UPPGIFTER: Trump skrotar jättelöfte till hela världen

2025 05 22

Donald Trump uppges dumpa sitt kanske mest prestigefyllda vallöfte.

Den amerikanska presidenten lovade först fred i Ukraina på 24 timmar efter att han installerats i Vita huset.

Löftet justerades sedan till “ungefär 100 dagar”. 

Nu uppges Trump överge vallöftet om att få slut på kriget helt och hållet, erfar The New York Times.

Uppgifterna kommer ett par dagar efter att presidenten samtalat med den ryska diktatorn Vladimir Putin på telefon.

– I månader har president Trump hotat med att helt enkelt lämna de frustrerande förhandlingarna om ett eldupphör mellan Ryssland och Ukraina, framhåller den amerikanska tidningen och tillägger:

– Efter ett telefonsamtal på måndagen mellan Trump och Rysslands president Vladimir Putin verkar det vara precis vad den amerikanske presidenten gör.

Zelenskyj informerad

Enligt tidningen har fokus nu skiftats till att istället handla om Trump även kommer att överge USA:s stöd för Ukraina i kriget, vilket varit den amerikanska hållningen sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion för tre år sedan.

Trump har sagt att det är upp till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och Putin att själva hitta en lösning på konflikten.

– Och han backade från sina egna hot om att delta i en europeisk påtryckningskampanj som skulle inkludera nya sanktioner mot Ryssland, erfar NYT med hänvisning till sex tjänstemän med insyn.

Riskerar "djup spricka" i Nato

Tidningen framhåller att uppgifterna sätter ljus på Trumps beslut att “ge upp” när det gäller löftet om att medla fram fred i Ukraina, ett krig som på flera sätt påverkar och engagerar hela världen.

Det innebär också ett “skapande av en djup spricka” inom Nato om presidenten inte ändrar sig, uppger NYT.

John Foreman, tidigare brittisk försvarsattaché i Moskva och Kyiv, menar att Trumps uttalande bekräftar ett misslyckande.

– Vi borde inte bli förvånade. Trump har konsekvent använt morötter snarare än piska. Det är tydligt att han värdesätter en relation med Ryssland, och en udda vänskap med Putin, framför Ukraina, säger han i en kommentar till Newsweek.

Rubio: Han försöker avsluta kriget

Utrikesminister Marco Rubio har kommenterat uppgifterna.

Han delar inte bilden att Trump har gett upp.

– Vad presidenten försöker göra är att avsluta ett blodigt, kostsamt krig som ingen av sidorna kan vinna, säger Rubio enligt samma tidning och understryker att Putin “inte fått en enda sanktion hävd”.

Foto: White House Official Photographer (Information: Vita Huset avstår från feb 2025 att uppge fotograf för många av sin bilder)

Text: Redaktionen


Föremål ska hämtas från allas bostäder – ny lag i Sverige

2025 05 22

Systemet för insamling av vissa avfall håller just nu på att läggas om.

Senast år 2027 ska en ny lag praktiseras fullt ut.

Det innebär att alla kommuner i Sverige ska hämta källsorterade förpackningar, till exempel av plast eller metall, från folks bostäder.

Syftet är att öka återvinningen och notan för insamlingen läggs på producenterna som fört ut produkterna på marknaden.

– Insamlingen ska vara gratis för hushållen. Kommunerna ska ersättas för sina kostnader av producenterna, framhöll den tidigare S-regeringen som gick fram med lagen redan 2022.

Kan bli bakslag för hushållen

Men även om förändringen ska vara gratis för hushållen riskerar den nya soporteringslagen att slå tillbaka.

Detta eftersom priset istället kan öka i matbutikerna till följd av ökade kostnader hos producenterna, rapporterar SR.

– Det är mycket dyrare att åka och hämta det här materialet hemma hos människor i Sverige jämfört med när vi alla gick till återvinningsstationen med vårt förpackningsmaterial, säger Helena Nylén, vd på Näringslivets Producentansvar, till radion.

