UPPGIFTER: Värsta skandalen på tio år

2024 04 26

Putinregimen har i veckan skakats av en stor skandal.

I dagarna greps Rysslands vice försvarsminister Timur Ivanov för mutbrott.

Han står anklagad för att ha deltagit i en kriminell konspiration och för att ha tagit emot mutor i samband med olika byggprojekt för försvarsdepartementet.

Anklagelserna är mycket allvarliga.

Det understryker nu det brittiska försvaret som menar att det handlar om den värsta skandalen på över tio år.

– Ivanovaffären är den allvarligaste skandal som slagit mot det ryska försvaret sedan försvarsministern Anatoly Seryukov sparkades i november 2012, framhåller Storbritanniens försvarsdepartement i en ny uppdatering.

Man skriver också att rapporterna om Ivanovs “lyxiga livsstil” är “pinsamt för Putin” efter att diktatorn nyligen deklarerat för ryska folket att Kremls ledning består av “hjältar från den militära specialoperationen”.

Expert: Sjojgu hänger löst

Rysslands ledare Vladimir Putin ska ha informerats om anklagelserna före gripandet. Om Ivanov döms riskerar han 15 års fängelse.

Ministern anses länge ha fungerat som försvarsminister Sergej Sjojgus högra hand och gripandet bedöms innebära att även Sjojgus anseende blivit rejält försvagat i Putins innersta krets.

– Putin undertecknar inte ett gripande om han inte skickar ett meddelande till Sjojgu, ett meddelande som lyder någonting i stil med “det kunde ha varit du”, säger David Silbey, docent i historia vid Cornell University, till Newsweek.

Början på slutet

Enligt Silbey kan gripandet av Ivanov vara början på slutet för Sjojgu, som ofta pekats ut som syndabock för Rysslands tillkortakommanden på slagfältet i Ukraina.

– Kom ihåg att makt inte avskräcker Putin från att ta bort någon. Det är ett incitament. Ju mäktigare någon är, desto mer är den ett existentiellt hot mot diktatorn. Josef Stalins gyllene regel var “agera mot andra innan de agerar mot dig”, säger David Silbey.

– Det skulle inte vara en överraskning om Sjojgu är nästa, eller går i pension plötsligt, tillägger experten.

"Spel för galleriet"

Anonyma källor inifrån den ryska säkerhetstjänsten FSB hävdar att gripandet av Ivanov egentligen handlar om landsförräderi, inte om mutbrott.

– Mutbrottet är ett spel för galleriet. Ingen skulle ha fängslat Ivanov för korruption, säger en av uppgiftslämnarna enligt finska tidningen Svenska Yle.

Timur Ivanov har arbetat under Sjojgu sedan 2016.

Han greps i sin sommarstuga i Dagestan på tisdagskvällen, har sedan tidigare figurerat i flera skandaler och finns på EU:s och USA:s sanktionslista. 

Ministern förnekar anklagelserna som riktas mot honom.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Populär korv stoppas – säljs på Ica

2024 06 15

Av hälsoskäl återkallas nu korv som sålts i flera Ica-butiker.

Det är Di Luca & Di Luca som ger besked om att en av deras produkter innehåller nötter, utan att det framgår i ingrediensförteckningen.

Det kan innebära en hälsorisk för allergiker, och produkten, en populär korv som säljs i Ica-butiker, återkallas nu.

Det framhåller företaget i ett pressmeddelande.

Innehåller nötter

Korven innehåller pistagenötter och det är viktigt att de som har en allergi inte konsumerar korven.

– DI LUCA & DI LUCA ÅTERKALLAR MORTADELLA FRÅN MANUELLA DELIKATESSDISKAR, meddelar företaget.

Butik och delikatess

Korven säljs över delikatessdisken och butikspackad i Ica-butiker över hela landet, från Lund och Borås till Stockholm och Umeå.

