UPPMANAR ALLMÄNHETEN: Tvätta inte kläderna – gäller hela veckan
2024 08 13
I dag, måndag, markerar slutet på sommarsemestern för många svenskar.
Ett tufft besked för personer runt om i landet.
Tillbakagången till arbetet kan resultera i en känsla av nedstämdhet och ibland ren och skär ångest.
”Jobbångest” är ett vanligt förekommande fenomen efter semestern, förklarar Ricardo Correa, psykolog hos Min Doktor.
– Vi kan alla drabbas av jobbångest, och att inte vilja att semesterns härliga, lata dagar ska vara slut behöver inte betyda att du bör säga upp dig. Men om känslan kvarstår eller eskalerar kan det vara värt att fundera över om det är något i din arbetssituation som får dig att må dåligt, säger han i ett uttalande.
Uppmaningen: Tvätta inte
Maja Björkman är psykolog i Urshult i Tingsryds kommun.
Hon anser att det är viktigt att ta jobbångesten på allvar. Psykologen uppmanar dem som drabbas att ta till några enkla knep för att råda bot på ångesten.
Bland annat anser Björkman att det kan vara läge att vända bort blicken från tvättmaskinen den här veckan.
– Dra ner på kraven hemma. Köp hämtmat och låt tvättberget växa den här veckan. Dra inte i gång med träningen precis efter semestern, utan vänta en vecka eller två, säger psykologen till P4 Kronoberg och tillägger:
– Försök vila så mycket som möjligt tills du känner att du vant dig. Lägg märke till att känslorna finns där och låt dem försvinna.
Fem tips för att minska jobbångesten
Vårdsajten Min Doktor rekommenderar följande fem åtgärder för att minska jobbångesten:
- Fundera över vad det är som har fått dig att må bra i sommar
Är det färre måsten, ett lugnare schema, mer tid i naturen eller mer tid med dina vänner? Fundera på om du kan få in mer av detta i din vardag även när du är tillbaka på arbetet.
- Glöm inte goda rutiner
Det är lätt att glömma bort att ta hand om sig själv när vardagen blir mer pressad. Men att äta regelbundet, sova och röra på sig är viktigt för att må bra. Fortsätt med det i den mån det går även när tiden komprimeras.
- För dagbok över det som stressar dig
Försök hitta vilka mönster som får dig att må bra och vilka dåliga mönster som du kan försöka bryta. Kan du göra en förändringsplan för det som fungerar mindre bra på din arbetsplats?
- Fundera över vilka gränser som passar dig
Sätt gränser för dig själv i arbetet. Det kan till exempel vara regler för mellan vilka tider du ska arbeta och att du inte ska jobba på kvällarna, men även vilken belastning och vilka krav som känns rimliga.
- Prata med vänner och anhöriga
Att lätta på hjärtat hjälper. Prata också med din chef om det är någonting på arbetet som inte fungerar. Ta nystarten efter semestern som en chans att rätta till det du kanske inte hade kraft att rätta till före semestern.
Foto: PlanetCare
Text: Redaktionen