Föräldrar förtvivlade: Skolelever flyttas till utsatt område
2023 11 08
Samtliga mellanstadieelever på Västanbyns skola utanför Sandviken ska flytta till Murgårdsskolan i centrala Sandviken.
De styrande partierna i kommunen, Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna har gått fram med beslutet. Partierna har fått stöd av Vänsterpartiet.
Murgårdsskolan kommer att bli en 4-9 skola och Västanbyns skola en F-3 skola. Förändringen sker stegvis och ska vara helt genomförd till läsåret 2027/28.
Beslutet syftar bland annat till att bryta segregationen på Murgårdsskolan som ligger i ett socialt utsatt område.
– Beslutet går i linje med vårt uppdrag, att ge alla elever förutsättningar att nå godkända resultat i våra skolor. Det är viktigt att alla instanser i samhället tar ansvar och gör det vi kan för att bryta segregation, säger Jenny Karlsson (C), ordförande i kunskapsnämnden.
Minna Holmqvist, som är skolchef på Sandvikens kommun, ser även positivt på beslutet.
– Beslutet skapar förutsättningar att erbjuda alla elever en bra och likvärdig skola. Nu börjar den praktiska planeringen. Förändringarna kommer att ske successivt. Det ger möjlighet för alla inblandade, elever, vårdnadshavare, lärare och skolledare att förbereda sig och känna sig trygga i processen.
Föräldrar förtvivlade
Kommunens positiva inställning delas inte av många föräldrar från det välbärgade området Västanbyn.
Tre föräldrar reagerar kraftigt på beslutet i en intervju med Gefle Dagblad.
– Man har ju vetat att de skulle ta beslutet, men man fick en stor klump i magen. Vi känner oss förtvivlade och bakbundna, säger en förälder till tidningen.
Föräldrarna uppger att de är medvetna om integrationsproblemen, men anser inte att förflyttning av skolelever är en lämplig lösning på problemet.
– Det blir ju att våra barn gör politikernas arbete. Våra barn är det viktigaste vi har och istället borde politikerna satsa på bostäder och vart det byggs.
Ska ta oron på allvar
Ordföranden i kunskapsämnen, centerpartisten Jenny Karlsson, framhåller att hon förstår att förändringarna kan skapa oro hos många familjer.
– Barnen har själv fått framföra sin talan om vad de ser för oro med det här. Men det är också väldigt mycket hoppfullhet och framtidstro i deras åsikter. Att man ser fram emot en ny skola och framförallt nya kamrater. Men oron som finns ska vi absolut ta på allvar, säger hon till Gefle Dagblad.
Liknande projekt 2021
För två år sedan skedde en liknande förändring i Sandviken för att minska segregationen i kommunen.
Då omfördelades årskurser mellan Norrsätraskolan och Vallhovsskolan. Det blev en lyckad förändring, enligt kommunstyrelsen.
– Det har fallit väl ut bland både elever och personal. Uppföljning konstaterar att eleverna är trygga och att den nya elevsammansättningen bidrar till goda förutsättningar för lärande.
Foto: K Sikkema
Text: Redaktionen