UPPGIFTER: Turkiet har hemligt mål i förhandlingarna med Sverige
2022 06 16
Källor gör gällande att Sveriges regering inte förstått vad Turkiet egentligen vill uppnå med Natoblockaden.
Turkiet har offentligt gått ut med vilka krav som ställs på Sverige för att landet ska accepteras som ny medlem i Nato.
Trots det uppges den svenska regeringen inte förstå vad Turkiet egentligen har för syfte med att blockera deras ansökan, rapporterar Aftonbladet.
“Vet bara själva”
– Turkiet vill ha ut något av det här, men vad det är vet de bara själva, de har ju inte velat säga det än, uppger en källa med insyn till tidningen.
Dödläge i förhandlingarna
Enligt Aftonbladets uppgifter pågår fortfarande förhandlingar, men läget är strandat och mer eller mindre passivt för närvarande.
– Det kan ta lång tid och det kan ta kort tid, säger samma källa.
Kraven obegripliga
Ytterligare en källa påstår att Turkiets president Recep Tayyip Erdoğans krav är obegripliga eftersom flera av kraven bygger på falsk information, skriver Aftonbladet.
Det spekuleras i att Erdoğan vill dra ut på Sveriges ansökningsprocess till dess att det turkiska valet ägt rum i januari 2023, samt att presidenten vill pressa USA att gå med på att sälja stridsflygplan åt honom.
Vill inte kommentera
Regeringen själva är fåordiga kring uppgifterna huruvida Sverige har förstått vad Turkiet vill uppnå i förhandlingarna.
– Vi för våra samtal direkt med Turkiet, säger statsminister Magdalena Andersson (S) till tidningen, utan att kommentera saken vidare.
Dokument uppges göra Turkiet besvikna
Igår träffade Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) bland annat Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavuşoğlu. Enligt den turkiske ministern har dokument som Sverige skickat till Turkiet lämnat mycket att önska.
– Det pågår en process med Turkiet. Vi får återkomma när den processen är fullföljd, säger Peter Hultqvist till Sveriges Radio, och vill inte kommentera någonting om de omtalade dokumenten.
Nato vädjade
Turkiet uppges också ha nobbat en inbjudan till ett Natolett samtal tillsammans med Sverige och Finland, hävdar källor till Financial Times.
Militäralliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg säger dock att han jobbar aktivt för att ta Sverige vidare i ansökningsprocessen.
– Jag kan inte säga exakt när det blir, men jag kan säga att Nato gör det vi alltid gör när det råder meningsskiljaktigheter – och det är att konsultera, diskutera och hitta en lösning, framhöll Stoltenberg på en pressträff under gårdagen.
Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet resp Nato
Text: Redaktionen