UPPGIFTER: Sverige nära jätteaffär

2022 12 01

Svenska vapenjätten Saab är nära att genomföra en stor försäljning av Jas Gripen-plan till Filipinerna.

Affären beräknas vara värd flera miljarder och ska ha fått grönt ljus av svenska staten i november, rapporterar Aftonbladet med hänvisning till flera källor med insyn.

Enligt Aftonbladets källor tog den ansvariga myndigheten Inspektionen för strategiska produkter, ISP, politiskt tillsatta exportkontrollråd, EKR, ett oenigt beslut om att godkänna affären förra månaden.

ISP vill inte kommentera uppgifterna.

– Den här typen av uppgifter är föremål för sekretess. I första hand utrikessekretess men i regel även kommersiell sekretess. ISP kan därför inte bekräfta eller dementera sådana uppgifter, framhåller Karl Evertsson, tidigare chef för krigsmaterielgruppen på ISP och numera Utrikes- och säkerhetspolitisk rådgivare, till tidningen.

Första gången

Om försäljningen blir verklighet är det första gången som svensk vapenexport till Filipinerna godkänns.

För drygt ett år sedan, i oktober 2021, sa EKR nej till en liknande affär.

I likhet med nu ville Filipinerna köpa Jas Gripen från Sverige.

Affären diskuterades i en mejlkonversation mellan rådgivaren på Försvarets materielverk, tjänstemän på regeringskansliet, Försvarsmakten och Saab.

Men försäljningen godkändes inte.

– Processen beskrevs som känslig då Filippinernas avgående president har anklagats för övergrepp mot de mänskliga rättigheterna samtidigt som landet befinner sig i väpnad konflikt, uppgav Aftonbladet som tagit del av mejlkonversationen.

Annorlunda i dag

I dag låter det annorlunda.

Ett år senare bedömer ISP att en svensk vapenexport till Filipinerna är möjlig, då den hårt kritiserade ex-presidenten Rodrigo Duterte förlorat makten, uppger Aftonbladets källor.

Källorna tillägger att det från svensk sida finns en förhoppning om att situationen i landet ska förbättras.

Saab har inte kommenterat uppgifterna om miljardaffären.

Text: Redaktionen