UPPGIFTER: Ukraina håller ställningarna

2022 05 05

Den ryska armén har svårt att avancera i östra Ukraina.

De ukrainska försvaret har till stor del stoppat de ryska framstegen, rapporterar den amerikanska tankesmedjan Institute for the Study of War (ISW).

Flera misslyckade attacker

I sin senaste rapport skriver ISW att den ryska armén har genomfört flera misslyckade attacker. De ryska styrkorna har inte lyckats åstadkomma några framsteg på östfronten de senaste dagarna. 

– Framgång för ryska styrkor som attackerar söder om Izyum i ett försök att omringa ukrainska styrkor verkar mer och mer osannolik, skriver ISW i sin rapport.

Planen är på väg att misslyckas

Enligt tankesmedjan försöker ryska styrkor utföra en så kallade ”kniptångsmanöver” och slå samman sina offensiver i sydost om Izyum och väster om Slovjansk och Kramatorsk.

Ukrainas Väpnade Styrkor har hittills förhindrat samtliga ryska försök att åstadkomma detta, rapporterar ISW.

Svensk expert instämmer

Markus Göransson, docent vid försvarshögskolan, konstaterar i likhet med de amerikanska uppgifterna att den ryska offensiven i östra Ukraina har avstannat.

– Den ryska frontlinjen är stabil, men den förändras inte lika fort som den gjorde under tidigare faser av kriget. Det förefaller ju som att Ryssland har svårt att avancera. Även vid de ställen runt frontlinjen där de sätter in sina styrkor så möter de stabilt ukrainskt motstånd, säger han till SvD.

Diktatorn och militären är inte överens

Enligt Göransson är inte den ryska militären och diktatorn Vladimir Putin överens om vad som kan ses som ett realistiskt mål i östra Ukraina.

Putins plan på att erövra hela Donbass-regionen backas inte upp av militären.

Kan vara en anledning

– Det är ganska tydliga mål som har ställts upp. Men agerandet var inte fullt så kraftfullt. Om det beror på att man saknar förmåga eller saknar avsikt att göra det i nuläget är svårt att säga, säger han till SvD och tillägger:

– Det kan vara en anledning till varför vi inte ser en starkare beslutsamhet i den ryska krigsföringen just nu.

Foto: General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Text: Redaktionen