UPPGIFTER: USA säger nej till Sveriges vädjan

2022 04 27

USA kommer inte garantera säkerheten för Sverige under ansökningsprocessen om landet går med i Nato.

Sverige kommer tillsammans med Finland att välkomnas av de 30 medlemmarna i Nato om regeringen väljer att ansöka till militäralliansen.

Däremot kommer inte USA att ge någon säkerhetsgaranti för Sverige innan dess att ansökningsprocessen är hundra procent i mål och landet en fullvärdig medlem, rapporterar Dagens Nyheter.

Samtal med USA

Tidningen hänvisar till källor i regeringskansliet som uppges ha insyn i det arbete som just nu pågår inför en eventuellt kommande ansökan till Nato.

Colin Kahl, statssekreterare i USA:s försvarsdepartement, ska ha samtalet med både svenska och finska regeringen i dagarna.

Säkerhetsgarantier gäller inte

– Han gjorde klart att USA:s säkerhetsgarantier inte gäller under ansökningsprocessen, utan de gäller först vid fullt medlemskap, uppger en av källorna till DN, som även får samma budskap från andra håll.

Planerar möte med Storbritannien

Sverige har även fört samtal med Storbritannien om att få någon slags säkerhetsgaranti under den period som förlöper då man eventuellt ansöker om medlemskap i Nato.

Ministrar och ambassadörer har deltagit och flera möten planeras inom kort, enligt Aftonbladet.

Vill ha försäkran

Med just Storbritannien försöker regeringen få till en skriftlig försäkran om säkerhetsgaranti vid händelse att Sverige skulle bli attackerat under ansökningsprocessen.

– Storbritannien är ett av de största Nato-länderna och har avskräckningsförmågan. Det finns också sedan tidigare långtgående samarbete mellan Sverige och Storbritannien, framhäver tidningens källa som uppges ha insyn.

USA-krav på statsministern

Inifrån Socialdemokraterna har det ställts krav på att statsminister Magdalena Andersson måste få en sådan garanti av USA:s president Joe Biden som landet nu uppges neka Sverige.

– USA, eller andra länder som har förmågan, måste tydligt uttala att ett angrepp mot Sverige kommer att vedergällas i Ryssland. Det är en förutsättning för att Sverige ska söka medlemskap, sade riksdagsledamoten Hans Hoff (S) till Aftonbladet i onsdags.

“Finns inga garantier”

Hans Hoff tillade:

– I värsta fall kan Ryssland skjuta i väg missiler mot Stockholm. Det skulle under ansökningstiden så klart bli enorma fördömanden från omvärlden men ingenting mer, för det finns inga garantier. Sverige måste vara skyddat under ansökningstiden.

Beslut senast 22 maj

Socialdemokraterna meddelade idag på en pressträff att man har för avsikt att leverera resultatet av den säkerhetsanalys som just nu pågår internt i partiet senast 22 maj. Då förväntas även Natobeskedet komma.

– Dialogen ska vara klar den 12 maj och efter 12 maj inleder vi vår beslutandeprocess, säger partisekreterare Tobias Baudin.

Foto: Nato

Text: Redaktionen


Nya regler när du går på restaurang – ska gälla i hela landet

2024 04 20

Ett nytt krav kommer att ställas på Sveriges restauranger.

Det meddelar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Kullgren har gett Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram föreskrifter om att restauranger och storhushåll måste informera gäster om ursprungsland för kött.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, säger ministern.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.        

Så kan gäster informeras  

Livsmedelsverket ska redovisa sitt uppdrag 15 december.

De nya kraven ska gälla i hela landet och berör färskt, kylt, fryst och malet kött av nöt, svin, får, get och fjäderfä som används som ingrediens i måltider som serveras på restauranger och i storhushåll.

–  Detta är en angelägen fråga för såväl konsumenter som för svenska lantbrukare, framhåller regeringen i ett uttalande.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Nya regler för hämtmat

Sedan tidigare har nya krav för restaurangers hantering av hämtmat införts. 

De nya reglerna trädde i kraft den 1 januari. 

LÄS MER HÄR:

Nya regler för hämtmat – det här gäller

Foto: A. Haney

Text: Redaktionen


Arla ger besked om de nya korkarna

2024 04 20

Arla tror sig ha en förklaring gällande kritiken mot de nya korkarna.

Under den senaste tiden har fastsittande korkar på mjölkkartonger varit hett omdebatterade.

Många har velat se en återgång till tidigare versioner, medan andra inte lägger någon större vikt vid förändringen.

Arla, som är en av aktörerna som genomfört förändringen på sina produkter, tror sig kunna ge ett besked om anledningen till kritiken.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Geografiska skillnader

Vad gäller mjölken från Arla så tycks ilskan mot de fastsittande korkarna vara mer intensiv söder om Stockholm.

Presschef Max Wallenberg menar att det hela kan ha att göra med geografiska skillnader.

– Om du bor i Stockholm eller uppåt i landet så har du en kork som många tycker fungerar lite bättre, och bor du längre ner i landet så är det en kork som många tycker funkar lite sämre, säger han till SR.

Får fler klagomål

Arla får in fler klagomål från södra Sverige än från Stockholm och norrut.

– Det beror helt enkelt på var paketen produceras, vid vilket mejeri de görs. Den här korken som har fått mycket kritik, där behöver man trycka till så att det blir ett klick, annars fastnar korken och så får man mjölk överallt.

Därför infördes korkarna

De nya korkarna har införts i samband med att en ny EU-lag klubbas igenom.

– Plastlock från dryckesförpackningar är en av de vanligaste orsakerna till nedskräpning och några av de främst förekommande plastprodukterna upphittade under strandstädningar, förklarar Arla.

– Från och med juli 2024 införs ny lagstiftning från EU som kräver att alla korkar ska sitta fast vid dryckesförpackningar upp till tre liter. 

– För att kunna möta de nya kraven, har vi på Arla redan startat arbetet med att anpassa mejerierna till den nya förpackningsdesignen.

Ska sitta fast

Den nya EU-lagen är klar och tydlig vad gäller återvinningen.

– Enligt EU:s direktiv ska plastlocket sitta fast på förpackningen under hela förpackningens livslängd. Det betyder att hela förpackningen sorteras som pappersförpackning.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen