UPPGIFTER: Så planerar Putin att ersätta förlusterna

2022 03 25

Rysslands diktatorn Vladimir Putin planerar att ersätta de stora ryska förlusterna med nya rekryter.

Just nu pågår stora truppförflyttningar i Ryssland. Soldater flyttas närmare Ukrainas gränser, rapporterar den ukrainska militären, enligt BBC.

Stora förluster

– På grund av de har lidit stora förluster fortsätter ryska styrkor att omgruppera sig och ytterligare enheter flyttas närmare den ukrainska gränsen från den Ryska federationen, säger generalstaben för Ukrainas Väpnade Styrkor, i ett uttalande, enligt BBC.

Generalstaben framhäver att soldater från regionen Smolensk i västra Ryssland kommer att förstärka ockupationsstyrkorna i Ukraina.

Uppgifterna har inte verifierats av BBC.

Värnpliktiga och legosoldater

Det brittiska försvarsdepartementet gör en liknande bedömning som Ukrainas Väpnade Styrkor. I sin senaste underrättelserapport  bedömer departementet att Ryssland kommer att täcka upp för de stora förlusterna med nya rekryter.

– Ryssland kommer nu sannolikt att mobilisera sina reserver och värnpliktiga, såväl som soldater från privata militära företag och utländska legosoldater, skriver departementet på Twitter.

Osäkerhet kring deras inverkan

Det brittiska försvarsdepartementet konstaterar att de inte kan avgöra vilken betydelser nya ryska rekryter kommer att få för krigets framtida utveckling.

– Det är osäkert hur dessa grupper kommer att integreras i de ryska marktrupperna och vilken inverkan det kommer att ha på stridseffektiviteten, skriver departementet på Twitter.

Flera tusen har dödats

Tjänstemän från Nato har rapporterat att mellan 7 000 och 15 000 ryska soldater kan ha dödats under den första månaden av kriget. Antalet sårade bedöms till mellan 30 000 och 40 000 soldater.

Uppgifter från Ryssland

9 861 ryska soldater har dött under invasionen av Ukraina. Det rapporterade den ryska tidningen Komsomolskaja Pravda i måndags. Ytterligare 16 153 ryska soldater har skadats i kriget skrev tidningen, som hävdade att information kom från Rysslands försvarsdepartement.

Uppgifterna från tidningen togs bort kort efter att de publicerades.

Rysk offensiv

Trots förlusterna fortsätter ryska trupper att vinna mark i den belägrade hamnstaden Mariupol, rapporterar den amerikanska tankesmedjan Institute for the Study of War (ISW).

Rapporterna från tankesmedjan gör även gällande att stadens borgmästare Vadym Boycherenko har lämnat staden. Han befinner sig utanför Mariupols gränser för att kunna uprätthålla kommunikationen med de regionala myndigheterna.

Enligt ISW:s karta har frontlinjen förflyttats två kilometer närmare stadens centrum.

Ukraina slår tillbaka

På andra håll i landet trycker Ukrainas Väpnade Styrkor tillbaka de ryska ockupanterna. Utanför huvudstaden Kyiv har de ryska trupperna tvingats inta defensiva ställningar. Samtidigt fortsätter den ukrainska motoffensiven i södra Ukraina, rapporterar ISW.

Foto: President of Russia resp S. Arms

Text: Redaktionen