UPPGIFTER: Så har Sverige försökt påverka Erdoğan

2022 06 28

Regeringen uppges metodiskt ha försökt övertyga Turkiet om att att Sverige är en värdig Natomedlem.

Turkiets argument om att Sverige skulle ha en påstådd koppling till terrorstämplade PKK och andra kurdiska organisationer har ofta upprepats av Erdoğan, som av samma anledning vill stoppa Sveriges medlemskap i Nato.

Nu avslöjas hur Sverige och regeringens samtal med de turkiska parterna har sett ut, rapporterar Aftonbladet.

Tar oron på allvar

Enligt tidningens källor, som uppges ha insyn, har Sverige systematiskt försökt visa att man tar Turkiets oro för kurdiska terrorattacker på allvar.

I samtalen har det bland annat framgått att regeringen gjorde någonting ovanligt. Nämligen att uppdatera sin utrikesdeklaration för att ge Turkiet en bild av att man öppnar för att sälja vapen till landet, samt att en ny terrorlagstiftning träder i kraft 1 juli.

Hänvisat till svensk lag

Vidare ska regeringen metodiskt ha försökt förklara att flera av Turkiets krav är omöjliga för Sverige att möta på grund av svensk lag. 

Det handlar då exempelvis om att Turkiet ställt krav på att delges svensk underrättelseinformation, skriver Aftonbladet.

Kurdiska kontakter

Sverige har också gjort vad man kunnat för att övertyga Erdoğan om att kontakterna med kurdiska organisationer i norra Syrien har varit på konsulär nivå, med syfte att flyga ut barn och kvinnor från olika läger.

Ska visa bilder på “hyckleri”

I natt kom ett nytt utspel från Erdoğan där han lovade att presentera dokumentation och bilder på hur Sverige sysslar med “hyckleri”.

– Vi kommer tydligt att säga till dem att det inte är möjligt att förvänta sig en annan attityd från Turkiet om inte denna bild förändras, sade Erdoğan efter ett regeringsmöte i Ankara, enligt AP.

Sverige: Turkiet har missförstått

Det är ännu inte känt vad bilderna i fråga innehåller, men uppgifterna från Aftonbladet insinuerar att det sannolikt rör sig om bilder som Sverige menar att Turkiet har missförståtts. 

Tidningens källor vittnar nämligen om att regeringen avfärdat bilder på vapen som florerat i medier, vapen som påstås ha tillverkats i Sverige och som använts i norra Syrien. Experter menar dock att det handlar om pansarskott AT4, som inte tillverkas i Sverige.

Pratade med Erdoğan i telefon

Statsminister Magdalena Andersson (S) talade personligen med Erdoğan så sent som i helgen. Parterna kommer att träffas under veckans Natomöte i Madrid.

– Enades om vikten av att göra framsteg inför Nato-toppmötet i Madrid nästa vecka, där jag ser fram emot att träffa president Erdoğan och andra allierade ledare, framhävde Andersson på Twitter efteråt.

Foto: Nato

Text: Redaktionen