UPPGIFTER: USA-allierad svänger – skickar vapen till Putin

2023 04 11

Ryssland har fått nästan hela världen emot sig sedan invasionen av Ukraina förra året.

Det visade sig inte minst i en omröstning i FN:s generalförsamling i februari där enbart sju länder, inklusive Ryssland, sade nej till ett tillbakadragande av ryska trupper.

På den listan fanns inte helt oväntat Belarus, Nordkorea och Syrien, men även Mali, Eritrea och Nicaragua.

Uppges skicka hemliga vapen till Putin

Ett 30-tal länder har också ställt sig neutrala till det pågående kriget.

Däribland Egypten, en av USA:s närmaste allierade i regionen kring Mellanöstern och Nordafrika.

Men nu uppges det USA-vänliga landet ha svängt, rapporterar Washington Post.

I hemlighet ska Egyptens president Abdel Fatah El-Sisi ha beordrat att producera 40 000 raketer med avsikt att skicka dessa till Ryssland.

Ville undvika problem med väst

Avslöjandet kommer från flera av de dokument som uppges ha läckt från Pentagon nyligen och som är daterade i slutet av februari i år.

Det uppges där framgå att presidenten instruerat myndigheter och tjänstemän att hemlighålla såväl produktion som transport “för att undvika problem med väst”.

– Egyptens ståndpunkt från början är baserad på icke-engagemang i denna kris och åtagande att upprätthålla lika avstånd till båda sidor, säger Ahmed Abu Zeid, talesperson för Egyptens utrikesdepartement, som svar på uppgifterna om läckan.

– Vi fortsätter att uppmana båda parter att upphöra med fientligheterna och nå en politisk lösning.

Känsliga uppgifter

I USA anses uppgifterna vara så pass känsliga att inga regeringsföreträdare hittills har velat uppge sina namn när de kommenterar uppgifterna i media.

– Vi är inte medvetna om något genomförande av den planen, säger en anonym regeringstjänsteman till Washington Post.

– Vi har inte sett det ske.

"Måste utvärdera relationen"

Rysslands invasion av Ukraina har satt rejäl press på Egypten, som är världens största importör av vete. 

Totalt har landet de senaste åren tagit emot 80 procent av sitt vete från Ryssland och Ukraina, och som en konsekvens av kriget har råvarupriserna skjutit i höjden globalt.

Flera länder utöver Egypten har sedan invasionen försökt hitta nya potentiella tryggheter efter att USA minskat sin närvaro i regionen, både för att säkerställa ekonomi och militär säkerhet.

– Egypten är en av våra äldsta allierade i Mellanöstern, säger demokraten och senatorn Chris Murphy till den amerikanska tidningen.

– Om det är sant att Sisi i hemlighet bygger raketer för Ryssland som kan användas i Ukraina måste vi göra en seriös uppskattning av tillståndet i vår relation.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen