UPPGIFTER: Skräckinjagande order från Ryssland

2022 11 23

Ryska soldater får order om att använda sexuellt våld mot den ukrainska befolkningen.

Det uppger en internationell brottsadvokat som bistått Kyiv i utredningar om krigsbrott, rapporterar Reuters.

– Det finns bevis för att ryska befälhavare i flera fall var medvetna om sexuellt våld från militär personal i Ukraina och i vissa fall uppmuntrade det eller till och med beordrade det, säger advokaten Wayne Jordash.

"Planeras på systematisk nivå"

Advokaten hävdar att flera områden runt huvudstaden Kyiv är utsatta för organiserat sexuellt våld av ryska väpnade styrkor. 

Våld som “planeras på systematiskt nivå”, menar Jordash, utan att identifiera vilka specifika individer som har granskats.

"En militär strategi"

Rapporter om att Ryssland ger konkreta order om att använda sexuellt våld mot civilbefolkningen i Ukraina har förts fram i ljuset vid ett flertal tillfällen under kriget.

Så sent som i oktober varnade FN för att våldtäkt och sexuella övergrepp är en del av Rysslands “militära strategi”.

– När kvinnor hålls fängslade i flera dagar och våldtas, när du börjar våldta små pojkar och män, när du ser en serie könsstympningar, när du hör kvinnor vittna om ryska soldater utrustade med Viagra, så är det helt klart en militär strategi. Och när offren rapporterar vad som sades under våldtäkterna är det helt klart en medveten taktik att avhumanisera offren, uppgav Paramila Patten, FN:s sändebud för frågor om sexuellt våld, enligt AFP.

Fyraåriga offer

Enligt FN har över hundra fall av våldtäkt eller sexuella övergrepp bekräftats sedan kriget inleddes. De första ägde rum enbart tre dagar efter invasionen, vilket framgår i en rapport som FN släppte i slutet av förra månaden.

Offren för det sexuella våldet är allt mellan fyra och 82 år gamla, uppger Patten för AFP. Det är framför allt kvinnor som utsatts.

– Det finns många fall av sexuellt våld mot barn som våldtas, torteras och hålls som gisslan, säger FN:s sändebud.

Tortyr och avrättningar

Enligt utredningar från en FN-kommission har “stora antal” fall av tortyr och våldtäkter av barn ägt rum under kriget. 

Detsamma gäller avrättningar.

– Baserat på bevis som samlats in av kommissionen kan en slutsats dras att krigsbrott har begåtts i Ukraina, säger ordförande Erik Mose, till FN:s råd för mänskliga rättigheter enligt NBC News.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen