UPPGIFTER: Ukrainska attackhelikoptrar bombade ryska armén

2022 08 05

Ukrainas Väpnade Styrkor har genomfört flera framgångsrika angrepp mot ryska armén det senaste dygnet.

Det rapporterar Ukrainas Södra Kommandostyrka.

Rysslands diktator

Det är framförallt Ukrainas flygvapen som varit aktivt i angrepp mot den ryska regimens ockupanttrupper i södra delarna av Ukraina.

Rysslands diktator har den senaste tiden givit order om kraftiga och urskillningslösa bombningar runt om i Ukraina och staden Mykolaiv är en av de städer som blivit allra hårdast drabbad.

Staden hade 480 000 invånare före kriget och innehar en nyckelposition mellan den av ryssarna ockuperade staden Kherson och Ukrainas viktiga hamnstad Odesa.

Ondskefulla ryska planer

Att inta Mykolaiv är viktigt för Ryssland som sannolikt vill erövra hela Ukrainas kuststräcka för att skära av landet från Svarta Havet vilket skulle knäcka landets ekonomi ytterligare.

Att ta hela kustremsa från Ukraina skulle även göra det möjligt för Ryssland att införliva delar av landet Moldavien där ryska intressen i regionen Transnistrien skapat en utbrytarrepublik.

För att rädda sina invånare undan ockupanterna och för att stoppa den ryska planen har Ukraina inlett ett försök att ta tillbaka regionen Kherson öster om regionen Mykolaiv.

Bombade ryskt fäste

Det senaste dygnet har Ukrainas armé attackerat ryska ammunitionslager och annan utrustning i Khersonregionen rapporterar CNN.

Ukrainas flygvapen har gått till anfall med hjälp av attackhelikoptrar.

– Ett par helikoptrar förstörde ett motståndsfäste för fienden i den ockuperade delen av Mykolaivregionen, uppger Ukrainas Södra Kommandostyrka.

Framgångar för Ukraina

Ukrainska stridsflygplan utförde också operationer mot den ryska diktaturens soldater.

– Våra stridsflygplan attackerade två platser där fienden har vapenlager i regionerna Kherson och Kakhovka, framhåller Ukrainas armé.

Enligt Ukrainas stridsledning lyckades man förstöra följande för ryssarna:

- Tre ammunitionslager

- Flera luftvärnsrobotsystem från sovjettiden

- En radarstation

- Nio bepansrade ryska fordon

Ukrainas Södra Kommandostyrka

– Våra missil- och artillerenheter attackerade fiendens flygförsvarssystem kraftfullt, uppger Ukrainas Södra Kommandostyrka.

Oberoende media kan i nuläget inte verifiera utfallen av bombningarna.

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen


Svenska turister i Spanien beordras – “stanna inomhus”

2024 07 13

Mängder med svenskar befinner sig just nu i Spanien.

Det är landet med absolut högst restryck bland svenska resenärer, enligt resebyråerna Ticket och Apollo.

Men nu beordras semesterfirare i just Spanien att inte lämna sina hotell om det inte är absolut nödvändigt.

Anledningen är att den spanska meteorologiska myndigheten AEMET har utfärdat orange varning – den näst högsta nivån i landet – för temperaturer som överstiger 40 grader.

– Det kommer att bli avsevärt höga temperaturer i stora delar av det södra och nordöstra landet, inre Mallorca och södra delen av centrala Kanarieöarna, framhåller väderinstitutet enligt Mirror.

– Temperaturerna tenderar att stiga i större delen av landet.

Värst idag

Orange varning gäller i bland annat Sevilla, Andalusien och Valencia.

Även gula varningar, den första varningsnivån, har utfärdats på flera spanska orter. 

Just fredagen väntas också bli den värsta dagen av allihop under den pågående värmeböljan och folk uppmanas att hålla vätskenivån i balans.

Varningen riktar sig till både turister och civilbefolkning. Ingen ska lämna sina hem om det inte är nödläge.

– Var förberedda. Vidta försiktighetsåtgärder och håll er uppdaterade med den senaste väderprognosen. Allvarliga skador på människor och egendom kan uppstå, särskilt för de som är utsatta eller befinner sig i utsatta områden, förklarar AEMET.

Gäller även turister i Grekland

Liknande uppmaningar kommer även i Grekland, också det ett av de absolut mest populära turistmålen bland svenskar.

Förra månaden tvingades landets största turistattraktion Akropolis akutstänga på grund av värmen.

Nu väntar man sig temperaturer på 42-43 grader och uppemot 45 grader i den näst största staden Thessaloniki. 

Röda korset har sållat sig till skaran som nu vänder sig direkt till alla som har planer på att åka till Sydeuropa i sommar.

– Värmeböljor blir allt vanligare och blir värre på grund av klimatförändringarna. Tyvärr har vi sett fall redan i år av den tragiska påverkan höga temperaturer kan ha på människors liv, säger William Spencer, produktchef för klimat och första hjälpen vid brittiska Röda korset, till Mirror.

Foto M. Vonk

Text: Redaktionen


TELIA: Skarp uppmaning till alla med router i hemmet

2024 07 14

Alla med en router i bostaden bör omedelbart vidta flera säkerhetsåtgärder.

Det hävdar teleoperatören Telia som flaggar för risken att bli direkt drabbad av kriminella som vill övervaka dig eller dirigera dig till skadliga webbplatser.

– Routern fungerar som gateway till ditt nätverk och enheterna som är anslutna till ditt hem. Utan tillräckligt bra skydd kan obehöriga ansluta sig, säger Ellen Cecilia Scheen, kommunikationschef på Telia, till Dagbladet.

Hon tillägger:

– Med rätt kunskap och skadliga avsikter kan de stjäla personlig information, övervaka din nätverkstrafik och vidta åtgärder som kan påverka dig och dina enheter.

Ändra lösenord om det är inte är gjort

Även Telenor varnar för samma sak.

Det spelar ingen roll om kommunikationen är krypterad, information om vilken server man är ansluten till syns ändå om man inte vidtar säkerhetsåtgärder.

– Har man kontroll över routern kan man dirigera ett offer till en till synes legitim webbplats som angriparen själv har kontroll över, säger Dag Eng från Telenor till tidningen.

De två operatörerna pekar ut ett av de vanligaste misstagen som gör att människor utsätts för angrepp via routern.

Man ändrar nämligen inte det lösenord som följer med routern när man köper den. Tillverkare använder ofta samma lösenord, som enkelt går att hitta online.

Minst 20 tecken

Och de som byter lösenord väljer ofta ett alldeles för svagt sådant.

– Längden på lösenord är avgörande, eftersom korta lösenord knäcks snabbare. Minst 20 tecken rekommenderas, men gärna längre. Lösenordet du ställer in på det trådlösa nätverket och lösenordet du ställer in på adminanvändaren på routern bör vara olika, säger Dag Eng.

Dessutom ska routern uppdateras kontinuerligt.

– Detta sker ofta automatiskt och är viktigt då uppdateringarna ofta innehåller korrigeringar för svagheter på routern och säkerhetsprotokoll som i sin tur ger mer säkerhet för dina enheter, framhåller Telia.

Finska Säpo: Vem som helst kan utnyttjas

Förra året gick Skyddspolisen, Finlands motsvarighet till Säkerhetspolisen, ut och uppmanade om samma sak. 

– En vanlig medborgare är knappast föremål för ryskt eller kinesiskt spionage, men vem som helst av oss kan bidra till att möjliggöra spionage på nätet, sade myndighetens chef Antti Pelttari på en pressträff vid tillfället.

Man gick samtidigt ut med sju konkreta åtgärder som är enkla att vidta för att skydda sitt trådlösa nätverket och sin router.

Läs mer här: Finska skyddspolisen – vidta åtgärder för att skydda din router

Foto: Compare Fibre

Text: Redaktionen