Kritiken: får inte plats

I höstas hade 75 kommuner infört förändringen, enligt TV4. Omkring 200 återstod då att hitta en lösning för att möjliggöra insamlingen innan 2027.

Kritik mot den nya lagen har dock vädrats, både från villaägare och kommuner, främst med anledning av att det blir svårt att hitta fysiskt utrymme för att hantera föremålen.

Vi har ju ställen idag där man inte kan hämta mat- och restavfall, till exempel. För att det är för trångt att komma dit med sopbil, det saknas vändplats och sådär, sade Frida Gustafsson, projektledare på Göteborgs stad, till kanalen i höstas.

LÄS MER: Flera kommuner går ut med samma varning

"Konsumenterna får betala"

Hämtningen av föremålen väntas innebära kostnadsökningar på flera miljarder. Innan reformen drevs igenom låg kostnaden på 15 öre per mjölkpaket. Idag har den stigit till 30 öre per paket och när systemet är fullt i bruk bedöms notan landa på 50-60 öre per paket, enligt SR.

Räkningen för detta betalar producenterna, men i andra hand får konsumenterna betala genom ett ökat pris i butikerna, säger Carl Eckerdal, chefsekonom på livsmedelsföretagen, till radion.

Foto: I. Rifath

Text: Redaktionen


Ny åldersgräns kan införas i Sverige – aldrig hänt förut

2025 05 21

Europeiska unionen intensifierar sina ansträngningar för att skydda barn från potentiella risker med sociala medier.

Ett nytt förslag, som stöds av länder som Grekland, Frankrike och Spanien, syftar till att införa en gemensam digital åldersgräns inom hela EU, inklusive Sverige.

Detta skulle innebära att minderåriga behöver föräldrars samtycke för att använda populära appar som TikTok, Instagram och Snapchat.

Förslaget, som kommer att diskuteras av EU:s digitalministrar i början av juni, är en reaktion på växande oro över barns ökade skärmtid och dess påverkan på deras mentala hälsa, rapporterar Politico.

– Frågan har fått ökad uppmärksamhet sedan Australien beslutade att införa en minimiålder på 16 år för att skapa konton på vissa sociala medieplattformar, framhåller tidningen.

”Digital myndighetsålder”

Enligt ett dokument som Politico har tagit del av, föreslås det att EU fastställer en gemensam ”digital myndighetsålder”. Enligt förslaget ska minderåriga behöva föräldrars samtycke för att använda sociala medier, vilket skulle förhindra automatisk åtkomst till populära appar.  

Förslaget har redan fått stöd från flera medlemsländer, inklusive digitalt framstående nationer som Frankrike och Spanien.

Positiva signaler kommer också från Sveriges grannland Danmark, som förbereder sig för att ta över ordförandeskapet i EU.

– Skyddet av våra barn online kommer att vara en central prioritet för det kommande danska EU-ordförandeskapet, säger Danmarks digitalminister Caroline Stage Olsen i ett uttalande

EU först ut

Förslaget om en digital myndighetsålder är en del av en bredare europeisk strategi för att skydda barn online, vilket också inkluderar den nyligen antagna förordningen om digitala tjänster, Digital Services Act (DSA).

DSA syftar till att öka transparensen och ansvarsutkrävandet för digitala plattformar, särskilt när det gäller skyddet av minderåriga.

Enligt Mediemyndigheten innehåller DSA regler som ska se till att:

  • den digitala tekniken och onlineplattformarna iakttar allas rättigheter,
  • vi kan lita på de digitala tjänster som vi använder,
  • vi kan vara säkra och skyddade på nätet, oavsett vilka digitala tjänster vi använder.

Skarp kritik från USA

USA har reagerat kraftfullt på EU:s nya lagstiftning för sociala medier.

Stormakten anser att den missgynnar amerikanska techbolag och begränsar yttrandefriheten online. Vidare har USA varnat för att EU:s lagstiftning kan leda till minskad innovation och ökad administrativ börda.

LÄS MER HÄR: USA rasar mot EU: “Det är utpressning”

Foto: A. Labisch

Text: Redaktionen