UPPGIFTER: Vill härma Bert Karlsson

2022 09 16

Liberalerna uppges vilja kopiera en samarbetsmodell som användes av det tidigare partiet Ny Demokrati.

Liberalerna är övertygade om att man kommer att ta en plats i den regering som Ulf Kristersson (M) inom kort förväntas få uppdraget att bilda.

Detta trots att M även är beroende av Sverigedemokraterna i regeringsunderlaget – samtidigt som L har tagit ett landsmötesbeslut om att inte budgetsamarbeta med just SD.

"Ny Demokrati-metoden"

Dilemmat ska nu lösas genom att kopiera en samarbetsmodell som härstammar från skivbolagsdirektören och den förre politikern Bert Karlsson, partiledare för Ny Demokrati under 1991-1994 då partiet satt i riksdagen.

Det uppger källor inom Liberalerna till Aftonbladet.

Modellen kallas för “Ny Demokrati-metoden” och användes frekvent då Bert Karlsson samarbetade med företrädare från dåvarande regeringspartierna Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna.

M sköter samtalen med SD

I det här sammanhanget skulle modellen därmed gå ut på att det helt enkelt får bli Ulf Kristersson eller hans partivänner som får ta samtalen med SD.

– Man löste det genom att det var moderater som samtalade med Ny Demokrati och jag föreställer mig att det blir någonting liknande nu, säger en L-källa till Aftonbladet.

Fler källor från samma parti bekräftar samma uppgifter.

– Då var det Moderaternas gruppledare Lars Tobisson som gick iväg och förhandlade. Det var mer informellt. Det går säkert att runda landsmötesbeslutet på det sättet. Om SD Dessutom får tjänstemän i regeringskansliet är det inte så långt att gå för moderaterna som ska prata med dem, uppger en annan källa för tidningen.

"Det är en bra modell"

När Aftonbladet når Bert Karlsson för en kommentar säger han först att det “inte låter riktigt klokt”.

Därefter säger han att det var en väldigt lyckad metod på hans tid.

– Ja, jag hade mina moderater, de kom med varenda förslag och förankrade hos oss. Det var både KD och Moderaterna. Liberalerna pratade vi aldrig med, naturligtvis inte.

Uppgifter: M vill ha L i regering

Tidigare idag uppgav källor till Expressen att Moderaterna har svängt och nu vill ha med Liberalerna i regeringen. 

– Moderaterna ser gärna att den nya regeringen har ett tydligt liberalt inslag, då det anses öka legitimiteten för det nya samarbetsprojektet med SD, som misstros av breda väljargrupper, rapporterar tidningen.

Sätter press

Liberalernas toppduo, partiledare Johan Pehrson och partiets gruppledare och ekonomiskpolitiska talesperson Mats Persson, uppges ha varit tydliga i samtalen med M-ledningen.

Liberalerna är fast beslutna att sitta med i en M-ledd regering.

– Det är tydligt att de vill sitta i regeringen. Och att de fullt ut vara med i den nya majoritet de jobbat hårt för att få till. Erfarenheten av att vara med och ha inflytande via januariavtalet gav inte mersmak, säger en källa med insyn till Expressen.

Foto: Ursand resp Liberalerna