UPPGIFTER: Så många legosoldater deltar i Putins nya offensiv

2022 04 20

Ryssland beräknas använda sig av 20 000 legosoldater i sin storskaliga offensiv mot Donbass-området i östra Ukraina.

Soldaterna har hämtats från Syrien, Libyen och från andra håll i världen, bekräftar en europeisk försvarskälla till The Guardian.

Dåligt utrustade

Enligt källan är legosoldaterna betydligt sämre utrustade än deras ryska motsvarigheter. De strider utan tung utrustning och utan pansarfordon.

– Dessa killar används främst som en stor massa som avancerar mot det ukrainska motståndet. Det handlar endast om infanteri, säger källan till The Guardian.

Tillhör ökända gruppen

Försvarskällan uppskattar att upp mot 20 000 legosoldater slåss för Ryssland. Förutom rekryter från Syrien och Libyen tillhör en stor del den ökända ryska Wagnergruppen.

En paramilitärgrupp som kontrolleras av Kreml och som Ryssland använder för att uppnå geopolitiska mål. Wagnergruppen är känd för sin brutalitet på slagfältet.

Nytt avtal med krigsherre

Soldaterna från Syrien uppges tjäna mellan 600 och 3 000 dollar, motsvarande mellan 5 700 och 28 500 kronor i månaden, erfar The Guardian. Lönen bestäms utefter militär rang och erfarenhet.

Wagnergruppen uppges ha sänt majoriteten av sina soldater som stred i Libyen till östra Ukraina. 

Förra månaden hävdade ukrainsk underrättelsetjänst att Putinregimen undertecknat ett avtal med pro-ryska krigsherren Khalifa Haftar i Libyen. En anledning till att flera libyska legosoldater numera har anslutit sig till den ryska armén.

Påskynda fas två av kriget

Enligt försvarskällan beror den ökade användningen av legosoldater på att diktatorn Vladimir Putin vill erövra så mycket som möjligt av östra Ukraina – så snabbt som möjligt.

Den 9 maj, på årsdagen av Sovjetunionens seger över Nazityskland i andra världskriget, planerar diktatorn att utropa seger i kriget i samband med den stora militärparaden på Röda torget i Moskva.

Flera västerländska tjänstemän och medier har bekräftat uppgifterna.

Foto: A. Jawfox resp President of Russia Office

Text: Redaktionen