UPPGIFTER: Ulf Kristersson vill låsa fast Johan Pehrson

2022 09 21

M, L och KD är de partier Ulf Kristersson vill se i en blivande regering.

Det framhåller källor i partiet för SvD. Det skulle betyda att SD hålls utanför.  

– Lyckas han inte få med L i regeringen blir det en svag start för Ulf Kristersson, säger statsvetaren Andreas Johansson Heinö till Expressen. 

Lyckas han blidka SD?

För M-ledaren blir det lite av ett avgörande test av hans ställning – lyckas han blidka SD som därmed skulle bli utan regeringsplatser. 

Orsakerna till M:s resonemang, att de förutom KD också vill ha L som samarbetspartner, är att de vill försäkra sig om att få en regering som inte så lätt skulle komma att fällas.

Med liberaler i styret skulle deras riksdagsrepresentanter sannolikt inte gärna rösta ner den politik som Kristersson för. 

Riskerar hamna på pottkanten 

Med SD i en regering, och inte L, skulle M-ledaren riskera sätta sig på pottkanten och få svårare att driva den politik han och hans högerkolleger har gått till val på.  

Och frågan är hur SD förhåller sig till det? Jimmie Åkesson, SD-ledaren, indikerar nämligen vid en pressträff vid 11.30-tiden att hans parti inte gett upp tanken på ministerposter. 

Inget klart förrän alla fyra sagt sitt 

– Jag har träffat talmannen. Vi har pratat om förutsättningarna för att komma framåt. Det jag har sagt är att förhandlingar är inledda för en ny regering, för ett maktskifte, säger Jimmie Åkesson på en pressträff.

Han tillägger:

– Min inställning är, det gäller samtliga fyra partier som är inblandade, att vi kommer inte säga någonting förrän det finns något att säga konkret. Just nu finns det inte det. 

Foto: Moderaterna

Text: Redaktionen