Uppmaning till hundratusentals svenskar: ”Man ska titta sig omkring”

2023 09 15

I dag fredag börjar firandet av Kung Carl XVI Gustafs 50 år på tronen.

Ett massivt säkerhetspådrag väntas när kungens firande inleds i Stockholm på fredagen och avslutas på lördagen.

Pekats ut som potentiellt mål 

Terrorhotsnivån i Sverige har höjts från en trea till en fyra på en femgradig skala.

Firandet av kungens 50 år på tronen har pekats ut som  potentiellt mål för ett terrordåd.

– Det skulle det kunna vara. Men vi har en stor poliskommendering under de dagar som firandet pågår, sa samordnaren för terrorismbekämpning vid Stockholmspolisen, Michael Fetz, till SVT i går, torsdag.

Färdas genom centrala

Under firandet kommer kungen bland annat att närvara vid en högvaktsavlösning och en bankett på slottet.

Kungen och drottning Silvia kommer även att färdas i kortege.

Tillsammans med drottningen kommer Kung Carl XVI att åka häst och vagn genom centrala Stockholm.

Cirka 3 000 soldater och sjömän ur 24 förband ur Armén, Marinen och Flygvapnet ska paradera längst kortegevägen.

Utöver deltagarna i paraden väntas flera hundratusen människor följa kortegen och delta i firandet.

Går ut med uppmaning

Nu går polisen ut med en direkt uppmaning till alla som kommer att vara på plats under fredagen och lördagen.

Samordnaren för terroristbekämpning Michael Fetz betonar att man ska bete sig som vanligt, men uppmanar samtidigt till ökad vaksamhet.

– Man ska titta sig omkring och är det något som avviker från det som känns normalt så ska man reagera och kontakta polisen, säger han till TV4.

Vidare berättar han att polisen har satt in samtliga tillgängliga resurser i samband med firandet.

– Det är en väldigt komplex polisinsats med många aktörer inblandade, och vi använder väldigt många av de förmågor som polisen förfogar över, som drönare, polishelikopter, båtar, uniformerade poliser och civilklädda poliser.

Hovet kommenterar

Trots det försämrade säkerhetsläget är det viktigt för kungen att fira jubileet.

Det framhåller Margareta Thorgren, informationschef för Kungliga Hovstaterna, i en kommentar till SR Ekot.

– Att upprätthålla öppenheten i samhället är en viktig sak, säger hon.

Foto: Clément Morin Kungliga Hovstaterna

Text: Redaktionen 


Jättesmäll för Marabou

2024 05 24

Det populära chokladmärket Marabous ägare Mondelez har åkt på en rejäl snyting.

Chokladjätten, som även äger Toblerone och Oreo, tvingas betala 337,5 miljoner i euro i böter, motsvarande nästan fyra miljarder svenska kronor.

Bakom beslutet står EU-kommissionen.

Kommissionen slår fast att Mondelez snedvridit konkurrensen på marknaden i 22 fall genom att begränsa den gränsöverskridande handeln inom EU – bland annat har chokladjätten hindrat återförsäljare att inhandla produkter från EU-länder med lägre priser.

Tvingats betala överpris 

Agerandet har lett till att konsumenter tvingats betala överpris för Mondelez produkter, eftersom återförsäljare hindrats från att pressa ner priserna.

Det framhåller Margrethe Vestager, EU:s kommissionär för konkurrens, i ett uttalande.

– Vi finner att Mondelez olagligt har begränsat återförsäljare från att köpa dessa produkter från medlemsstater där priserna är lägre.

– Detta gjorde det möjligt för Mondelez att sätta högre priser, vilket har slagit mot konsumenterna, som fått betala mer för choklad, kex och kaffe, säger Vestager och beskriver den olagliga metoden som ett betydande bekymmer för EU-invånare.

– Det är ett centralt bekymmer för europeiska medborgare, som blir ännu mer uppenbart i tider med hög inflation där många pressas hårt ekonomiskt. Det handlar också om kärnan i det europeiska projektet: den fria rörligheten för varor på den inre marknaden.

Bra samarbete – ändrar bötesbeloppet

EU har utrett Mondelez sedan 2019.

Margrethe Vestager konstaterar att företagets överträdelser är ”mycket allvarliga”.

Trots de hårda orden har det ursprungliga bötesbeloppen sänkts eftersom Mondelez visat prov på god samarbetsvilja under utredningen.

– Vi har ett samarbetsförfarande som innebär att företag som erkänner överträdelser och samarbetar kan få ett minskat bötesbelopp. Detta förfarande leder till avsevärda fördelar när det gäller snabbhet och förmåga att hitta en effektiv lösning av ärenden, säger Vestager och tillägger:

– Mot bakgrund av detta har kommissionen beslutat att minska Mondelez böter med 15 procent.

Foto: Mondelez Int press photo

Text: Redaktionen


ICA-partner i konkurs – efter jättesatsning

2024 05 23

I slutet av 2022 presenterade Ica-koncernen en ”viktig satsning för en levande landsbygd”.

Kunder i Norrtälje kommun fick möjlighet att beställa hem livsmedel som levereras med drönare.  Projektet var ett samarbete mellan Ica Gruppens innovationshubb, Norrtälje kommun och drönarbolaget Aerit.

– Vi är väldigt glada över det här projektet i samarbete med några av Sveriges ledande institutioner. Vi hoppas kunna visa att Aerits tjänster kan förbättra livet för personer på landsbygden, sa Alexander Perrien, vd för Aerit, när projektet lanserades.

Kraschar efter jättesatsning 

Över ett år senare lanserade drönarbolaget sin nästa stora satsning.

I mars 2024 uppgav Aerit att man inleder ett jätteprojekt med Foodora och Tele2 som skulle ”påskynda drönarleveranser över hela Europa”.

– Vi är entusiastiska över att gå samman med Foodora och Tele2 för att påskynda tillgängligheten av drönarleveranser över hela Europa. Dagens tillkännagivande innebär att vårt uppdrag, att erbjuda utsläppsminskande tillgång till varor och tjänster genom att dra nytta av våra toppmoderna drönarnätverk, tar ett språng in i framtiden, kommenterade vd:n Alexander Perrien.

I ett första steg har invånare i Värmdö Kommun kunnat ta del av Aerits drönarleveranstjänster genom sina Foodora-konton.

Men nu upphör verksamheten.

Aerit går i konkurs. I ett pressutskick skriver drönarbolaget att man saknar nödvändig finansiering för att kunna fortsätta.

– Trots betydande framsteg har nuvarande ekonomiska utmaningar lett fram till det här svåra beslutet, framhåller bolaget. 

Ta över tekniken 

Som en del av konkursförfarandet kommer tillgångar i bolaget att erbjudas till försäljning, inklusive alla delar inom Aerits drönarutveckling.

– Intresserade parter kommer att ha möjlighet att förvärva dessa tillgångar och fortsätta utvecklingen av drönarlogistiklösningar, utan att behöva ta över några skulder från konkursföretag, skriver bolaget.

”Oerhört stolta”

Vd Alexander Perrien har kommenterat beskedet.

– Vi är oerhört stolta över den påverkan vi har haft på det svenska ekosystemet och drönarbranschen som helhet. Vårt banbrytande team har flyttat berg i de mest utmanande miljöer. Vi fortsätter att ha höga förhoppningar om en mer rättvis och hållbar framtid, men Aerit kommer inte att vara en del av det, åtminstone inte i sin senaste form. 

Vd:n hoppas att nya aktörer kan ta drönartekniken framåt.

– Vi tror att tekniken och visionen som vi utvecklat kan fortsätta att frodas och ha en betydande inverkan på logistikens framtid under ett nytt ägandeskap.  

Foto: Ica-Gruppen 

Text: Redaktionen