UPPGIFTER: Varnar för dödlig strategi – istället för kärnvapen

2022 11 24

USA varnar för att Ryssland ska gå över till att använda kemiska vapen i kriget i Ukraina.

Det uppger flera källor till amerikanska tidningen Politico. 

Bedömningen ska ha gjorts av tjänstemän inom president Joe Bidens administration, som hävdar att Vladimir Putin kan aktualisera kemiska vapen om hans trupper fortsätter att tappa mark i kriget.

En sådan eskalering ska i så fall föregå en eventuellt framtida kärnvapenkonfrontation med Nato, skriver tidningen.

Kan använda Novitjok

De kemiska vapen som skulle kunna bli aktuella inkluderar Novitjok, ett binärt nervgift som nästan dödade den numera fängslade Putinkritikern Alexej Navalnyj för två år sedan.

– En sådan attack skulle involvera kemikalier som lätt kan döljas, vilket gör det svårare för västländer att skylla på Moskva, säger en tjänsteman till Politico, och tillägger att Ryssland kan använda sig av läkemedelsbaserade medel.

Strategi i stor skala

En sådan strategi skulle kunna användas i massattacker, även om Moskva hittills gjort sig kända för att använda Novitjok mot en eller två personer åt gången.

– Till exempel kan vissa kemikalier förvandlas till en aerosol eller användas i krigsmateriel för att orsaka skada på en stor grupp människor, framhåller Politico.

USA:s nationella säkerhetsråd har inte velat kommentera uppgifterna.

Tar hotet på allvar

USA har länge vetat om att Ryssland investerar i att öka sin kapacitet för kemiska vapen. Men det är först när landet tappar mer mark i Ukraina som man misstänker att implementeringen av dem också kan ske på slagfältet.

Dessutom kan förberedelserna gå under radarn, och hotet tas på största allvar av den amerikanska militären.

– Vi har alltid varit medvetna om att de har medlen och förmågan att använda dessa typer av vapen. Vår bedömning är densamma. Vi observerar den här konflikten nära, men vi har inte sett något som skulle få oss att ändra vår hållning, säger en tjänsteman i Pentagon till Politico.

Förgiftade regimkritiker

Novitjok är en grupp nervgifter som antingen kan bestå i flytande eller fast form. Det är även en av de farligaste gifterna i världen och är extremt dödligt, enligt Illustrerad vetenskap.

Giftet börjar verka redan efter en halv till två minuter, men går att överleva med snabb behandling.

Ett av de mest kända exemplen på användning av giftet är när den ryske regimkritikern Aleksej Nalnvyj förgiftades i augusti 2020, då han skulle flyga från Tomsk till Moskva.

– Brottet mot Alexej Navalnyj är riktat mot de grundläggande värderingarna och rättigheterna som vi står för, uttryckte Tysklands dåvarande förbundskansler Angela Merkel till tyska medier.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen