UPPGIFTER: Väntas ställa krav avseende SD:s TV-kanal

2023 01 31

Sveriges regeringspartier kommer inom kort att agera mot Sverigedemokraterna.

Detta enligt uppgifter från en källa inom Kristdemokraterna.

Natolandet Turkiet

Frågan gäller Sverigedemokraternas webb-TV-kanal som varit en hel del i strålkastarljuset den senaste tiden kopplat till Sveriges försämrade relationer till Natolandet Turkiet.

– Sverigedemokraternas koppling till webb-TV-kanalen är mycket tydlig, säger KD-källan.

Webb-TV-kanalen har uppmärksammats i samband med Rasmus Paludans koranbränning som skapat protester mot Sverige i tiotalet länder där bland annat svenska flaggor har eldats upp.

Flera incidenter

SD:s webb-TV-kanal har nyligen uppmärksammats av bland annat två anledningar.

Dels handlar det om en återkommande medverkande i kanalen som har bekräftat att han betalat den avgift som möjliggjorde att Rasmus Paludan kunde hålla sin omtalade koranbränning.

Dels handlar det om att samma person figurerat iklädd en Erdoganmask i en av TV-kanalens sändningar.

SD:s kommunikationsavdelning

Enligt en debattext i Aftonbladet i dag, som bland annat undertecknas av Ulrica Schenström, vd för den gröna och liberala tankesmedjan Fores, ingår kanalen i SD:s partiapparat.

– Är en del av partiets kommunikationsavdelning, uppger textförfattarna som även inkluderar doktor Andreas Johansson Heinö, Timbro förlag, och Patrik Oksanen vid tankesmedjan Frivärld samt ytterligare fem högprofilerade samhällsprofiler.

Innan det förvärras

KD-källan framhåller att webb-TV-kanalens koppling till SD ses som ett växande problem inom regeringspartierna och att problemet blir allt större.

– En annan tidigare medverkande vid kanalen stod för förfärliga kommentarer om Anne Frank som skapade bestörtning hos flera ministrar, säger KD-källan.

– Det är nu viktigt att agera innan situationen förvärras med nya incidenter.

Kan skada regeringens förtroende

Man befarar att situationen kan komma att skada regeringens förtroende hos väljarna samt Sveriges relation till andra länder.

Det är inte känt vilka konkreta krav som Moderaterna, KD och Liberalerna kan komma att ställa kopplat till Sverigedemokraternas webb-TV-kanal.

Men enligt källan vid Regeringskansliet vill man se en lösning där Sverigedemokraterna kapar alla band till kanalen.

Kopplas bort

Den tunga SD-profilen Richard Jomshof, ordförande i Justitieutskottet har redan indikerat att förändringar kan vara på gång när det gäller SD:s relation till webb-TV-kanalen.

– Hela målet är att de ska kopplas bort, förklarade Richard Jomshof för DI i torsdags.

Tidningen uppger att nyhetssajten Riks och webb-TV-kanalen med samma namn ägs av Sverigedemokraterna.

Foto: Liberalerna resp. Moderaterna

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen


SMHI ger snöbesked

2024 04 13

Det väntas snöa på håll i Sverige de kommande dagarna.

Det blir allt varmare och många har längtat efter riktig vårvärme, uteserveringar och ljusa promenader.

Däremot är det inte dags att lägga snön och kylan bakom oss riktigt än.

SMHI ger nämligen besked om att ett regnområde med kall luft är på väg in över Sverige, som dessutom kan bjuda på snö.

Börjar i morgon

Redan under söndagen drar sig det kallare vädret in.

– På söndag passerar ytterligare ett regnområde över Götaland, Svealand och södra Norrland och det blir även lite kyligare, vilket gör att nederbörden väntas övergå alltmer i snö över norra Dalarna och södra Norrlands inland, meddelar SMHI.

– Dessutom ser det ut att bli blåsigt över Götaland med hårda till mycket hårda västliga vindbyar.

Fortsätter nästa vecka

Vädret fortsätter in på nästa vecka, då fler delar av landet kan få känna på snöflingor.

– I början av nästa vecka har kallare luft tagit sig in över landet. I nordligaste Norrland kan tidvis lättare snöfall förekomma, fortsätter SMHI.

– Över Götaland rör sig skurar in under natten mot tisdag. Därefter väntas till och från skurar att förekomma och det kan även bli inslag av snö.

Blir kvar

Den kallare luften väntas bli kvar även resten av nästa vecka innan den letar sig vidare.

– Från mitten av veckan tar sig ytterligare lite kallare luft ner över landet, och i alla fall inledningsvis fortsätter vädret vara ostadigt, så möjligtvis kan det bli tal om snö i söder men det är mycket osäkert.

Orange varning

Samtidigt som SMHI flaggar för snö på håll har man även utfärdat en orange varning om översvämning på grund av höga flöden.

Den varningen gäller Kolbäcksån, och varningar för höga flöden har utfärdats i flera vattendrag.

– Snösmältning leder till höga nivåer i flera sjöar. Vattennivåerna är stigande kommande dagar. Översvämning av vägar, byggnader och risk för påverkan på samhällsviktig verksamhet.

Den orangea varningen gäller sjöarna Saxen, Bysjön, Björken, Nedre Boten och Gårlången i Ludvika kommun.

Foto: D. Mccoig

Text: Redaktionen