UPPGIFTER: Ukrainska attackhelikoptrar bombade ryska armén

2022 08 05

Ukrainas Väpnade Styrkor har genomfört flera framgångsrika angrepp mot ryska armén det senaste dygnet.

Det rapporterar Ukrainas Södra Kommandostyrka.

Rysslands diktator

Det är framförallt Ukrainas flygvapen som varit aktivt i angrepp mot den ryska regimens ockupanttrupper i södra delarna av Ukraina.

Rysslands diktator har den senaste tiden givit order om kraftiga och urskillningslösa bombningar runt om i Ukraina och staden Mykolaiv är en av de städer som blivit allra hårdast drabbad.

Staden hade 480 000 invånare före kriget och innehar en nyckelposition mellan den av ryssarna ockuperade staden Kherson och Ukrainas viktiga hamnstad Odesa.

Ondskefulla ryska planer

Att inta Mykolaiv är viktigt för Ryssland som sannolikt vill erövra hela Ukrainas kuststräcka för att skära av landet från Svarta Havet vilket skulle knäcka landets ekonomi ytterligare.

Att ta hela kustremsa från Ukraina skulle även göra det möjligt för Ryssland att införliva delar av landet Moldavien där ryska intressen i regionen Transnistrien skapat en utbrytarrepublik.

För att rädda sina invånare undan ockupanterna och för att stoppa den ryska planen har Ukraina inlett ett försök att ta tillbaka regionen Kherson öster om regionen Mykolaiv.

Bombade ryskt fäste

Det senaste dygnet har Ukrainas armé attackerat ryska ammunitionslager och annan utrustning i Khersonregionen rapporterar CNN.

Ukrainas flygvapen har gått till anfall med hjälp av attackhelikoptrar.

– Ett par helikoptrar förstörde ett motståndsfäste för fienden i den ockuperade delen av Mykolaivregionen, uppger Ukrainas Södra Kommandostyrka.

Framgångar för Ukraina

Ukrainska stridsflygplan utförde också operationer mot den ryska diktaturens soldater.

– Våra stridsflygplan attackerade två platser där fienden har vapenlager i regionerna Kherson och Kakhovka, framhåller Ukrainas armé.

Enligt Ukrainas stridsledning lyckades man förstöra följande för ryssarna:

- Tre ammunitionslager

- Flera luftvärnsrobotsystem från sovjettiden

- En radarstation

- Nio bepansrade ryska fordon

Ukrainas Södra Kommandostyrka

– Våra missil- och artillerenheter attackerade fiendens flygförsvarssystem kraftfullt, uppger Ukrainas Södra Kommandostyrka.

Oberoende media kan i nuläget inte verifiera utfallen av bombningarna.

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen