hotell.

Foto: W. Kei

Text: Redaktionen


Nytt fullskaligt krig nära: ”Kommer bli förödande”

2024 06 19

Ett nytt krig i Mellanöstern är på väg att bryta ut.

Det meddelar Israels utrikesminister Israel Katz.

Enligt ministern har planer på en israelisk militär offensiv i Libanon godkänts. Offensiven kommer innebära ett ”fullskaligt krig” mellan Israel och den Iran-stödda milisen Hizbollah, uppger utrikesministern. 

Libanesiska Hizbollah är terrorstämplade av USA. EU har terrorstämplat Hizbollahs militära gren.

Under kriget mellan Hamas och Israel har Hizbollah avfyrat mängder av raketer mot norra Israel. I tisdags hotade terrorgruppen att slå till mot Israels tredje största stad Haifa, vilket fått den israeliska regeringen att se rött.

Utrikesminister Israel Katz varnar för att en israelisk offensiv ”kommer bli förödande”.

– I ett fullskaligt krig kommer Hizbollah att utplånas och Libanon kommer drabbas hårt, säger han.

USA agerar

USA ser allvarligt på det upptrappade läget mellan Israel och Hizbollah.

Stormakten har skickat den erfarne medlaren Amos Hochstein till området för att medla mellan parterna. Målet är att undvika ett nytt storskaligt krig i regionen.

– Vi har sett en upptrappning under de senaste veckorna. President Biden vill undvika en ytterligare upptrappning och ett större krig, säger Hochstein enligt Yle och tillägger:

– Det är i allas intresse att lösa det här snabbt och på diplomatisk väg, och det kan uppnås och det är brådskande.

Fakta Hizbollah

- Islamistisk shiamuslimsk rörelse i Libanon, nära lierad med Iran

- Terrorstämplad av USA (dess väpnade gren också av EU)

- Hizbollah har ett stort inflytande i Libanon, både politiskt och militärt

- Terrorgruppens uttalade mål är att utplåna Israel

- Det är oklart hur stor Hizbollahs väpnade gren är. Det är dock klarlagt att terrororganisationen innehar en gedigen vapenarsenal, bland annat över 100 000 raketer

Foto: F. Andrejevic

Text: Redaktionen