UPPGIFTER: USA hjälper Ukraina att döda ryska generaler

2022 05 05

Landet uppges förse Ukraina med avgörande information som gett det invaderade landet möjlighet att döda flera ryska generaler.

Enligt ukrainsk militär har omkring 12 ryska generaler dödats på frontlinjen.

Nu framkommer fler detaljer i hur Ukraina har lyckats med aktionerna som har förvånat flera militära analytiker, rapporterar The New York Times.

Hemligstämplad operation

Enligt tidningen får Ukraina hjälp av USA:s president Joe Bidens administration. 

I hemligstämplade operationer uppges landet förse Ukraina med information och uppgifter som ger den ukrainska militären möjlighet att i realtid följa de ryska enheterna på slagfältet.

Tillhandahåller positioner

USA har koncentrerat sig på att tillhandahålla geografiska positioner samt andra detaljer kring trupprörelser likväl som den ryska militärens mobila högkvarter, som är i ständig rörelse. 

Genom att komplettera denna information med den från den egna militären har Ukraina lyckats genomföra flera attacker som även dödat ryska generaler, uppger tidningen.

Pentagon fåordigt

Pentagons talesperson John Kirby har inte velat kommentera uppgifterna i detalj, men erkänner att USA är inblandat i Ukrainas försvar.

– [USA förser] Ukraina med information och uppgifter som de kan använda för att försvara sig själva, säger han till The New York Times.

Säkerhetsrådet dementerar

Adrienne Watson, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd, har gått ut och dementerat att den information USA förser Ukraina om gällande slagfältet inte delas “med syftet att döda ryska generaler”.

“Vill se Ryssland försvagas”

Nyligen besökte USA:s försvarsminister respektive utrikesminister Kyiv och Volodymyr Zelensky på plats i Ukraina. 

– Vi vill se att Ryssland försvagas till den punkt att de inte kan göra de saker de har gjort när de har invaderat Ukraina, sade försvarsminister Lloyd Austin i samband med besöket enligt BBC.

Biden skickar vapen

Förra veckan berättade även USA:s president Joe Biden själv att han planerar ett nytt stöd värt 33 miljarder dollar till Ukraina. Två tredjedelar av summan ska gå till militära ändamål, enligt CNN.

Enligt Biden ingår tunga artillerivapen och dussintals så kallade haubitser, det vill säga vapen med längre räckvidd, tillsammans med 144 000 patroner till dessa vapen.

Erfaren general bland de stupade

Ukrainsk militär har inte kommenterat hur många ryska generaler som dödats som en följd av USA:s assistans. 

Bland de stupade ryska generalerna finns exempelvis Vitalij Gerasimov, som dödats i samband med strider i Charkiv, östra Ukraina. Generalen hade erfarenhet från kriget i Tjetjenien, Syrien och annekteringen av Krim.

Foto: Armed Forces of Ukraine resp TayebMEZAHDIA

Text: Redaktionen


Swedbank ändrar sig – helt nytt räntebesked till hushållen

2023 11 28

Swedbank tror inte på Riksbankens prognos.

När riksbankschefen Erik Thedéen i torsdags meddelade att styrräntan lämnades oförändrad varnade han för höjningar längre fram.

En felaktig prognos, enligt storbanken.

– Riksbanken signalerar att det finns risk för ytterligare en höjning längre fram men vi bedömer att det inte blir aktuellt, säger Swedbanks prognoschef Andreas Wallström i ett pressmeddelande på måndagen.

Ändrar sig

Andreas Wallström pekar på att inflationen tydligt är på väg ned, att arbetslösheten stiger och att ekonomin har stagnerat.

– Vi räknar med att Fed och ECB inleder sänkningar under andra kvartalet 2024 och att Riksbanken följer efter och sänker räntan lagom till midsommar, säger han.

Riksbankens besked att lämna styrräntan orörd får dock nu nya följder för Swedbanks och dess bolånetagare.

Storbanken har räknat med att myndigheten skulle höja räntan med 25 punkter.

När det nu inte skedde gör Swedbank en helvändning – och justerar hela sin prognos till ett mer positivt besked för hushållen.

