USA-journalist dödad Ukraina

2022 03 13

En amerikansk journalist har dödats av ryska soldater.

Journalistens namn är Brent Renaud, 50 år.

Polischef

Uppgifterna till nyhetsbyrån kommer från polischefen i Kyivregionen.

Dådet inträffade i staden Irpin.

Från New York Times

Den dödade journalisten arbetade tidigare vid en av USA:s främsta dagstidningar – The New York Times, som även är en av världens ledande nyhetskällor.

Ytterligare amerikan träffad

Ytterligare en amerikansk journalist skadades i attacken.

Den dödade journalisten skall vara hemmahörande i Tennessee i södra USA. Han arbetade som videoreporter och bilder av hans körkort samt obehagligt bildmaterial skall nu finnas publicerat på Internet.

Bevismaterial

Syftet med bildpubliceringen tycks dock inte vara att på något sätt förnedra den döda journalisten utan snarare att bevisa vad som har inträffat.

– Ockupationsstyrkorna dödare nu till och med journalister från internationell media som försöker visa sanningen om de ryska truppernas grymheter i Ukraina, lyder en text som publicerats i samband med bildpubliceringen.  

– En annan journalist har skadats. Nu försöker de drabbade att ta sig ut ur krigszonen för att visa ondskan och brutaliteten från angriparna, meddelas det vidare i texten.

Bekräftar

– Vi är djupt sorgsna över att höra om Brent Renauds död. Brent var en talangfull filmare som har bidragit till New York Times genom åren, uppger New York Times som även nämner att han inte längre verkade aktivt för tidningen.

Text: Redaktionen