UPPGIFTER: Svenska vapen i Ryssland

2023 06 05

Pro-ukrainska trupper har upprepade gånger attackerat Belgorod-regionen i västra Ryssland.

I helgen avslöjade den amerikanska tidningen Washington Post att militärfordon som levererats av Nato har använts i attackerna.

Ryssland har reagerat kraftigt på uppgifterna som gett nytt bränsle till Kremls narrativ om att Ryssland befinner sig i ett krig mot Nato och västvärlden.

Svenska vapen

Nu kommer nya uppgifter om de västerländska vapnen.

I ett videoklipp som SVT tagit del av syns det hur pro-ukrainska soldater lastar ut svenska pansarskott från ett militärfordon.

Överstelöjtnant Peter Lidén varnar för att videoklippet kan utnyttjas av den ryska staten – även om det inte är bekräftat att pansarskotten ingått i de svenska vapenleveranserna till Ukrainas väpnade styrkor.

– Ryssland kommer att ha ett stort intresse av att göra gällande att de kommer från ukrainska lager. Ryssland vill påvisa att väst för ett krig mot Ryssland i Ryssland, säger han till SVT. 

Inleder utredning

Utöver Sverige har vapen från flera andra västländer identifierats i filmklippen från Belgorod.

Det handlar bland annat om vapen som tillverkats i USA, Polen, Tjeckien och Belgien.

Belgien har inlett en utredning efter avslöjandena.

– Vi har bett vår underrättelse- och militärtjänst att analysera detta, säger landets vice premiärminister Alexander De Croo till det belgiska tv-bolaget RTBF.

Ministern skickar även en uppmaning till Ukraina.

– Vi ber Ukraina att bringa klarhet i situationen, säger De Croo och betonar att Belgiens riktlinjer är tydliga.

– Våra vapen som tillhandahålls av Ukraina är naturligtvis [avsedda] att användas i defensivt syfte. För att försvara Ukrainas territorium.

”Omöjligt att garantera”

Överstelöjtnant Peter Lidén konstaterar att Ukraina har varit duktiga på att hålla koll på vapen och militärfordon som levererats till landets styrkor.

Samtidigt understryker han att det är omöjligt att ”garantera” att vapen inte hamnar i fel händer.

– Ukraina har tidigare varit duktiga på att spåra och hålla ordning på tyngre vapensystem, just för att kunna redovisa för väst att vapen inte kommer på villovägar. Men i en stridssituation är det omöjligt att garantera att så inte sker, säger Peter Lidén till SVT. 

Foto: I. Shilov

Text: Redaktionen