UPPGIFTER: SD-oro växer inom Liberalerna

2022 09 05

Om SD går om Moderaterna är det såklart djupt bekymmersamt. Då höjs insatsen.

Det säger en tung L-källa till Expressen.

Uttalandet speglar en allmän oro inom Liberalerna.

Förhandlingarna med SD kan bli betydligt tuffare om Jimmie Åkesson huserar över fler mandat än Ulf Kristersson.

– Det är klart att det skapar oro och är ett bekymmer även för oss. Alla fattar att det höjer insatsen i de förhandlingar som väntar, säger en annan högt uppsatt L-företrädare till tidningen.

Regeringsplatsen är hotad

Johan Pehrson (L) har vid flera tillfällen framhållit att Liberalerna bör ingå i en borgerlig regering efter valet.

I SVT:s partiledarutfrågning presenterade han sitt regeringsalternativ: M, KD och L med stöd av SD.

Men flera L-företrädare är osäkra på om L kommer kunna ta plats i en M-ledd regering efter valet.

Framför allt om SD blir större än M, vilket opinionen indikerar.

– Det många befarar från L-håll är att SD:s krav på politiskt inflytande – både i sak och när det gäller samarbetsformer – kommer tvinga L att ställa sig vid sidan av. Den borgfred som nu råder i partiet vilar också på en relativt skör tråd, där allt för stora eftergifter skulle riskera att såren rivs upp på nytt, rapporterar Expressen.

Två stora frågor oroar

Primärt störs Liberalerna av två stora frågor inför förhandlingarna med SD.   

För det första måste partiet enas om huruvida SD ska tillåtas att ingå i ett organiserat budgetsamarbete. För det andra ser migrationsfrågan ut att bli en svår nöt att knäcka.

I en intervju med GP konstaterade Johan Pehrson att Liberalerna vill omförhandla rådande invandringsavtal mellan M, KD och SD.

– Ja, allting. När vi sätter oss den 12 eller 13 september kommer vi naturligt kräva, lägga fram våra positioner, lyssna på vad andra säger och sedan diskutera hur vi ska gå vidare, precis som man har gjort i alla regeringsförhandlingar de senaste 100 åren, sa han till tidningen.

Kan ställa sig utanför

Trots Pehrsons självsäkerhet befarar många liberaler att eftergifterna till SD kan bli för stora, rapporterar Expressen.  

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson har själv utryckt att SD kommer att ställa hårdare krav på en regering där L ingår.

– Det innebär att det alltså är oklart om L verkligen kommer ingå i den regering man gå till val på. Ett scenario som framstår som högst realistiskt är att L i stället släpper fram en M-KD-regering, men sedan går i opposition, alternativt ingår i ett lösare samarbete med den, uppger Expressen.

Foto: Liberalerna resp Sverigedemokraterna

Text: Redaktionen


Dryck på Systembolaget förbjuds – “det här är helt galet”

2023 12 08

För två år sedan startade produktionen av ett nytt vin utanför Växjö.

Och för knappt ett halvår sedan beslöt Systembolaget att ta in den nya produkten i sitt sortiment så att hela svenska folket skulle få möjlighet att köpa drycken.

Men nu är det stopp.

Livsmedelsverket förbjuder vinprodukten, rapporterar SVT Småland.

– Det här är helt galet. En mardröm. Jag riskerar att bli bankrutt, säger den förtvivlade vintillverkaren Shahram Soltani till tv-kanalen.

Blir vinäger

Produkten det handlar om är ett persiskt vin vars druvor importeras frysta från det traditionella vinområdet Shiraz i Iran.

Shahram Soltani är mitt uppe i tillverkningen när Livsmedelsverket plötsligt sätter totalstopp för planerna – på grund av att druvorna importerats från ett land utanför EU:s gränser.

Vinet får inte ens lov att tillverkas färdigt i väntan på respons på en överklagan, och även om domstolen ger grönt ljus kommer druvorna ha förvandlats till vinäger och Shahram Soltani ha förlorat uppemot fyra miljoner kronor vid det laget.

Stoppar även namnet

När Systembolaget tog in produkten i somras påtalade handläggaren att det formellt inte får lov att kallas “vin”, just eftersom druvorna importerats frysta.

Det fick därför istället namnet "fruktvin" och “alkoholhaltig dryck från druvor” – namn som tillåts enligt EU.

Livsmedelsverket gör dock en annan bedömning och stoppar även namnet. Shahram Soltani får inte göra andra drycker” på “samma sätt som vin” av de druvor han hämtat in från Iran.

– För en alkoholhaltig dryck gjord på vindruvor får inte kallas något annat än vin, säger Livsmedelsverkets enhetschef Karin Cerenius till tv-kanalen och påpekar att “fruktvin” ska göras på andra frukter.

"Unikt och viktigt"

När Sharam Soltani började sin vinproduktion beskrevs projektet som “unikt och viktigt” av en vinexpert, enligt Sveriges Radio.

Detta med tanke på att det är totalförbjudet att göra vin och annan alkohol i Iran – men inte att odla druvor.

– Det är inte den islamiska regeringen som ger mig problem, det är den svenska byråkratin, sade dock Shahram Soltani till matbloggen Godare tidigare i år.

Alkoholförbudet infördes efter den islamiska revolutionen 1979, men den persiska vinkulturen är egentligen minst 7 500 år gammal.

– Jag vågar nog påstå att detta är ytterst unikt, det är kulturhistoria vi pratar om också, sade vinexperten Michael Jamais till radiokanalen i somras.

Foto: Systembolaget

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen