UPPGIFTER: Ukraina misslyckas – Zelensky pressad

2023 08 18

Ukraina står inför en betydande motgång i kriget mot de ryska invasionsstyrkorna.

Den ukrainska motoffensiven har gått långsammare framåt än vad en del förväntade sig, men nyligen rapporterades om att trupperna rör sig framåt mot områdena Melitopol, Berdyansk och Zaporizhzhia.

Men nu kommer nya uppgifter, rapporterar Washington Post.

Och de är inte till Ukrainas fördel.

Uppgifter: misslyckas med stora målet

Att nå den första av de tre nämnda regionerna, Melitopol, är ett mycket viktigt delmål för Ukraina.

Men det ser nu ut att misslyckas, enligt amerikansk underrättelsetjänst.

Det skulle, om bedömningen är korrekt, leda till att Ukraina misslyckas i sitt försök att skära av Rysslands landbro till ockuperade halvön Krym.

– Den dystra bedömningen är baserad på Rysslands brutala skicklighet i att försvara ockuperat territorium genom en falang av minfält och skyttegravar, framhåller Washington Posts korrespondenter.

Porten till Krym

Enligt ukrainska, amerikanska och andra västerländska regeringstjänstemän ser de ukrainska styrkorna som rör sig mot Melitopol ut att blockeras flera mil utanför staden med samma namn som regionen.

– Melitopol är kritisk till Ukrainas motoffensiv eftersom det anses vara porten till Krym, uppger den amerikanska tidningen vidare.

Staden ligger mitt i skärningspunkten mellan två viktiga motorvägar och en järnväg som möjliggör för Ryssland att flytta soldater och utrustning från halvön till andra ockuperade områden i södra Ukraina.

Pressad Zelensky

Ukrainas president Volodymyr Zelensky befaras nu vara mycket pressad.

Han har vid flera tillfällen poängterat vikten av att återta Krymhalvön som olagligt ockuperades 2014.

– Detta ryska krig började med Krym och måste sluta med Krym – dess befrielse, har Zelensky sagt vid ett tidigare tillfälle.

– Krym är ukrainskt och vi kommer aldrig att ge upp det.

Överträffat förväntningarna

Enligt analytiker är Ukrainas utmaningar för närvarande väldigt många och väldigt svåra.

Ryssland anses ha överträffat förväntningarna när det gäller Putinregimens förmåga att stå pall för den ukrainska motoffensiven mot de områden Ryssland ockuperat.

– Jag hade sagt för ett par månader sedan att den här offensiven skulle bli lång. Det kommer att bli blodigt och det kommer att gå långsamt. Och det är precis vad är, säger Mark A. Milley, ordförande för USA:s yrkesmilitära råd Joint Chief of Staff, enligt Washington Post.

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen