UPPGIFTER: USA tror inte att Ukraina kan vinna kriget

2022 06 28

Flera tjänstemän i Vita huset utesluter att Ukraina någonsin kommer att kunna återta samtliga områden som landet förlorat till Ryssland.

Det uppger flera källor inom den amerikanska regeringen till CNN.

Förhoppningen om en fullständig ukrainsk seger är liten, trots att USA förser landets militär med toppmoderna vapen, rapporterar nyhetskanalen.

Ny definition av ”seger” 

Enligt källorna har rådgivare till president Joe Biden börjat diskutera hur den ukrainska presidenten Volodymyr Zelensky ska ändra sin definition av en ”ukrainsk seger”. Flera tjänstemän har framfört att definitionen behöver justeras, då Ukraina troligtvis kommer att vara mindre till ytan än vad landet var när Ryssland inledde sitt anfallskrig den 24 februari.

Ingen press på Kyiv

Trots USA:s farhåga har Biden-administrationen inga planer på att pressa Ukraina till att mäkla fred med Ryssland, erfar CNN.

Regeringskällorna uppger att omvärldens stöd till Ukraina i slutändan blir avgörande för krigets utgång.

Vill pressa tillbaka ockupanterna

Ukraina har tidigare uppgett att landets mål är att fullständigt driva ut de ryska ockupanterna ur Ukraina. 

– Är vi starka nog militärt och lyckas vinna slaget om Donbas, vilket kommer att vara avgörande för krigets fortsatta utveckling, så kommer en seger för oss att innebära att också resterande delar av vårt territorium befrias, sa Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba till Financial Times i början av maj.

Rysk offensiv

Striderna i östra Ukraina pågår. Ryska trupper avancerar framåt och har erövrat staden Sievjerodonetsk.

Ukrainska trupper har retirerat till staden Lysytjansk, som är den sista staden som står under ukrainsk kontroll i regionen Luhansk.  

Foto: The White House resp Volodymyr Zelensky Official 

Text: Redaktionen