– Vi reviderar ned våra prognoser på långräntor men räknar dock med en viss rekyl uppåt i närtid efter den stora nedgången i november.

Bundna och rörliga räntor

Det är i synnerhet de bundna bolåneräntorna som omfattas av Swedbanks nya besked.

En stabil kurva i den absoluta närtiden följt av en sänkning senare under prognosperioden under våren är alltså att vänta.

När det gäller de rörliga räntorna dröjer det lite till.

– De rörliga bolåneräntorna väntas ha toppat på omkring 4,8 procent, men börjar sjunka mer tydligt först från andra halvåret 2024 i samband med Riksbankens räntesänkningar, säger Andreas Wallström.

"Kommer behöva sänka"

Swedbank är alltså, till skillnad från Riksbanken själva, övertygade om en räntesänkning efter midsommar.

Erik Thedéen hävdar dock bestämt att det inte lär ske förrän 2025.

– Enligt våra prognoser kommer inflationen vara nära målet redan i maj nästa år och det innebär att Riksbanken då, med samma argumentation som man hade i torsdags, kommer behöva sänka räntan redan i juni, sade Swedbanks chefsekonom Mattias Persson till SVT i fredags.

Foto: M. Lis

Text. Redaktionen


Högriskområde i sju län – EU har varnat husdjursägare

2023 11 28

Från och med måndag 27 november klassas kommuner i hela sju svenska län som högriskområde.

Det bekräftar Jordbruksverket idag.

Beslutet är fattat med anledning av att länen i fråga är särskilt utsatta för fågelinfluensa – och nu gäller särskilda regler i berörda områden.

"Håll hunden kopplad säger jag"

I första hand påverkar beslutet fåglar i fångenskap.

Alla kommersiella besättningar med fjäderfän måste hålla sina fåglar inomhus.

Hobbyfåglar måste förvaras inhägnade för att skyddas mot direkt eller indirekt kontakt med vilda fåglar.

Jordbruksverkets beslut kommer efter att EU tidigare under året uppmanat husdjursägare i Sverige att hålla sina djur inomhus – eller koppla dem när man går ut.

En minst lika kraftig varning kom från Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vi Uppsala universitet, efter att viruset börjat smitta däggdjur.

– Håll hunden kopplad säger jag rakt upp och ned. Ta in katterna. För katter och hundar kan drabbas av det här viruset och speciellt om de stöter på döda eller halvdöda fåglar och biter i dem, framhöll han till TV4.

– Det finns rapporter om både hundar och katter som smittats.

Ökar i flera länder

Utbrott av fågelinfluensa ökar nu i flera europeiska länder, enligt Jordbruksverket.

Vilka kommuner som nu klassas som högriskområden är baserat på historisk data som visar var i landet som smittspridningen generellt är högre.

 Vi gör det här som en ytterligare förebyggande åtgärd för att skydda tamfåglar från smittan. Viruset överlever extra bra nu när temperaturen sjunker och vilda fåglar som utgör en reservoar för fågelinfluensaviruset rör sig över landet vilket ökar risken, säger Kristina Fontel, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Berörda län och kommuner

Följande län och kommuner berörs av högriskområdet. Utöver förvaring gäller även särskilda regler för försäljning av ägg, kött och andra produkter.

- Blekinge län - Samtliga kommuner

- Gotlands län - Gotlands kommun

- Hallands län - Kommunerna: Falkenberg, Halmstad, Kungsbacka, Varberg och Laholm

- Kalmar län - Kommunerna: Kalmar, Mörbylånga, Borgholm, Mönsterås, Torsås, Oskarshamn och Västervik.

- Skåne län - Samtliga kommuner

- Västra Götalands län - Kommunerna: Essunga, Färgelanda, Grästorp, Götene, Hjo, Lidköping, Mariestad, Mellerud, Skara, Skövde, Tidaholm, Töreboda, Vara, Vårgårda och Vänersborg.

- Östergötlands län - Kommunerna: Mjölby, Vadstena, Ödeshög, Linköping, Motala och Norrköping.

LÄS MER: Fågelinfluensan sprider sig – här är symtomen hos husdjur

Foto: J. Street

Text: Redaktionen