UPPGIFTER: Ukraina förbjuder proryska partier

2022 05 03

Ukrainas parlament uppges av ryska medier ha stiftat en ny lag som förbjuder aktiviteter för partier i landet som stöttar den ryska regimen.

Det är det ukrainska parlamentet, Verkhovna Rada, som idag sägs har antagit en ny lag. Lagen förbjuder uttryckligen politiska partier som antingen rättfärdigar, erkänner eller förnekar Rysslands väpnade aggression mot Ukraina.

Uppgifterna kommer från den Moskva-baserade nyhetsbyrån Interfax som har filialer i flera västländer, bland annat Storbritannien, USA och Tyskland, rapporterar The Guardian.

“Leder bara till förstörelse”

Ordförande för det politiska partiet Servant of the People Olena Shuliak kommenterade beslutet på Telegram.

– Äntligen kommer vi att sluta tolerera vår politiska “ryska fred”, som bara leder till förstörelse i Ukraina, framhäver hon.

Förbjuder ryska hyllningar

Utkastet till lagförslaget har legat på Ukrainas parlaments officiella hemsida sedan 28 mars. Enligt Olena Shuliak gick det nya förslaget igenom med 330 röster.

Lagen förbjuder även partier som på något sätt hyllar eller rättfärdigar handlingar av aktörer som utövar våld och väpnade aggressioner mot Ukraina.

Ryssland kan officiellt förklara krig

Samtidigt kommer uppgifter om att Ryssland officiellt är på väg att förklara krig mot Ukraina, erfar Sky News.

I Ryssland råder kraftig censur och det är i landet förbjudet att kalla kriget för ett krig. Istället benämns invasionen som en “specialoperation”.

Militär eskalering

Enligt amerikanska tjänstemän kan det nu komma att förändras den 9 maj, då Vladimir Putin tidigare har uppgetts vilja ropa ut segern.

Nu kan det istället bli en dag där krigsförklaringen blir officiell och den militära aktiviteten eskalerar ytterligare. 

Kan mobilisera reserver

Om Putin officiellt förklarar krig med Ukraina får han möjlighet att mobilisera reservstyrkor. Dessutom kan han kalla in värnpliktiga, rapporterar Sky News.

Ryssland har under kriget i Ukraina lidit stora förluster. Tidigare i veckan rapporterade bland annat det brittiska försvarsdepartementet att en fjärdedel av Rysslands marktrupper är stridsodugliga.

Foto: K. Hubert

Text: Redaktionen