Uppmaning till hushåll som inte fått besked om elstöd

2023 05 22

Utbetalningarna av det andra elstödet har inletts.

Det uppger Försäkringskassan i dag, måndag.

– Ungefär 1 miljon hushåll har nu fått sitt elstöd och de allra flesta får sina pengar senast den 9 juni, framhåller myndigheten.

Drygt 3,7 miljoner hushåll väntar fortfarande på stödet.

Totalt omfattas uppskattningsvis 4,7 miljoner hushåll av stödet som utgår till hela Sverige.

Hushållen kommer att dela på cirka 10 miljarder kronor. Summan har beräknats utifrån elförbrukningen i november och december 2022.

Fick över 300 000 kronor

I samband med att det första elstödet betalades ut fick tio personer över 300 000 kronor i stöd.

Försäkringskassan misstänker att tusentals personer fått stöd som gått till företag, eftersom elförbrukningen och de utbetalade summorna var så pass stora.

–  Man misstänker att flera tusen personer fått så mycket i stöd att det egentligen handlade om elförbrukning kopplat till näringsverksamhet, alltså företag, rapporterade SR i början av mars.

Därför får en del vänta

Inför utbetalningen av elstöd nummer två har Försäkringskassan vidtagit försiktighetsåtgärder för att samma misstag inte ska återupprepas.

Flera hushåll kommer därför behöva vänta på pengarna. 

Dessa hushåll uppmanas även att skicka in kompletterande uppgifter för att kunna ta del av stödet. 

– För att minska risken för felaktiga utbetalningar till enskilda firmor kommer en mindre grupp att få vänta längre än den 9 juni på sina utbetalningar – detta på grund av manuell hantering för att begära in kompletterande uppgifter, framhåller Försäkringskassan.

Även utlandsboende utan svenskt bankkonto får sina pengar lite senare.

Registrera bankkonto

För att kunna ta del av pengarna så fort som möjligt är det viktigt att anmäla sitt bankkonto till Swedbanks kontoregister.

– Om vi inte hittar något konto i kontoregistret tittar vi om man har ett konto hos Pensionsmyndigheten eller Försäkringskassan och skickar pengarna dit. Om vi inte hittar något konto i Swedbanks kontoregister, hos Försäkringskassan eller Pensionsmyndigheten, så skickas en utbetalningsavi, skriver Försäkringskassan.

Avin kan lösas in på Swedbanks hemsida eller på ett kontor hos Swedbank eller Sparbankerna.

Det tillkommer inga extra avgifter när du löser in avin. 

Foto: Tomas Ärlemo Svenska kraftnät

Text: Redaktionen