UPPGIFTER: Stor brist på vapen – Ryssland tar till drastisk åtgärd

2022 11 26

Ryssland tar till nya åtgärder för att avleda det ukrainska försvaret.

Rysslands lager av långdistansmissiler är så pass utarmat att det är sannolikt att man nu kommer ta bort spetsar från åldrande kärnvapenkryssningsmiliser och avfyra de obeväpnade raketerna mot Ukraina, uppger det brittiska försvarsministeriet enligt The Guardian.

Lockbete och avledning

Det brittiska försvarsministeriet menar att bilder visar vraket av en så kallad AS-15 Kent kryssningsmissil, som troligtvis designades på 1980 talet ”exklusivt som ett kärnkftaftssleveranssystem”.

Det brittiska försvarsministeriet twittrade.

– Stridsspetsen hade förmodligen ersatts av barlast. Även om ett sådant inert system fortfarande kommer att producera viss skada genom missilens kinetiska energi och eventuellt oanvänt bränsle, är det osannolikt att det kommer att uppnå tillförlitliga effekter mot avsedda mål. Ryssland hoppas nästan säkert att sådana missiler kommer att fungera som lockbete och avleda ukrainskt luftförsvar. Oavsett vad Ryssland har för avsikt, belyser denna improvisation nivån av utarmning i Rysslands lager av långdistansmissiler, rapporterar The Guardian.

Oro för ny kärnkraftskatastrof

Förra helgen inträffade nya explosioner vid det ryskkontrollerade kärnkraftverket i ukrainska Zaporizjzja.

AFP rapporterade att oron nu ökar för en ny kärnkraftskatastrof.

Enligt chefen för FN:s atomenergiorgan IAEA, Rafael Grossi, var ett robotnedslag ”meter, inte kilometer” från att träffa viktiga kärnsäkerhets- och säkerhetssystem vid anläggningen. En direkt träff skulle kunnat leda till en kärnkraftskatastrof, enligt Grossi. 

– Vem det än är som skjuter, sluta med denna galenskap! Sa, IAEA-chefen enligt AFP.

Säkerhetszon runt anläggningen

Grossi, som vid upprepade tillfällen varnat för en ny kärnkraftskatastrof, har under kriget fört samtal med Moskva och Kyiv. Han vill upprätta en säkerhetszon runt anläggningen.

– En direkt skada på anläggningens reaktorer, i synnerhet i områdena för använt bränsle, kan få mycket allvarliga konsekvenser, sa Grossi i september.

Förra helgens beskjutning skadade flera byggnader i närheten av anläggningen. Bland annat skadades en radioaktivt avfalls- och lagringsbyggnad, enligt IAEA. Atomenergiorganet uppger dock att strålningsnivåerna på platsen är normala.

Tariq Rauf, en före detta IAEA-tjänsteman, framhåller att kärnkraftverket i Zaporizjzja vidtagit många extra säkerhetsåtgärder efter katastrofen vid kärnkraftverket Fukushima i Japan 2011.

Kommer ej använda kärnvapen

President Vladimir Putin har tidigare sagt att Ryssland kommer att försvara sitt territorium med alla tillgängliga medel, inklusive kärnvapen, om landet attackeras.

Reuters rapporterade dock under förra veckan att USA och Ryssland under ett möte i Ankara kommit överens om att inte använda kärnvapen.

Turkiets president Erdogan kommenterade överenskommelsen.

– Länderna ska mötas regelbundet för att förhindra ett tredje världskrig, sa han då enligt Reuters.

Foto: L. Jernejcic resp. President of Russia


Jättebesked från Lidl – gäller i en månad

2024 03 03

Lidl genomför nu omfattande prissänkningar på Matrikets produkter.

I samband med kostnadskrisen som har varit och den höga inflationen hyllades Lidl då man var tidigt ute med att sänka eller frysa priset på matvaror.

Nu kommer man med ett nytt besked som gynnar kunderna, nämligen att man sänker priserna på 200 varor tillhörande varumärket “Matriket” under hela mars.

Det framhåller Lidl via sociala medier.

“Du läste rätt”

Det rör sig om en omfattande rad prissänkningar som gäller varumärket “Matriket”, vilket är varor från svenska gårdar.

– Det är sant! Du läste rätt, vi gör vår största prissänkning hittills under mars för att ännu fler hushåll ska upptäcka den höga kvaliteten och det breda utbudet av svenska livsmedel, framhåller Lidl via sociala medier.

200 produkter

Livsmedelskedjan framhåller vidare att sänkningarna berör hundratals produkter.

– Vi sänker priset med 20 procent på 200 Matriket-varor under hela mars. Ett år efter lanseringen av vårt varumärke “Matriket” finns det cirka 200 Matriket-produkter i Lidls sortiment, allt från yoghurt och havrekuddar till falukorv och matvete.

Produkter från Sverige

Gemensamt för alla produkter inom varumärket “Matriket” är att de är svenskproducerade.

– Här samlar vi mat från svenska gårdar, producenter och odlare, för en levande landsbygd och goda smaker. Svensk mat är unik och vårt avlånga land med fyra årstider ger förutsättningar för otroliga smakupplevelser, framhåller Lidl angående satsningen.

Ökar igen

Statistiska centralbyrån har meddelat att matpriserna generellt stigit något på sistone, men att det inte rör sig om någon extrem ökning.

– Det följer mönstret från tidigare år. Priserna på kaffe, te och kakao, på oljor och fetter samt på fisk brukar gå upp i januari. Där ingår nämligen många produkter som brukar ingå i olika kampanjer i december, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

De genomsnittliga priserna på livsmedel och alkoholfria drycker steg med 0,3 procent i januari jämfört med december.

Foto: Lidl

Text: Redaktionen


NORDEN: Hel stad evakueras

2024 03 02

Ett nytt vulkanutbrott är mycket nära på Island.

Det var inte så länge sedan som rapporter kom in om nära förestående vulkanutbrott på Island.

Nu tycks det vara dags igen, då “intensiv seismisk aktivitet” har observerats av Islands meteorologiska myndighet.

Staden Grindavik, som ligger tre mil från huvudstaden Reykjavik, evakueras nu.

Det rapporterar isländska Rúv.

Även turistområde

Även det populära turistområdet Blå lagunen evakueras i samband med vulkanvarningen.

Invånare har endast tillåtits hämta tillhörigheter innan myndigheter har hjälpt till med att föra dem till säkra platser.

Ett mindre jordskalv har observerats och magma rör sig söderut på fyra kilometers djup.

Så fungerar det

Naturhistoriska riksmuseet förklarar att vulkanutbrott kan vara spektakulära, men farliga fenomen.

– Vulkanutbrott hör till de mest dramatiska och spektakulära men samtidigt destruktiva geologiska fenomen man kan bevittna. Vid ett vulkanutbrott tränger het bergartssmälta, magma,  upp till jordens överyta och rinner ut som lava.

Text: Redaktionen