UPPGIFTER: SD kräver inflytande över stor polisfråga

2022 12 14

Sverigedemokraterna uppges ställa krav på att vara med och bestämma om en stor polisiär framtidsfråga.

Det handlar om ett potentiellt scenario då nuvarande rikspolischef Anders Thornberg skulle tvinga sluta och en ny efterträdare ska utses.

Då kommer SD inte att vika en tum när det gäller att påverka vem som tar över den viktiga posten, uppger källor till Expressen.

Går igenom förtroendekris

Regeringen och SD diskuterar för närvarande styrningen av 40-50 myndigheter, där polisen är en av dem och där ledningen går igenom en förtroendekris efter en rad avslöjanden senaste veckan.

Någonting som sträckt sig hela vägen upp till rikspolischefen Anders Thornberg och frågan om han bör sitta kvar.

Olika tolkningar

Ett sådant beslut faller inom ramen för Tidöavtalet där SD har inflytande över både Thornbergs öde och hans eventuella ersättare.

– Polisen är en myndighet som alldeles uppenbart faller in under Tidöavtalet, och därmed har vi precis samma rätt till inflytande som regeringspartierna, säger en källa till Expressen.

Men källor inom regeringen har gjort en annan tolkning, skriver tidningen.

Enligt uppgiftslämnarna är det “långt ifrån självklart” att SD ska få lov att ha ett finger med i spelet när det gäller utformningen av polisledningen.

Bröt tystnaden

Idag kommenterade Anders Thornberg den senaste tidens turbulens inom landets polisledning.

– Klart att polisens förtroende påverkats negativt av den senaste tidens medierapportering, framhåller han i ett mejl till Sveriges Radio Ekot.

– Ett högt förtroende hos allmänheten är viktigt för att polisen ska kunna klara sitt uppdrag. Det viktigaste är att allt genomlyses och kommer upp på bordet, fortsätter rikspolischefen.

Kan vidta åtgärder

Händelserna som uppmärksammats rör polisanmälningar mot Stockholms regionpolischef Mats Löfving, med anklagelser om jäv vid tillsättandet av Linda Staaf som underrättelsechef vid polisens Nationella operativa avdelning, Noa. 

Redan förra veckan rapporterades det att källor uppger att regeringen överväger att vidta åtgärder inom Polismyndigheten.

– Man bedömer att situationen som uppstått skadar förtroendet för Polismyndigheten, framhåller en källa.

Foto: Sverigedemokraterna resp Lars Hedelin Polismyndigheten

Text: Redaktionen