– Di Luca & Di Luca återkallar ett begränsat parti felmärkt Mortadella som sålts sedan 3 juni i ett 30-tal ICA-butiker, både över delikatessdisk samt butikspackad i charkdisken, fortsätter företaget.

– Produkten innehåller pistagenötter, vilket inte framgår av produktmärkningen.

Uppmanar konsumenter

Di Luca & Di Luca riktar en tydlig uppmaning till konsumenter om att lämna tillbaka korven om den har köpts.

– Pistagenötter är en allergen, som måste deklareras. Pistagenötterna är synliga i Mortadellan och vi uppmanar därför konsumenter som är allergiska mot pistagenöt att reklamera varan om man har köpt denna produkt efter 3 juni 2024.  

Beklagar händelsen

Företaget kommer nu att utreda händelsen för att kunna fastställa vad det är som har gått fel i processen.

– Di Luca & Di Luca beklagar det inträffade och uppmanar drabbade konsumenter som köpt produkten att kontakta Di Lucas kundtjänst. Kunder har även möjlighet att reklamera produkten till den ICA-butik där den köptes.  

– Vi ser allvarligt på det inträffade och utreder nu vilka åtgärder vi kan vidta för att det inte ska ske igen.

Korven har sålts på Ica-butiker i bland annat Stockholm, Göteborg, Lund, Umeå, Borås, Enköping, Uppsala, Strängnäs, Västerås, Örebro och Norrköping.

Foto: ICA-gruppen

Text: Redaktionen


OVÄNTAT: Rysk rusning till Norge

2024 06 15

En rysk rusning till Norge har pågått under det senaste året.

Efter Rysslands invasion av Ukraina 2022 har det varit svårt för ryssar att resa till Västeuropa och köpa eftertraktade lyxvaror.

Ett undantag har varit Kirkenes i Norge, som ligger precis på gränsen till Ryssland.

Dit har mängder av ryssar rest, och många av dem är ute efter att hamstra en lyxvara som numera är svår att få tag på i Ryssland.

Hamstrar champagne

Det handlar om champagne, rapporterar VG.

Det är en av de mest eftertraktade lyxprodukterna som sedan krigets början inte längre får exporteras från EU till Ryssland.

I stället har många ryssar rest till Kirkenes för att få tag på de eftertraktade dropparna, rapporterar tidningen.

Ingen norsk spritbutik har sålt fler flaskor av exklusiva champagner som Dom Perignon eller Cristal än Vinmonopolet i Kirkenes.

Och det är framför allt ryssar som har handlat.

– Vissa flaskor har sålts lokalt, men det är på grund av gränshandeln vi har som siffrorna är så höga, säger Anne Sonja Andreassen, som är butikschef för Vinmonopolet i Kirkenes, till tidningen.

– Majoriteten är ryska kunder, tillägger hon.

Får inte sälja för dyra varor

En flaska Dom Perignon kostar 2 500 norska kronor, och en flaska Cristal kostar 3 200. Under årets första fyra månader har det totalt sålts 150 stycken av dessa dyra flaskor i Kirkenes.

Man har dock varit tvungna att sluta sälja de dyraste flaskorna, på grund av sanktioner.

– Sanktionerna i Norge gör att vi inte får sälja enskilda föremål för mer än 300 euro. Vi hade lite champagne i butiken när kriget började, men vi har skickat den till en annan butik för att slippa ha den inne, säger Anne Sonja Andreasson.

Gränsen stängd – nedgång i handeln

Gränsen i närheten av Kirkenes har varit den enda öppna gränsen från Europa till Ryssland sedan kriget i Ukraina inleddes.

Sedan några dagar tillbaka har Norge dock skärpt reglerna och stängt gränsen.

– Jag tycker att det är naturligt att vi ser en nedgång i handeln nu, säger Andreassen.

Det finns dock fortfarande undantag, bland annat för ryssar som har familjemedlemmar i Norge eller arbetar där.

Foto: M Oetelaar

Text: Redaktionen