UPPGIFTER: Så planerar Putin att ersätta förlusterna

2022 03 25

Rysslands diktatorn Vladimir Putin planerar att ersätta de stora ryska förlusterna med nya rekryter.

Just nu pågår stora truppförflyttningar i Ryssland. Soldater flyttas närmare Ukrainas gränser, rapporterar den ukrainska militären, enligt BBC.

Stora förluster

– På grund av de har lidit stora förluster fortsätter ryska styrkor att omgruppera sig och ytterligare enheter flyttas närmare den ukrainska gränsen från den Ryska federationen, säger generalstaben för Ukrainas Väpnade Styrkor, i ett uttalande, enligt BBC.

Generalstaben framhäver att soldater från regionen Smolensk i västra Ryssland kommer att förstärka ockupationsstyrkorna i Ukraina.

Uppgifterna har inte verifierats av BBC.

Värnpliktiga och legosoldater

Det brittiska försvarsdepartementet gör en liknande bedömning som Ukrainas Väpnade Styrkor. I sin senaste underrättelserapport  bedömer departementet att Ryssland kommer att täcka upp för de stora förlusterna med nya rekryter.

– Ryssland kommer nu sannolikt att mobilisera sina reserver och värnpliktiga, såväl som soldater från privata militära företag och utländska legosoldater, skriver departementet på Twitter.

Osäkerhet kring deras inverkan

Det brittiska försvarsdepartementet konstaterar att de inte kan avgöra vilken betydelser nya ryska rekryter kommer att få för krigets framtida utveckling.

– Det är osäkert hur dessa grupper kommer att integreras i de ryska marktrupperna och vilken inverkan det kommer att ha på stridseffektiviteten, skriver departementet på Twitter.

Flera tusen har dödats

Tjänstemän från Nato har rapporterat att mellan 7 000 och 15 000 ryska soldater kan ha dödats under den första månaden av kriget. Antalet sårade bedöms till mellan 30 000 och 40 000 soldater.

Uppgifter från Ryssland

9 861 ryska soldater har dött under invasionen av Ukraina. Det rapporterade den ryska tidningen Komsomolskaja Pravda i måndags. Ytterligare 16 153 ryska soldater har skadats i kriget skrev tidningen, som hävdade att information kom från Rysslands försvarsdepartement.

Uppgifterna från tidningen togs bort kort efter att de publicerades.

Rysk offensiv

Trots förlusterna fortsätter ryska trupper att vinna mark i den belägrade hamnstaden Mariupol, rapporterar den amerikanska tankesmedjan Institute for the Study of War (ISW).

Rapporterna från tankesmedjan gör även gällande att stadens borgmästare Vadym Boycherenko har lämnat staden. Han befinner sig utanför Mariupols gränser för att kunna uprätthålla kommunikationen med de regionala myndigheterna.

Enligt ISW:s karta har frontlinjen förflyttats två kilometer närmare stadens centrum.

Ukraina slår tillbaka

På andra håll i landet trycker Ukrainas Väpnade Styrkor tillbaka de ryska ockupanterna. Utanför huvudstaden Kyiv har de ryska trupperna tvingats inta defensiva ställningar. Samtidigt fortsätter den ukrainska motoffensiven i södra Ukraina, rapporterar ISW.

Foto: President of Russia resp S. Arms

Text: Redaktionen


Populärt livsmedel återkallas – säljs på Willys och Hemköp

2024 02 22

En produkt som funnits till försäljning i många av Axfoods butikskedjor återkallas.

Axfoods butiker inkluderar både Hemköp och Willys.

Nu går Axfood ut med information om att man återkallar ett populärt livsmedel.

Plastbitar i förpackningen

Produkten återkallas efter att man har hittat plastbitar i vissa förpackningar.

– Efter att leverantören vid en kontroll upptäckt plastbitar i vissa förpackningar på produktionsanläggningen väljer Axfood av säkerhetsskäl att återkalla, skriver Axfood i ett pressmeddelande.

Livsmedlet det avser är Garant tropisk juice utan fruktkött, 1 liter, med bäst före-datum 19.04.2024.

Spärrad för försäljning

Juicen har funnits till försäljning i flertalet av Axfoods butikskedjor, men är nu spärrad för försäljning och går inte att köpa.

– Det finns en risk att vissa av förpackningarna som redan hunnit gå ut i butik kan innehålla mörka plastbitar, uppger Axfood.

Inga kundreaktioner uppges ha rapporterats.

Uppmaning till konsumenterna

 Axfood går nu ut med en uppmaning till personer som har köpt produkten.

– Alla konsumenter som köpt den aktuella produkten uppmanas att i första hand återlämna den till butiken där den är köpt för ersättning.

Företaget uppger att de beklagar det inträffade och utreder tillsammans med leverantören hur detta kunnat ske för att säkerställa att det inte inträffar igen.

Inte första gången

Så sent som i förra veckan återkallades ännu ett livsmedel.

Då återkallade Coop kakor som kan kunde innehålla metallbitar.

– Leverantören av kakorna har vid en rutinkontroll upptäckt metallbitar i vissa produktförpackningar, uppgav Coop i samband med upptäckten.

Av säkerhetsskäl återkallades därför kakorna.

Fakta Axfood 

- Sveriges tredje största livsmedelskedja efter Ica och Coop. 

- Består av en familj av varumärken, bland annat butikskedjorna Willys och Hemköp, liksom Tempo, Handlar’n och Matöppet. 

- I Axfood ingår även Middagsfrid och Urban Deli samt delägda Apohem, Eurocash, City Gross och Mathem. Huvudägare är Axel Johnson AB med 50,1 procent av aktierna.

- Har fler än 13 000 medarbetare över hela Sverige. Nettoomsättnignen för 2022 landade på 73 474 miljoner kronor. 

Foto: Axfood

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Putin sätter deadline – tre veckor

2024 02 23

Rysslands diktator Vladimir Putin har gett order till sina väpnade styrkor om en skarp deadline.

Det uppger GUR, den ukrainska underrättelsetjänsten.

Ordern ska vara specifikt kopplad till tidpunkten för det ryska valet i mitten av mars och har både strategisk och symbolisk betydelse, säger Vadym Skibitsky, biträdande chef vid GUR.

Målet är att, inom en deadline på tre veckor, ta fullständig kontroll över den ukrainska regionen Luhansk.

– Innan valet vill de nå åtminstone de administrativa gränserna i Luhansk, säger Vadym Skibitsky till Interfax-Ukraine enligt Newsweek.

Behöver visa folket

Det ryska presidentvalet äger rum 15-17 mars.

Få tror på något annat scenario än att Putin förlänger sin tid vid makten – i vad som enligt västerländska observatörer är ett riggat val.

Och även om interna ryska opinionsundersökningar påstår att Putin är favorit – till och med mycket populär – har stödet för hans krig i Ukraina börjat sjunka.

– Således skulle segrar som ockupationen av Luhansk kunna ge något att visa sitt folk, framhåller Jon Jackson, biträdande redaktör på den amerikanska tidningen.

Flera städer på listan: "Symboliskt"

Det finns även städer i andra regioner som Vadym Skibitsky menar finns på Rysslands önskelista inför valet, bland annat Kuoyansk, Lyman och Avdiivka.

Städerna ockuperades av Ryssland efter invasionen – men togs sedan tillbaka av ukrainska styrkor.

– Det skulle vara symboliskt. Det är ett element som skulle användas mycket aktivt i informativa och psykologiska operationer.

Skiftar fokus

Enligt den ukrainska underrättelsechefen har det ryska valet fått Putins styrkor att skifta fokus i flera delar av Ukraina.

Bland annat har tre bataljoner ryska soldater nyligen skickats från ockuperade Mariupol till Belgorod, en rysk region som gränsar till Ukraina efter flera attacker mot det aktuella området.

– För att säkerställa säkerheten och genomförandet av valet, framhåller Skibitsky.

Han är samtidigt inställd på att kriget är långt ifrån att ta slut.

– Vi förstår hur viktigt det är för oss att ha reserver, hur viktigt det är att ha stöd från vara partners, att utveckla vår produktion.

– Denna karaktär av Ryska federationens agerande, med ett högljutt rop på “offensiv”, innebär ett utdraget krig. Ett utmattningskrig.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen