UPPGIFTER: SD-profil ska jobba med kungen
2022 10 03
SD-toppen Björn Söder kommer att ta plats som ordinarie ledamot i utrikesnämnden.
Beskedet väntas bli officiellt i början av veckan, erfar Aftonbladet.
Totalt finns det 18 ledamöter i utrikesnämnden, varav nio stycken är ordinarie.
Björns Söders nya uppdrag skulle också innebära att han kommer att jobba bredvid kung Carl XVI Gustaf, som är ordförande i nämnden.
Hanterar krigsfrågor
Den aktuella nämnden präglas av stor sekretess och arbetar med känsliga frågor kopplade till Sveriges relationer till andra länder och stater.
Utrikesnämnden hanterar även frågor om kris och krig och mötena äger i regel rum på kungliga slottet.
"Rasande" efter talmansnobb
Björn Söder var fram till förra veckan påtänkt som Sverigedemokraternas förslag till talmanskandidat, men slogs sedermera ut av partikollegan Julia Kronlid.
Någonting som enligt uppgifter till Aftonbladet gjorde Söder “rasande” och som kommenterade beskedet med att han upplevde det som att partiet “spottat honom i ansiktet”.
– Björn Söder och jag har varit vänner i 12 år inom politiken, jag har väldigt stor respekt för honom. Sedan hur de inre diskussionerna varit i partiet är inget jag vill gå in på eller kommentera, sade Julia Kronlid till tidningen om frågan.
Informeras av regeringen
Utrikesnämnden får löpande information från regeringen om landets utrikespolitiska förhållanden.
Vid krig eller fara för krig är nämndens roll extra betydelsefull.
– Det är Utrikesnämndens ledamöter tillsammans med statsministern som fattar beslut om att krigsdelegationen ska ersätta riksdagen om det är fara för krig. För ett beslut krävs att statsministern och sex av nämndens ledamöter röstar för det, förklarar Sveriges riksdag på sin hemsida.
Möjlighet för oppositionen
Under den föregående mandatperioden har flera partiledare suttit med som ordinarie ledamöter.
Bland annat Ebba Busch (KD), Jimmie Åkesson (SD), Nooshi Dadgostar (V), Per Bolund (MP), Ulf Kristersson (M) och Annie Lööf (C).
Att regeringen är skyldig att hålla nämnden informerad om utrikespolitiska förhållanden fyller också syftet att oppositionen ska få möjlighet att kunna påverka utrikespolitiska beslut.
Foto: Kungahuset resp Sveriges riksdag
Text: Redaktionen