UPPGIFTER: Ukraina förbjuder proryska partier

2022 05 03

Ukrainas parlament uppges av ryska medier ha stiftat en ny lag som förbjuder aktiviteter för partier i landet som stöttar den ryska regimen.

Det är det ukrainska parlamentet, Verkhovna Rada, som idag sägs har antagit en ny lag. Lagen förbjuder uttryckligen politiska partier som antingen rättfärdigar, erkänner eller förnekar Rysslands väpnade aggression mot Ukraina.

Uppgifterna kommer från den Moskva-baserade nyhetsbyrån Interfax som har filialer i flera västländer, bland annat Storbritannien, USA och Tyskland, rapporterar The Guardian.

“Leder bara till förstörelse”

Ordförande för det politiska partiet Servant of the People Olena Shuliak kommenterade beslutet på Telegram.

– Äntligen kommer vi att sluta tolerera vår politiska “ryska fred”, som bara leder till förstörelse i Ukraina, framhäver hon.

Förbjuder ryska hyllningar

Utkastet till lagförslaget har legat på Ukrainas parlaments officiella hemsida sedan 28 mars. Enligt Olena Shuliak gick det nya förslaget igenom med 330 röster.

Lagen förbjuder även partier som på något sätt hyllar eller rättfärdigar handlingar av aktörer som utövar våld och väpnade aggressioner mot Ukraina.

Ryssland kan officiellt förklara krig

Samtidigt kommer uppgifter om att Ryssland officiellt är på väg att förklara krig mot Ukraina, erfar Sky News.

I Ryssland råder kraftig censur och det är i landet förbjudet att kalla kriget för ett krig. Istället benämns invasionen som en “specialoperation”.

Militär eskalering

Enligt amerikanska tjänstemän kan det nu komma att förändras den 9 maj, då Vladimir Putin tidigare har uppgetts vilja ropa ut segern.

Nu kan det istället bli en dag där krigsförklaringen blir officiell och den militära aktiviteten eskalerar ytterligare. 

Kan mobilisera reserver

Om Putin officiellt förklarar krig med Ukraina får han möjlighet att mobilisera reservstyrkor. Dessutom kan han kalla in värnpliktiga, rapporterar Sky News.

Ryssland har under kriget i Ukraina lidit stora förluster. Tidigare i veckan rapporterade bland annat det brittiska försvarsdepartementet att en fjärdedel av Rysslands marktrupper är stridsodugliga.

Foto: K. Hubert

Text: Redaktionen


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen