UPPGIFTER: Skyhöga gasnotan – så mycket betalar Sverige till Ryssland

2022 04 06

Sverige har de senaste åren köpt naturgas från Putinregimen för åtminstone 1,3 miljarder kronor.

Avslöjandet kommer från SVT, som har kartlagt regeringens inköp av naturgas från Ryssland.

20 fartygstransporter

Det är utifrån data insamlad med spårningstjänsten Marine Traffic som det har kommit upp till ytan att mer än 20 fartygstransporter med gas har transporterats direkt från Ryssland till Sverige under 2021.

Uppgifterna står i kontrast till den information som regeringen själv har presenterat för svenska folket.

Gasen tar omvägar

Regeringen har tonat ned siffrorna om 20 transporter och till och med felaktigt påstått att det enbart har handlat om 12 fartyg per år. Socialdemokraterna har även vid flera tillfällen betonat att Sverige inte är i ett läge där det går att säga nej till den ryska gasen, delvis för att den enligt partiet kommer via mellanhänder.

– Vi kan inte göra som Litauen av ett mycket enkelt skäl: vi har ingen direktimport av rysk gas till Sverige, säger utrikesminister Ann Linde enligt SVT. 

Miljardbelopp till Putin

Uppgifter från Statistiska centralbyrån pekar dock på annat. Detaljerad statistik från myndigheten visar att Sverige har köpt rysk naturgas för minst 1,3 miljarder kronor sedan 2019.

74 miljoner har gått till Putins Ryssland bara i januari 2022.

Avvaktar EU-beslut

I åsikten om att inte stänga ned importen av rysk gas har Socialdemokraterna stöd av Moderaterna och Sverigedemokraterna. Enligt Ann Linde vill man ha med sig EU innan man tar ett sådant beslut.

– Vi skulle kunna gå före utan att det kostar Sverige någonting, men det är mycket bättre om vi kan få med de länderna där det verkligen spelar roll, säger utrikesministern enligt Svenska Dagbladet.

“Finansierar Putins angreppskrig”

Övriga fem partier, V, MP, C, KD och L, ställer sig på andra sidan och vill att Sverige ska gå före EU i beslutet. Senaste partiet i raden att ansluta sig till hållningen är Liberalerna.

– Rysslands gasleveranser till Europa finansierar Putins brutala angreppskrig mot Ukraina. Detta måste få ett slut, meddelar partiet på Facebook.

Vill märka gasen

Enligt Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni vill man märka importerad gas för att säkerställa att man inte av misstag råkar köpa rysk gas och sponsra invasionen av Ukraina.

Det mest skyndsamma sättet att få på plats ett importförbud är genom en ursprungsmärkning för importerad gas till Sverige. Det innebär ett stopp för rysk gas här och nu, framhäver hon.

Foto:  E. McClean

Text: Redaktionen


Bank-ID slutar fungera – på flera mobiltelefoner

2023 11 30

Bank-ID är i dag Sveriges i särklass största e-legitimationssystem.

De allra flesta svenskar använder tjänsten.

Under 2022 nådde Bank-ID 8,4 miljoner unika användare.

Men nu kan en del svenskar behöva skaffa en ny mobiltelefon för att kunna fortsätta använda tjänsten.

Bank-ID kommer att försvinna från flera mobiltelefoner av märket Huawei, rapporterar DN.

E-legitimationstjänsten kommer att tas bort från samtliga Huawei-telefoner som är nyare än serien P90, som släpptes 2019, med andra ord stängs inte Huawei av generellt.

Bank-ID bekräftar

Anledningen till beslutet är att de nyare modellerna använder sig av appbutiken Appgallery, i stället för Googles egen butik.

Enligt Bank-ID handlar det om ett ekonomiskt beslut.

För få svenskar använder de nya Huawei-modellerna.

Företagen bedömer därför att det inte är lönsamt att stödja Appgallerry.

Bank-ID kommer hädanefter endast att stödja IOS från Apple och Android.

– Vi är där våra användare finns och har inte har möjlighet att underhålla fler plattformar än de två största i Sverige. Det är för att hålla högsta säkerhet och tillgänglighetsnivå

Det säger Charlotte Pataky, som är pressansvarig för Bank-ID, till DN.

