UPPGIFTER: Skyhöga gasnotan – så mycket betalar Sverige till Ryssland

2022 04 06

Sverige har de senaste åren köpt naturgas från Putinregimen för åtminstone 1,3 miljarder kronor.

Avslöjandet kommer från SVT, som har kartlagt regeringens inköp av naturgas från Ryssland.

20 fartygstransporter

Det är utifrån data insamlad med spårningstjänsten Marine Traffic som det har kommit upp till ytan att mer än 20 fartygstransporter med gas har transporterats direkt från Ryssland till Sverige under 2021.

Uppgifterna står i kontrast till den information som regeringen själv har presenterat för svenska folket.

Gasen tar omvägar

Regeringen har tonat ned siffrorna om 20 transporter och till och med felaktigt påstått att det enbart har handlat om 12 fartyg per år. Socialdemokraterna har även vid flera tillfällen betonat att Sverige inte är i ett läge där det går att säga nej till den ryska gasen, delvis för att den enligt partiet kommer via mellanhänder.

– Vi kan inte göra som Litauen av ett mycket enkelt skäl: vi har ingen direktimport av rysk gas till Sverige, säger utrikesminister Ann Linde enligt SVT. 

Miljardbelopp till Putin

Uppgifter från Statistiska centralbyrån pekar dock på annat. Detaljerad statistik från myndigheten visar att Sverige har köpt rysk naturgas för minst 1,3 miljarder kronor sedan 2019.

74 miljoner har gått till Putins Ryssland bara i januari 2022.

Avvaktar EU-beslut

I åsikten om att inte stänga ned importen av rysk gas har Socialdemokraterna stöd av Moderaterna och Sverigedemokraterna. Enligt Ann Linde vill man ha med sig EU innan man tar ett sådant beslut.

– Vi skulle kunna gå före utan att det kostar Sverige någonting, men det är mycket bättre om vi kan få med de länderna där det verkligen spelar roll, säger utrikesministern enligt Svenska Dagbladet.

“Finansierar Putins angreppskrig”

Övriga fem partier, V, MP, C, KD och L, ställer sig på andra sidan och vill att Sverige ska gå före EU i beslutet. Senaste partiet i raden att ansluta sig till hållningen är Liberalerna.

– Rysslands gasleveranser till Europa finansierar Putins brutala angreppskrig mot Ukraina. Detta måste få ett slut, meddelar partiet på Facebook.

Vill märka gasen

Enligt Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni vill man märka importerad gas för att säkerställa att man inte av misstag råkar köpa rysk gas och sponsra invasionen av Ukraina.

Det mest skyndsamma sättet att få på plats ett importförbud är genom en ursprungsmärkning för importerad gas till Sverige. Det innebär ett stopp för rysk gas här och nu, framhäver hon.

Foto:  E. McClean

Text: Redaktionen


Svenska turister i Spanien beordras – “stanna inomhus”

2024 07 13

Mängder med svenskar befinner sig just nu i Spanien.

Det är landet med absolut högst restryck bland svenska resenärer, enligt resebyråerna Ticket och Apollo.

Men nu beordras semesterfirare i just Spanien att inte lämna sina hotell om det inte är absolut nödvändigt.

Anledningen är att den spanska meteorologiska myndigheten AEMET har utfärdat orange varning – den näst högsta nivån i landet – för temperaturer som överstiger 40 grader.

– Det kommer att bli avsevärt höga temperaturer i stora delar av det södra och nordöstra landet, inre Mallorca och södra delen av centrala Kanarieöarna, framhåller väderinstitutet enligt Mirror.

– Temperaturerna tenderar att stiga i större delen av landet.

Värst idag

Orange varning gäller i bland annat Sevilla, Andalusien och Valencia.

Även gula varningar, den första varningsnivån, har utfärdats på flera spanska orter. 

Just fredagen väntas också bli den värsta dagen av allihop under den pågående värmeböljan och folk uppmanas att hålla vätskenivån i balans.

Varningen riktar sig till både turister och civilbefolkning. Ingen ska lämna sina hem om det inte är nödläge.

– Var förberedda. Vidta försiktighetsåtgärder och håll er uppdaterade med den senaste väderprognosen. Allvarliga skador på människor och egendom kan uppstå, särskilt för de som är utsatta eller befinner sig i utsatta områden, förklarar AEMET.

Gäller även turister i Grekland

Liknande uppmaningar kommer även i Grekland, också det ett av de absolut mest populära turistmålen bland svenskar.

Förra månaden tvingades landets största turistattraktion Akropolis akutstänga på grund av värmen.

Nu väntar man sig temperaturer på 42-43 grader och uppemot 45 grader i den näst största staden Thessaloniki. 

Röda korset har sållat sig till skaran som nu vänder sig direkt till alla som har planer på att åka till Sydeuropa i sommar.

– Värmeböljor blir allt vanligare och blir värre på grund av klimatförändringarna. Tyvärr har vi sett fall redan i år av den tragiska påverkan höga temperaturer kan ha på människors liv, säger William Spencer, produktchef för klimat och första hjälpen vid brittiska Röda korset, till Mirror.

Foto M. Vonk

Text: Redaktionen


Nya regler när man går på restaurang – kan införas inom kort

2024 07 11

Ett slutgiltigt beslut om nya regler när man äter ute närmar sig.

Det bekräftar nu Livsmedelsverket.

Ändringen gäller nya krav som ska införas då man köper mat på restauranger – där besökarna nu måste få information om var köttet som serveras kommer ifrån.

Reglerna föreslås bli obligatoriska för samtliga restauranger och storhushåll – det vill säga exempelvis skolor, sjukhus och andra anläggningar där det serveras lunch – i Sverige.

Myndigheten har nu skickat föreskriftsförslaget till EU-kommissionen. När övriga medlemsstater har fått ge sin åsikt kan reglerna börja gälla i Sverige, kanske redan efter sommaren.

–  Vi kan inte säga när processen kommer att vara klar, men ambitionen är att föreskrifterna ska kunna beslutas under hösten. På Livsmedelsverket arbetar vi nu parallellt med en vägledning till företagen för att underlätta för dem att göra rätt, säger Elin Häggqvist, chefsjurist på Livsmedelsverket.

LÄS MER: Nya regler för hämtmat – det här gäller

Fick uppdraget i våras

I korthet innebär förslaget att restauranger måste kunna informera om ursprungsland för kött från nöt, svin, get och fjäderfä.

Förslaget har tagits fram efter att Livsmedelsverket tidigare i våras fick i uppdrag av regeringen att ta fram ett nytt regelverk.

– Restauranggästen har rätt att få informationen, och den kan ges muntligt på begäran eller skriftligt. Informationen kan framgå direkt på menyer, men det räcker också med en skylt om att gästen kan fråga om vilket land köttet som serveras på restaurangen kommer ifrån, säger Elin Häggqvist.

Ministern: Efterfrågad ändring

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) understryker att regeländringen är efterfrågad bland landets konsumenter.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, sade ministern när uppdraget tilldelades i april.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Ska vara flexibelt

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Foto: Elima Mwinyipembe Regeringskansliet

Text: Redaktionen