UPPGIFTER: Sveriges besked till Erdogan

2022 06 09

Regeringen uppges inte ge efter för Turkiets krav på Sverige.

Turkiet kräver att 20 personer som för närvarande vistas i Sverige utvisas, annars sätter landet stopp för Sveriges Natoansökan.

Påstådda terrorister

Regeringen uppges nu handlägga sju av dessa ärenden som ska beröra vad Turkiet anser vara terrorister eller medhjälpare till terrorister, uppger Aftonbladet.

Det handlar enligt uppgifter till tidningen om personer kopplade till Gülenrörelsen, som Erdoğan påstår försökte kuppa sig till makten i Turkiet 2016.

Uppgifter: Sveriges besked

Sverige besked till Turkiet uppges dock vara följande: vi möter det inte.

– Det här är ärenden som Sverige kommer att ge avslag på. Sannolikt allihopa, säger en källa till Aftonbladet.

Inget brott

Motiveringen är att det inte anses vara ett brott att vara anhängare till den utpekade rörelsen. 

Det bedöms också finnas en risk för att personerna kan komma att bli förföljda i sitt hemland.

Turkiets tio krav

Igår kom uppgifter om att Turkiet ställer tio krav på Sverige för att godkänna landets Natomedlemskap. 

Kravlistan innehöll bland annat ett nytt krav om att Sverige ska börja dela underrättelseuppgifter med Turkiet, erfar den turkiska tidningen Yeni Safak.

Attackerade SVT

På en presskonferens under gårdagen gick även den turkiska presidenten till attack mot, vad som förmodas åsyfta, Sveriges television.

– Turkiet kan inte stödja Sveriges ansökan till Nato så länge landets statliga television sänder intervjuer med terroristledare – och detsamma gäller Finland, säger Erdoğan under en presskonferens på onsdagskvällen, enligt den turkiska nyhetsbyrån Anadolu Agency.

Expert: Bränt broarna med Turkiet

Enligt Halil Karaveli, forskare vid institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik, kräver Turkiet sannolikt mer än vad man presenterat officiellt.

Han menar att regeringen troligen bränt broarna med Turkiet efter att ha gjort upp med Amineh Kakabaveh om misstroendeomröstningen i dagarna. Forskaren uppskattar att det är först med en ny regering som Natoförhandlingarna skulle kunna gå vidare.

– Den nya regeringen kommer inte vara beroende av Kakabaveh och då är avtalet med henne borta. Men fram till valet är den här Natoansökan död, det kommer inte lösa sig fram till valet, säger han till Dagens Nyheter.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet resp Nato

Text: Redaktionen