Kopplas till Donald Trump

Beslutet kopplas även till USA:s före detta president Donald Trumps handelskrig mot Kina.

I maj 2019 undertecknade Trump en order om att blockera kinesiska telekommunikationsföretag från den amerikanska marknaden. Huawei var ett av flera företag som svartlistades. 

– Utländska motståndare utnyttjar sårbarheter för att begå skadliga cyberhandlingar och industrispionage mot USA och dess folk, sa Trump när han verkställde ordern.

Även Sverige har pekat ut Huawei som en säkerhetsrisk. År 2021 stoppades det kinesiska företaget från att delta i utbyggnaden av 5G-nätet. Beslutet fattades av Post och telestyrelsen efter en stark rekommendation från Säpo.

–  Bedömningen Säpo har gjort är att den kinesiska partistaten kan påverka och utöva påtryckningar på Huawei, dels genom företagets koppling till den kinesiska staten, dels med stöd av den kinesiska underrättelsetjänsten, framhöll Kurt Alavaara, informationssäkerhetschef på Säpo, efter beslutet.  

Exporten har upphört

När Huawei svartlistades av USA stoppades stora delar av den amerikanska exporten till det kinesiska företaget – bland annat upphörde  samarbetet med Google.

Google Play Store, Google Maps, Photos, Gmail och andra vanliga Google-tjänster finns därför inte på Huawei-modeller som lanserats efter 2019.

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Tung smäll för alla som tankar bilen

2023 11 30

Regeringen och Sverigedemokraterna har lovat väljarna att priserna på bensin och diesel ska pressas ner.

Tidöpartierna har sänkt bränsleskatten och vid årsskiftet sänks den så kallade reduktionsplikten till sex procent.

Enligt SD och regeringen kan sänkningen  resultera i att det blir ungefär 5,50 kronor billigare per liter diesel inklusive moms att tanka redan 2024.

För 2025 och 2026  beräknas dieselpriset bli över 6 respektive 7 kronor lägre.

Uppgifter: Extra kostnad tillkommer

Nu kommer dock ett dystert besked för den som hoppas på betydligt lägre drivmedelspriser.

I ett utkast till regeringens klimathandlingsplan, som DN tagit del av, framgår det att regeringen planerar att skapa ett eget system som lägger på en extra kostnad för den som tankar sin bil.

Den nya avgiften skulle innebära att bensin och diesel återigen blir dyrare.

– Särskilt om systemet utformas så att det tvingar ner utsläppen från transporter ända till de nivåer som Sverige har åtagit sig inom EU-systemet att nå till 2030, framhåller DN.

Ställer krav på Sverige

Bakgrunden till det eventuella beslutet är att regeringen pressas av EU:s utsläppsmål för transportsektorn.

Unionen kräver att Sverige gör något drastiskt åt de ökade utsläppen redan till 2030.

Läget är kritiskt.

Regeringens egna beräkningar visar att utsläppen inom transportsektorn kommer att öka med uppemot 30 miljoner ton till 2030.

Oense

Tidöpartierna är inte överens om det nya systemet.

Sverigedemokraterna motsätter sig förslaget, uppger DN.

Tidningen beskriver hur en ”dragkamp” pågår på statsrådsberedningen, som har ansvar för att leda och samordna arbetet i Regeringskansliet.

Hotat med regeringskris

För Sverigedemokraterna är lägre drivmedelspriser en hjärtefråga.

Partiet har gått så långt som att hota med regeringskris om inte drivmedelspriserna sjunker drastiskt efter årsskiftet.

– Det kommer komma en förändring som är ganska markant och substantiell till årsskiftet. Det kan vi vara 99,9 procent säkra på, annars har vi regeringskris, sa SD:s ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt till TV4 Nyheterna i slutet av mars.

Efter hotet har dock SD närmat sig regeringens klimatpolitik.

För drygt två veckor sedan meddelade  partiets klimatpolitiska talesperson Martin Kinnunen att SD ställer sig bakom Sveriges klimatmål till 2045.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet resp E. Akyurt

Text: Redaktionen