UPPGIFTER: Så tror Putin att han kan vinna kriget

2023 02 09

Rysslands diktator Vladimir Putin har utstakat en brutal, långsiktig taktik för sitt anfallskrig i Ukraina.

Putin uppges ha bestämt sig för att ”bomba Ukraina till förhandlingsbordet”, rapporterar Sky News med hänvisning till en ny rapport från den estländska underrättelsetjänsten.

I takt med att Moskvas styrkor lidit nederlag på marken har de ryska terrorbombningarna mot kritisk infrastruktur och civila mål ökat. 

– Det är ytterligare ett led i den ryska strategin att försöka bomba civil infrastruktur. I synnerhet så fortsätter den att rikta in sig på el- och vattenförsörjning, framhöll Oscar Jonsson, expert på rysk krigsföring, till SVT Nyheter i januari.

– Det handlar om att göra det så kostsamt för Ukraina som möjligt och skicka en signal om att Ryssland har tiden på sin sida, tillade han.

Målet förblir oförändrat

Den estländska rapporten fastslår även att Putins mål i Ukraina inte har förändrats.

Trots flera motgångar tror diktatorn fortfarande att han kan vinna kriget och pressa Ukraina att gå med på Moskvas villkor.

Har kvar kapacitet

Flera bedömare och experter har flaggat för att Rysslands digra vapenarsenal har börjat sina.

Men den estländska underrättelsetjänsten delar inte den bedömningen.

– Just nu finns det lika mycket bränsle för att hålla krigsmaskinen igång, säger Kaupo Rosin, underrättelsebyråns generaldirektör.

Enligt Rosin finns det inget som tyder på att Ryssland kommer att få slut på varken ”kanonmat” eller vapen från sovjettiden den närmaste tiden.

Ny storoffensiv

Kort efter att den estländska rapporten publicerades rapporterar den amerikanska tankesmedjan ISW att Ryssland har inlett en ny storoffensiv i östra Ukraina.

Flera bedömare har under en längre tid flaggat för att Moskva kommer att slå till innan västerländska vapensystem och stridsvagnar anländer till Ukraina framåt vårkanten.

Nu uppges den nya storoffensiven ha startat. Ryska trupper har slagit till mot flera platser i östra Ukraina.

Ukrainska militärkällor uppger att 19 ryska anfall har slagits tillbaka.

ISW varnar dock för att offensiven troligtvis inte nått sin fulla styrka än.

Foto: President of Russia Office 

Text: Redaktionen