UPPGIFTER: Väntas ställa krav avseende SD:s TV-kanal

2023 01 31

Sveriges regeringspartier kommer inom kort att agera mot Sverigedemokraterna.

Detta enligt uppgifter från en källa inom Kristdemokraterna.

Natolandet Turkiet

Frågan gäller Sverigedemokraternas webb-TV-kanal som varit en hel del i strålkastarljuset den senaste tiden kopplat till Sveriges försämrade relationer till Natolandet Turkiet.

– Sverigedemokraternas koppling till webb-TV-kanalen är mycket tydlig, säger KD-källan.

Webb-TV-kanalen har uppmärksammats i samband med Rasmus Paludans koranbränning som skapat protester mot Sverige i tiotalet länder där bland annat svenska flaggor har eldats upp.

Flera incidenter

SD:s webb-TV-kanal har nyligen uppmärksammats av bland annat två anledningar.

Dels handlar det om en återkommande medverkande i kanalen som har bekräftat att han betalat den avgift som möjliggjorde att Rasmus Paludan kunde hålla sin omtalade koranbränning.

Dels handlar det om att samma person figurerat iklädd en Erdoganmask i en av TV-kanalens sändningar.

SD:s kommunikationsavdelning

Enligt en debattext i Aftonbladet i dag, som bland annat undertecknas av Ulrica Schenström, vd för den gröna och liberala tankesmedjan Fores, ingår kanalen i SD:s partiapparat.

– Är en del av partiets kommunikationsavdelning, uppger textförfattarna som även inkluderar doktor Andreas Johansson Heinö, Timbro förlag, och Patrik Oksanen vid tankesmedjan Frivärld samt ytterligare fem högprofilerade samhällsprofiler.

Innan det förvärras

KD-källan framhåller att webb-TV-kanalens koppling till SD ses som ett växande problem inom regeringspartierna och att problemet blir allt större.

– En annan tidigare medverkande vid kanalen stod för förfärliga kommentarer om Anne Frank som skapade bestörtning hos flera ministrar, säger KD-källan.

– Det är nu viktigt att agera innan situationen förvärras med nya incidenter.

Kan skada regeringens förtroende

Man befarar att situationen kan komma att skada regeringens förtroende hos väljarna samt Sveriges relation till andra länder.

Det är inte känt vilka konkreta krav som Moderaterna, KD och Liberalerna kan komma att ställa kopplat till Sverigedemokraternas webb-TV-kanal.

Men enligt källan vid Regeringskansliet vill man se en lösning där Sverigedemokraterna kapar alla band till kanalen.

Kopplas bort

Den tunga SD-profilen Richard Jomshof, ordförande i Justitieutskottet har redan indikerat att förändringar kan vara på gång när det gäller SD:s relation till webb-TV-kanalen.

– Hela målet är att de ska kopplas bort, förklarade Richard Jomshof för DI i torsdags.

Tidningen uppger att nyhetssajten Riks och webb-TV-kanalen med samma namn ägs av Sverigedemokraterna.

Foto: Liberalerna resp. Moderaterna

Text: Redaktionen