UPPGIFTER: Sveriges bilägare finns på lista – som hamnat i fel händer

2024 08 26

Omkring 12 000 företag och andra aktörer har direkt tillgång till det nationella fordonsregistret.

I registret framgår bland annat bilägaren och dess adress samt tekniska detaljer om bilen, beroende på vilken grad av tillgång man har.

Men vem som ligger bakom de 12 000 företagen kontrolleras inte av Transportstyrelsen, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Det får nu Kungliga Automobilklubben, KAK, att slå larm om att kriminella kan komma att utnyttja registret för att systematiskt leta upp bilar och stjäla eftertraktade delar från dem.

Anders Ydstedt, ordförande i KAK:s expertråd, menar att det är uppenbart.

– De åker runt och letar efter en viss sorts billyktor eller en viss sorts katalysatorer. Då funkar listorna från Transportstyrelsen som beställningar på sådant som ska stjälas, säger han till radion.

Delar inte oron

Fordonsregistret är visserligen offentliga uppgifter.

Det krävs dock att Transportstyrelsen ger grönt ljus för att man ska få direkt tillgång till listorna, vilket förenklar överblicken på ett betydande sätt.

Myndigheten håller dock inte med KAK i oron över att så många som 12 000 företag och aktörer kan använda sig av registret.

Även om ägarna bakom företagen inte kontrolleras, till exempel om det är en utländsk ägare eller om det har skett ett ägarbyte, genomför man kontroller när företaget ska godkännas.

Enligt Susanne Dahlberg Karlsson, som är sektionschef på Transportstyrelsen, följer man även upp så att systemet används korrekt och tonar risken att listorna utnyttjas av kriminella.

– Jag tror det är svårt. Du ska till exempel ha ett krav på skatt- och momsregistrering i Sverige för att ansöka om direktåtkomst, säger hon till Ekot.

Vädjade till regeringen

Anders Ydstedt har dock tidigare larmat om samma sak.

I somras vädjade han till regeringen att hitta en lösning.

Tyvärr är det ingen nyhet att fordonsregistret används på olika sätt av kriminella. Nyligen har vi kunnat ta del av rapporteringen kring hur personer utnyttjas – mot betalning eller ovetande – som så kallade bilmålvakter, framhöll han i en debattartikel i SvD och tillade:

– Detta är bara ett i raden av många sätt som det öppna fordonsregistret används i helt andra syften än det är tänkt. Familjen som parkerat bilen på långtid vid flygplatsen blir utsatt för inbrott och får huset länsat under semestern. Hela fordon eller reservdelar stjäls på beställning och försvinner sedan ut ur landet. Listan kan göras lång.

Foto: K. Nooli

Text: Redaktionen


JUST NU: 30 000 svenskar i katastrofen – akut uppmaning utfärdas

2025 03 28

En kraftig jordbävning har inträffat i Myanmar.

Skalvet har även haft stor påverkan på grannlandet Thailand.

Tusentals befaras ha omkommit i jordbävningen.

Nu uppmanas över 30 000 svenskar att agera.

– Vi kontrollerar naturligtvis ambassadpersonalen, deras anhöriga och konstaterar ungefär 30 000 svenskar i Thailand och ett 50-tal i Myanmar, och vi uppmanar naturligtvis dem att höra av sig till anhöriga så vi ska kunna få en bild av hur läget är för svenskar på plats, säger utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) till Expressen.

UD går ut med samma budskap via Krisinformation.se.

– UD uppmanar svenskar som befinner sig på plats att kontakta sina anhöriga, hålla sig uppdaterade om händelseutvecklingen i medier och följa lokala myndigheters råd och anvisningar, framhåller utrikesdepartementet.

Vidare informerar UD om att berörda svenskar kan kontakta Utrikesdepartementens konsulära nödjour via +46(0)8-405 50 05. 

– Vidare bör du registrera sig på svensklistan, ladda ner appen UD Resklar och aktivera pushnotiser för Thailand, skriver UD.

”Röd händelse”

Det är oklart om svenska medborgare finns bland dödsoffren.

I den thailändska huvudstaden Bangkok har en skyskrapa rasat.

Tre personer har bekräftats döda och 68 har skadats. Omkring 80 personer beräknas fortfarande vara instängda under rasmassorna, enligt thailändska myndigheter.

William Yeck, geofysiker vid U.S. National Earthquake Information Center, uppger att jordbävningen är lika kraftfull som den som drabbade Turkiet och Syrien 2023 och kostade över 50 000 människoliv. 

– Vi betraktar det som en röd händelse eftersom det finns en befolkningstäthet, säger han till CNN.

Jordbävningen i Myanmar uppnådde en magnitud på 7,7.

Det innebär att den räknas som ett jordskalv av den större kategorin, enligt richterskalan (se faktaruta nedan).

Fakta: Richterskalans intervaller

Jordskalv på 4,5 eller större är starka nog för att registreras globalt.

Nedan ser du skalans intervaller och vilken benämning som används för respektive intervall.

  • 0,0-2.0: Mikro
  • 2,0-2,9: Mycket små
  • 3,0-3,9: Mindre
  • 4,0-4,9: Lätt
  • 5,0-5,9: Medel
  • 6,0-6,9: Stark
  • 7,0-7,9: Större
  • 8,0-8,9: Stor
  • 9,0 eller större: Sällsynt stor

Foto:

Text: Redaktionen


Många svenskar har fått oväntade fakturor – maxstraff utdelas

2025 03 28

Flera hushåll och personer har blivit fakturerade – trots att man inte beställt någonting.

Det uppger Konsumentverket i ett pressutskicka.  

Specifikt syftar myndigheten på fakturor som skickas ut från två bolag som sysslar med telefonförsäljning.

Det rör sig om Immitec Sverige AB och det norska Immitec Norge AS. Företagen sysslar med telefonförsäljning av hälsokost, kosttillskott samt hud- och hygienprodukter under namnet Caredirect och ibland Hälsorutan.

– Företagen har i många fall fått konsumenterna att tro att de vunnit en tävling eller ska få ett gratis provpaket. Konsumenterna har i stället fastnat i ett abonnemang på hälsokost, framhåller Konsumentverket i ett uttalande.

Enligt myndigheten har företagen lurat många konsumenter. Tillvägagångsättet bryter mot ett stort antal bestämmelser i marknadsföringslagen.

– Överträdelserna har varit särskilt allvarliga och har skett systematiskt. Förutom vinster som inte finns, och provpaket som inte är gratis, har företagen krävt betalning för varor som konsumenten inte har beställt.

Högsta möjliga avgift

Nu fälls både Immitec Sverige AB och Immitec Norge AS.

Patent- och marknadsöverdomstolen slår fast att företagen brutit mot marknadsföringslagen och sammanlagt ska betala över två miljoner kronor i marknadsstörningsavgift. Det är den högsta möjliga avgiften som kan dömas ut. Summan uppgår till fyra procent av företagens omsättning.

Om företagen skulle bryta mot marknadsföringslagen igen väntar nya och hårda straff.

– Samtliga sju punkter i domen är förenade med ett löpande vite på två miljoner varje månad för vart och ett av bolagen. Eventuella framtida överträdelser kan alltså bli mycket kostsamma för företagen, skriver Konsumentverket.

Ett vite är ett slags böter som företag kan få betala om de inte följer förbud, ålägganden eller andra typer av beslut.  

Foto: Kronofogden

Text: Redaktionen