UPPGIFTER: Varnar för dödlig strategi – istället för kärnvapen

2022 11 24

USA varnar för att Ryssland ska gå över till att använda kemiska vapen i kriget i Ukraina.

Det uppger flera källor till amerikanska tidningen Politico. 

Bedömningen ska ha gjorts av tjänstemän inom president Joe Bidens administration, som hävdar att Vladimir Putin kan aktualisera kemiska vapen om hans trupper fortsätter att tappa mark i kriget.

En sådan eskalering ska i så fall föregå en eventuellt framtida kärnvapenkonfrontation med Nato, skriver tidningen.

Kan använda Novitjok

De kemiska vapen som skulle kunna bli aktuella inkluderar Novitjok, ett binärt nervgift som nästan dödade den numera fängslade Putinkritikern Alexej Navalnyj för två år sedan.

– En sådan attack skulle involvera kemikalier som lätt kan döljas, vilket gör det svårare för västländer att skylla på Moskva, säger en tjänsteman till Politico, och tillägger att Ryssland kan använda sig av läkemedelsbaserade medel.

Strategi i stor skala

En sådan strategi skulle kunna användas i massattacker, även om Moskva hittills gjort sig kända för att använda Novitjok mot en eller två personer åt gången.

– Till exempel kan vissa kemikalier förvandlas till en aerosol eller användas i krigsmateriel för att orsaka skada på en stor grupp människor, framhåller Politico.

USA:s nationella säkerhetsråd har inte velat kommentera uppgifterna.

Tar hotet på allvar

USA har länge vetat om att Ryssland investerar i att öka sin kapacitet för kemiska vapen. Men det är först när landet tappar mer mark i Ukraina som man misstänker att implementeringen av dem också kan ske på slagfältet.

Dessutom kan förberedelserna gå under radarn, och hotet tas på största allvar av den amerikanska militären.

– Vi har alltid varit medvetna om att de har medlen och förmågan att använda dessa typer av vapen. Vår bedömning är densamma. Vi observerar den här konflikten nära, men vi har inte sett något som skulle få oss att ändra vår hållning, säger en tjänsteman i Pentagon till Politico.

Förgiftade regimkritiker

Novitjok är en grupp nervgifter som antingen kan bestå i flytande eller fast form. Det är även en av de farligaste gifterna i världen och är extremt dödligt, enligt Illustrerad vetenskap.

Giftet börjar verka redan efter en halv till två minuter, men går att överleva med snabb behandling.

Ett av de mest kända exemplen på användning av giftet är när den ryske regimkritikern Aleksej Nalnvyj förgiftades i augusti 2020, då han skulle flyga från Tomsk till Moskva.

– Brottet mot Alexej Navalnyj är riktat mot de grundläggande värderingarna och rättigheterna som vi står för, uttryckte Tysklands dåvarande förbundskansler Angela Merkel till tyska medier.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen