UPPGIFTER: Vladimir Putins nya avskräckningsmetod

2022 09 22

Vladimir Putins order om en delvis mobilisering i Ryssland ledde till kraftfulla antikrigs-protester runt om i landet. 

Under gårdagen genomfördes protester i 37 städer.

I sedvanlig ordning svarade Putinregimen med våld.

På bilder som människorättsorganisationen OVD har släppt syns hur människor släpas bort av kravallutrustad polis för att de protesterar mot Putin och kriget i Ukraina. Över 1 300 människor uppges ha gripits.

Nu riskerar aktivisterna att tvångsinkallas till kriget i Ukraina. Som en del av en ny avskräckningsmetod planerar Putinregimen att skicka antikrigsdemonstranter till slagfältet.

Bekräftar uppgifterna

Flera demonstranter som arresterades under gårdagen bekräftar uppgifterna, rapporterar nyhetssajten Mediazona.

Moskvabon Valeria berättar att hennes man, som greps under gårdagskvällen, fick en inkallelse av polisen.

– Kommissarien överlämnade kallelsen personligen till honom. De filmade när de gav honom kallelsen och sa att han inte kunde låta bli att acceptera den, eftersom han är medborgare i Ryska federationen och är skyldig att infinna sig vid mönstringskontoret i morgon, säger hon till Mediazona.

En liknande tvångsrekrytering uppges ha skett på flera polisstationer, rapporterar OVD. När männen undertecknat inkallelseordern, och därmed tackat ja till att åka till Ukraina, får de lämna stationen.

En handfull har fått ordern

Martin Kragh, biträdande chef för Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet, konstaterar att mycket tyder på att Kreml kommer att fortsätta med tvångsrekryteringen.

– Det finns uppgifter om att omkring en handfull antikrigsdemonstranter redan fått sin inkallelseorder till mobiliseringen i arresten. Och att Kreml fortsättningsvis kommer att använda sig det tillvägagångssättet i ett mer direkt avskräckande syfte, säger han till SvD.

Foto: President Of Russia Office resp E. Lyfar

Text: Redaktionen