UPPGIFTER: Stor brist på vapen – Ryssland tar till drastisk åtgärd
2022 11 26
Ryssland tar till nya åtgärder för att avleda det ukrainska försvaret.
Rysslands lager av långdistansmissiler är så pass utarmat att det är sannolikt att man nu kommer ta bort spetsar från åldrande kärnvapenkryssningsmiliser och avfyra de obeväpnade raketerna mot Ukraina, uppger det brittiska försvarsministeriet enligt The Guardian.
Lockbete och avledning
Det brittiska försvarsministeriet menar att bilder visar vraket av en så kallad AS-15 Kent kryssningsmissil, som troligtvis designades på 1980 talet ”exklusivt som ett kärnkftaftssleveranssystem”.
Det brittiska försvarsministeriet twittrade.
– Stridsspetsen hade förmodligen ersatts av barlast. Även om ett sådant inert system fortfarande kommer att producera viss skada genom missilens kinetiska energi och eventuellt oanvänt bränsle, är det osannolikt att det kommer att uppnå tillförlitliga effekter mot avsedda mål. Ryssland hoppas nästan säkert att sådana missiler kommer att fungera som lockbete och avleda ukrainskt luftförsvar. Oavsett vad Ryssland har för avsikt, belyser denna improvisation nivån av utarmning i Rysslands lager av långdistansmissiler, rapporterar The Guardian.
Oro för ny kärnkraftskatastrof
Förra helgen inträffade nya explosioner vid det ryskkontrollerade kärnkraftverket i ukrainska Zaporizjzja.
AFP rapporterade att oron nu ökar för en ny kärnkraftskatastrof.
Enligt chefen för FN:s atomenergiorgan IAEA, Rafael Grossi, var ett robotnedslag ”meter, inte kilometer” från att träffa viktiga kärnsäkerhets- och säkerhetssystem vid anläggningen. En direkt träff skulle kunnat leda till en kärnkraftskatastrof, enligt Grossi.
– Vem det än är som skjuter, sluta med denna galenskap! Sa, IAEA-chefen enligt AFP.
Säkerhetszon runt anläggningen
Grossi, som vid upprepade tillfällen varnat för en ny kärnkraftskatastrof, har under kriget fört samtal med Moskva och Kyiv. Han vill upprätta en säkerhetszon runt anläggningen.
– En direkt skada på anläggningens reaktorer, i synnerhet i områdena för använt bränsle, kan få mycket allvarliga konsekvenser, sa Grossi i september.
Förra helgens beskjutning skadade flera byggnader i närheten av anläggningen. Bland annat skadades en radioaktivt avfalls- och lagringsbyggnad, enligt IAEA. Atomenergiorganet uppger dock att strålningsnivåerna på platsen är normala.
Tariq Rauf, en före detta IAEA-tjänsteman, framhåller att kärnkraftverket i Zaporizjzja vidtagit många extra säkerhetsåtgärder efter katastrofen vid kärnkraftverket Fukushima i Japan 2011.
Kommer ej använda kärnvapen
President Vladimir Putin har tidigare sagt att Ryssland kommer att försvara sitt territorium med alla tillgängliga medel, inklusive kärnvapen, om landet attackeras.
Reuters rapporterade dock under förra veckan att USA och Ryssland under ett möte i Ankara kommit överens om att inte använda kärnvapen.
Turkiets president Erdogan kommenterade överenskommelsen.
– Länderna ska mötas regelbundet för att förhindra ett tredje världskrig, sa han då enligt Reuters.
Foto: L. Jernejcic resp. President of Russia