UPPGIFTER: USA säger nej till Sveriges vädjan

2022 04 27

USA kommer inte garantera säkerheten för Sverige under ansökningsprocessen om landet går med i Nato.

Sverige kommer tillsammans med Finland att välkomnas av de 30 medlemmarna i Nato om regeringen väljer att ansöka till militäralliansen.

Däremot kommer inte USA att ge någon säkerhetsgaranti för Sverige innan dess att ansökningsprocessen är hundra procent i mål och landet en fullvärdig medlem, rapporterar Dagens Nyheter.

Samtal med USA

Tidningen hänvisar till källor i regeringskansliet som uppges ha insyn i det arbete som just nu pågår inför en eventuellt kommande ansökan till Nato.

Colin Kahl, statssekreterare i USA:s försvarsdepartement, ska ha samtalet med både svenska och finska regeringen i dagarna.

Säkerhetsgarantier gäller inte

– Han gjorde klart att USA:s säkerhetsgarantier inte gäller under ansökningsprocessen, utan de gäller först vid fullt medlemskap, uppger en av källorna till DN, som även får samma budskap från andra håll.

Planerar möte med Storbritannien

Sverige har även fört samtal med Storbritannien om att få någon slags säkerhetsgaranti under den period som förlöper då man eventuellt ansöker om medlemskap i Nato.

Ministrar och ambassadörer har deltagit och flera möten planeras inom kort, enligt Aftonbladet.

Vill ha försäkran

Med just Storbritannien försöker regeringen få till en skriftlig försäkran om säkerhetsgaranti vid händelse att Sverige skulle bli attackerat under ansökningsprocessen.

– Storbritannien är ett av de största Nato-länderna och har avskräckningsförmågan. Det finns också sedan tidigare långtgående samarbete mellan Sverige och Storbritannien, framhäver tidningens källa som uppges ha insyn.

USA-krav på statsministern

Inifrån Socialdemokraterna har det ställts krav på att statsminister Magdalena Andersson måste få en sådan garanti av USA:s president Joe Biden som landet nu uppges neka Sverige.

– USA, eller andra länder som har förmågan, måste tydligt uttala att ett angrepp mot Sverige kommer att vedergällas i Ryssland. Det är en förutsättning för att Sverige ska söka medlemskap, sade riksdagsledamoten Hans Hoff (S) till Aftonbladet i onsdags.

“Finns inga garantier”

Hans Hoff tillade:

– I värsta fall kan Ryssland skjuta i väg missiler mot Stockholm. Det skulle under ansökningstiden så klart bli enorma fördömanden från omvärlden men ingenting mer, för det finns inga garantier. Sverige måste vara skyddat under ansökningstiden.

Beslut senast 22 maj

Socialdemokraterna meddelade idag på en pressträff att man har för avsikt att leverera resultatet av den säkerhetsanalys som just nu pågår internt i partiet senast 22 maj. Då förväntas även Natobeskedet komma.

– Dialogen ska vara klar den 12 maj och efter 12 maj inleder vi vår beslutandeprocess, säger partisekreterare Tobias Baudin.

Foto: Nato

Text: Redaktionen