UPPGIFTER: USA hjälper Ukraina att döda ryska generaler

2022 05 05

Landet uppges förse Ukraina med avgörande information som gett det invaderade landet möjlighet att döda flera ryska generaler.

Enligt ukrainsk militär har omkring 12 ryska generaler dödats på frontlinjen.

Nu framkommer fler detaljer i hur Ukraina har lyckats med aktionerna som har förvånat flera militära analytiker, rapporterar The New York Times.

Hemligstämplad operation

Enligt tidningen får Ukraina hjälp av USA:s president Joe Bidens administration. 

I hemligstämplade operationer uppges landet förse Ukraina med information och uppgifter som ger den ukrainska militären möjlighet att i realtid följa de ryska enheterna på slagfältet.

Tillhandahåller positioner

USA har koncentrerat sig på att tillhandahålla geografiska positioner samt andra detaljer kring trupprörelser likväl som den ryska militärens mobila högkvarter, som är i ständig rörelse. 

Genom att komplettera denna information med den från den egna militären har Ukraina lyckats genomföra flera attacker som även dödat ryska generaler, uppger tidningen.

Pentagon fåordigt

Pentagons talesperson John Kirby har inte velat kommentera uppgifterna i detalj, men erkänner att USA är inblandat i Ukrainas försvar.

– [USA förser] Ukraina med information och uppgifter som de kan använda för att försvara sig själva, säger han till The New York Times.

Säkerhetsrådet dementerar

Adrienne Watson, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd, har gått ut och dementerat att den information USA förser Ukraina om gällande slagfältet inte delas “med syftet att döda ryska generaler”.

“Vill se Ryssland försvagas”

Nyligen besökte USA:s försvarsminister respektive utrikesminister Kyiv och Volodymyr Zelensky på plats i Ukraina. 

– Vi vill se att Ryssland försvagas till den punkt att de inte kan göra de saker de har gjort när de har invaderat Ukraina, sade försvarsminister Lloyd Austin i samband med besöket enligt BBC.

Biden skickar vapen

Förra veckan berättade även USA:s president Joe Biden själv att han planerar ett nytt stöd värt 33 miljarder dollar till Ukraina. Två tredjedelar av summan ska gå till militära ändamål, enligt CNN.

Enligt Biden ingår tunga artillerivapen och dussintals så kallade haubitser, det vill säga vapen med längre räckvidd, tillsammans med 144 000 patroner till dessa vapen.

Erfaren general bland de stupade

Ukrainsk militär har inte kommenterat hur många ryska generaler som dödats som en följd av USA:s assistans. 

Bland de stupade ryska generalerna finns exempelvis Vitalij Gerasimov, som dödats i samband med strider i Charkiv, östra Ukraina. Generalen hade erfarenhet från kriget i Tjetjenien, Syrien och annekteringen av Krim.

Foto: Armed Forces of Ukraine resp TayebMEZAHDIA

Text: Redaktionen