UPPGIFTER: Tung smäll väntar hundratusentals hushåll

2023 05 09

Hälften av alla bostadsrättsföreningar i Sverige har inte justerat sina avgifter. 

Nu varnar experter för chockhöjningar, rapporterar Di.

"På tok för låga"

Drygt hälften av Sveriges bostadsföreningar har endast marginellt justerat sina avgifter – trots att räntan har höjts i rekordfart.

Det oroar Johan Lindén, chef för strategisk förvaltning på HSB.

– Det vi kan konstatera är att de avgiftshöjningar som gjorts är på tok för låga, många föreningar är uppenbart väldigt reaktiva i sin avgiftsplanering, säger han till Di och tillägger:

– Man kan säga att de kraftigt ökade kostnaderna inte har slagit igenom fullt ut, och att föreningarna inte heller har tagit höjd för dessa.

Lånen löper ut

Under 2023 och 2024 löper många lån ut.

Detta faktum gäller även bostadsrättsföreningar.

Lånen ska läggas om och det nya ränteläget kommer att innebära en kraftig justering av avgifterna.

Utöver räntekostnaderna väntas ökade kostnader för vatten, fjärrvärme och underhåll pressa upp avgifterna ytterligare, rapporterar Di.

Värst för yngre föreningar

Kreditföretaget UC har tidigare flaggat för att nästan 50 procent av hushållen bör stålsätta sig för avgiftshöjningar på mellan 15 och 40 procent.

Värst ser det ut för yngre bostadsrättsföreningar.

–  Bland hushåll som bor i yngre föreningar får 73 procent räkna med höjda avgifter på minst 40 procent, framhåller UC.

"Löper större risk"

 Viktigt att nämna är att risken för avgiftshöjning är högre i föreningar med stora investeringsbehov eller som har ett större beroende till enskilda inkomstkällor, exempelvis föreningar som är beroende av en stor kommersiell hyresgäst, förklarar Stephane Hedman, ansvarig för UC Bostad.

Hon tillägger:

– Även små föreningar som har få lägenheter löper en större risk. Samtidigt finns det föreningar med god ekonomi och lönsamhet där den finansiella styrkan kan mildra behovet av avgiftshöjningar.

Foto: M. Lis

Text: Redaktionen