UPPGIFTER: Vill härma Bert Karlsson

2022 09 16

Liberalerna uppges vilja kopiera en samarbetsmodell som användes av det tidigare partiet Ny Demokrati.

Liberalerna är övertygade om att man kommer att ta en plats i den regering som Ulf Kristersson (M) inom kort förväntas få uppdraget att bilda.

Detta trots att M även är beroende av Sverigedemokraterna i regeringsunderlaget – samtidigt som L har tagit ett landsmötesbeslut om att inte budgetsamarbeta med just SD.

"Ny Demokrati-metoden"

Dilemmat ska nu lösas genom att kopiera en samarbetsmodell som härstammar från skivbolagsdirektören och den förre politikern Bert Karlsson, partiledare för Ny Demokrati under 1991-1994 då partiet satt i riksdagen.

Det uppger källor inom Liberalerna till Aftonbladet.

Modellen kallas för “Ny Demokrati-metoden” och användes frekvent då Bert Karlsson samarbetade med företrädare från dåvarande regeringspartierna Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna.

M sköter samtalen med SD

I det här sammanhanget skulle modellen därmed gå ut på att det helt enkelt får bli Ulf Kristersson eller hans partivänner som får ta samtalen med SD.

– Man löste det genom att det var moderater som samtalade med Ny Demokrati och jag föreställer mig att det blir någonting liknande nu, säger en L-källa till Aftonbladet.

Fler källor från samma parti bekräftar samma uppgifter.

– Då var det Moderaternas gruppledare Lars Tobisson som gick iväg och förhandlade. Det var mer informellt. Det går säkert att runda landsmötesbeslutet på det sättet. Om SD Dessutom får tjänstemän i regeringskansliet är det inte så långt att gå för moderaterna som ska prata med dem, uppger en annan källa för tidningen.

"Det är en bra modell"

När Aftonbladet når Bert Karlsson för en kommentar säger han först att det “inte låter riktigt klokt”.

Därefter säger han att det var en väldigt lyckad metod på hans tid.

– Ja, jag hade mina moderater, de kom med varenda förslag och förankrade hos oss. Det var både KD och Moderaterna. Liberalerna pratade vi aldrig med, naturligtvis inte.

Uppgifter: M vill ha L i regering

Tidigare idag uppgav källor till Expressen att Moderaterna har svängt och nu vill ha med Liberalerna i regeringen. 

– Moderaterna ser gärna att den nya regeringen har ett tydligt liberalt inslag, då det anses öka legitimiteten för det nya samarbetsprojektet med SD, som misstros av breda väljargrupper, rapporterar tidningen.

Sätter press

Liberalernas toppduo, partiledare Johan Pehrson och partiets gruppledare och ekonomiskpolitiska talesperson Mats Persson, uppges ha varit tydliga i samtalen med M-ledningen.

Liberalerna är fast beslutna att sitta med i en M-ledd regering.

– Det är tydligt att de vill sitta i regeringen. Och att de fullt ut vara med i den nya majoritet de jobbat hårt för att få till. Erfarenheten av att vara med och ha inflytande via januariavtalet gav inte mersmak, säger en källa med insyn till Expressen.

Foto: Ursand resp Liberalerna


Militären bekräftar – skarp insats vid Gotland

2024 04 22

Under söndagen noterades två kraftiga smällar i Visby på Gotland.

Händelserna väckte stor uppmärksamhet. Tidigt spekulerades det i att Försvarsmakten låg bakom smällarna, men varken Gotlands regemente P18 eller Försvarsmaktens vakthavande kommunikatör kunder bekräfta uppgifterna. Aktörerna uppgav dock att smällarna sannolikt berodde på stridsflygplan som brutit ljudvallen.

Under måndagen går flygvapnet ut med nya uppgifter om smällarna, som var så kraftiga att fönsterrutor började skallra.

Enligt flygvapnets kommunikationschef Louise Levin orsakades smällarna av två stridsflygplan, som genomförde en ”skarp insats”.

– Det var ingen övning utan en skarp insats. Det var en rote Jas 39 Gripen ur vår incidentberedskap som genomförde en incidentinsats, säger hon till tidningen Hela Gotland.

En så kallad rote är benämningen på ett par stridsflygplan som bildar en tät formation.

”Skarp insats”

Under söndagen framkom uppgifter om att smällarna var en del av en pågående militärövning på Gotland.  Louise Levin tillbakavisar uppgifterna.

– Nej, det var en skarp insats, men mer kan jag inte säga, säger flygvapnets kommunikationschef. 

”Ständigt beredda”

Flygvapnet genomför regelbundet insatser för att säkra Sveriges luftrum.

Det finns alltid stridsflygplan redo att lyfta från en bas någonstans i Sverige. Den så kallade incidentberedskapen handlar om att lösa skarpa uppgifter, inom såväl jakt och attack som spaning. Det kan även handla om att identifiera och dokumentera aktiviteter i närområdet, till exempel militära övningar, flygplan eller fartyg.

Efter Rysslands invasion av Ukraina har flygvapnet följt händelseutvecklingen noga.

– Risken för ett väpnat angrepp mot Sverige är på kort sikt fortsatt låg, men vi är ständigt beredda. Vi anpassar beredskapen och ligger alltid steget före vilket ger oss handlingsfrihet att agera vid uppkomna oförutsägbara händelser. Jag känner mig trygg i att vi har en god beredskap i det svenska flygvapnet och Försvarsmakten, säger flygvapenchefen generalmajor Carl-Johan Edström i ett uttalande.

Foto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen


Sänker skatten

2024 04 23

Regeringen överväger flera nya skattesänkningar.

Det uppger finansdepartementet på måndagskvällen.

– Inför budgetpropositionen för 2025 är det angeläget att flera skatteförslag kan förberedas genom remittering för att möjliggöra en samlad behandling av skatteförslag med budgeteffekter, framhåller departementet i ett uttalande.

Det handlar bland annat om följande förslag på skattesänkningar:

  • Sänkt skatt på arbetsinkomster
  • Sänkt skatt på pension
  • Sänkt flygskatt

– Inflationsbekämpningen har fungerat. Vi ser nu att inflationen sjunker på bred front och vi förväntas nå inflationsmålet i år. Inför arbetet med budgeten i höst är fokus att bygga ett rikare och tryggare Sverige.

–  Remisserna fokuserar primärt på tre områden, fortsätta stötta hushåll och företag som har det tufft, öka drivkrafterna till sparande och arbete, och att göra det enklare att driva företag i Sverige, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

1 900 kronor

Enligt förslaget om sänkt skatt på arbetsinkomster föreslås det ordinarie jobbskatteavdraget förstärkas med 8,1 miljarder kronor.

Det skulle innebära att skatten i genomsnitt minskar med cirka 1 900 kronor per år för de som omfattas, uppger regeringen.

Pensionskatten föreslås sänkas genom att det förhöjda grundavdraget för personer som fyllt 66 år förstärks med totalt 1,84 miljarder kronor.

– I genomsnitt minskar skatten med ca 1 100 kronor per person och år för de som omfattas av förslaget om förstärkning av det förhöjda grundavdraget, framhåller regeringen.

Flygskatten föreslås sänkas med 39, 162 eller 259 kronor per passagerare – beroende på slutdestination för flygresan. 

SD måste ge grönt ljus

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

Det är dock inte säkert att regeringen och Sverigedemokraterna går vidare med samtliga skattesänkningar som föreslås.

Finansminister Elisabeth Svantesson betonar att det ekonomiska läget, reformutrymmet, finansieringsbehovet och överläggningar mellan regeringen och SD kan komma att påverka om förslagen presenteras i höstbudgeten eller inte.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen