UPPGIFTER: Så har Sverige försökt påverka Erdoğan

2022 06 28

Regeringen uppges metodiskt ha försökt övertyga Turkiet om att att Sverige är en värdig Natomedlem.

Turkiets argument om att Sverige skulle ha en påstådd koppling till terrorstämplade PKK och andra kurdiska organisationer har ofta upprepats av Erdoğan, som av samma anledning vill stoppa Sveriges medlemskap i Nato.

Nu avslöjas hur Sverige och regeringens samtal med de turkiska parterna har sett ut, rapporterar Aftonbladet.

Tar oron på allvar

Enligt tidningens källor, som uppges ha insyn, har Sverige systematiskt försökt visa att man tar Turkiets oro för kurdiska terrorattacker på allvar.

I samtalen har det bland annat framgått att regeringen gjorde någonting ovanligt. Nämligen att uppdatera sin utrikesdeklaration för att ge Turkiet en bild av att man öppnar för att sälja vapen till landet, samt att en ny terrorlagstiftning träder i kraft 1 juli.

Hänvisat till svensk lag

Vidare ska regeringen metodiskt ha försökt förklara att flera av Turkiets krav är omöjliga för Sverige att möta på grund av svensk lag. 

Det handlar då exempelvis om att Turkiet ställt krav på att delges svensk underrättelseinformation, skriver Aftonbladet.

Kurdiska kontakter

Sverige har också gjort vad man kunnat för att övertyga Erdoğan om att kontakterna med kurdiska organisationer i norra Syrien har varit på konsulär nivå, med syfte att flyga ut barn och kvinnor från olika läger.

Ska visa bilder på “hyckleri”

I natt kom ett nytt utspel från Erdoğan där han lovade att presentera dokumentation och bilder på hur Sverige sysslar med “hyckleri”.

– Vi kommer tydligt att säga till dem att det inte är möjligt att förvänta sig en annan attityd från Turkiet om inte denna bild förändras, sade Erdoğan efter ett regeringsmöte i Ankara, enligt AP.

Sverige: Turkiet har missförstått

Det är ännu inte känt vad bilderna i fråga innehåller, men uppgifterna från Aftonbladet insinuerar att det sannolikt rör sig om bilder som Sverige menar att Turkiet har missförståtts. 

Tidningens källor vittnar nämligen om att regeringen avfärdat bilder på vapen som florerat i medier, vapen som påstås ha tillverkats i Sverige och som använts i norra Syrien. Experter menar dock att det handlar om pansarskott AT4, som inte tillverkas i Sverige.

Pratade med Erdoğan i telefon

Statsminister Magdalena Andersson (S) talade personligen med Erdoğan så sent som i helgen. Parterna kommer att träffas under veckans Natomöte i Madrid.

– Enades om vikten av att göra framsteg inför Nato-toppmötet i Madrid nästa vecka, där jag ser fram emot att träffa president Erdoğan och andra allierade ledare, framhävde Andersson på Twitter efteråt.

Foto: Nato

Text: Redaktionen


Nya regler när du går på restaurang – ska gälla i hela landet

2024 04 20

Ett nytt krav kommer att ställas på Sveriges restauranger.

Det meddelar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Kullgren har gett Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram föreskrifter om att restauranger och storhushåll måste informera gäster om ursprungsland för kött.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, säger ministern.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.        

Så kan gäster informeras  

Livsmedelsverket ska redovisa sitt uppdrag 15 december.

De nya kraven ska gälla i hela landet och berör färskt, kylt, fryst och malet kött av nöt, svin, får, get och fjäderfä som används som ingrediens i måltider som serveras på restauranger och i storhushåll.

–  Detta är en angelägen fråga för såväl konsumenter som för svenska lantbrukare, framhåller regeringen i ett uttalande.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Nya regler för hämtmat

Sedan tidigare har nya krav för restaurangers hantering av hämtmat införts. 

De nya reglerna trädde i kraft den 1 januari. 

LÄS MER HÄR:

Nya regler för hämtmat – det här gäller

Foto: A. Haney

Text: Redaktionen


Arla ger besked om de nya korkarna

2024 04 20

Arla tror sig ha en förklaring gällande kritiken mot de nya korkarna.

Under den senaste tiden har fastsittande korkar på mjölkkartonger varit hett omdebatterade.

Många har velat se en återgång till tidigare versioner, medan andra inte lägger någon större vikt vid förändringen.

Arla, som är en av aktörerna som genomfört förändringen på sina produkter, tror sig kunna ge ett besked om anledningen till kritiken.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Geografiska skillnader

Vad gäller mjölken från Arla så tycks ilskan mot de fastsittande korkarna vara mer intensiv söder om Stockholm.

Presschef Max Wallenberg menar att det hela kan ha att göra med geografiska skillnader.

– Om du bor i Stockholm eller uppåt i landet så har du en kork som många tycker fungerar lite bättre, och bor du längre ner i landet så är det en kork som många tycker funkar lite sämre, säger han till SR.

Får fler klagomål

Arla får in fler klagomål från södra Sverige än från Stockholm och norrut.

– Det beror helt enkelt på var paketen produceras, vid vilket mejeri de görs. Den här korken som har fått mycket kritik, där behöver man trycka till så att det blir ett klick, annars fastnar korken och så får man mjölk överallt.

Därför infördes korkarna

De nya korkarna har införts i samband med att en ny EU-lag klubbas igenom.

– Plastlock från dryckesförpackningar är en av de vanligaste orsakerna till nedskräpning och några av de främst förekommande plastprodukterna upphittade under strandstädningar, förklarar Arla.

– Från och med juli 2024 införs ny lagstiftning från EU som kräver att alla korkar ska sitta fast vid dryckesförpackningar upp till tre liter. 

– För att kunna möta de nya kraven, har vi på Arla redan startat arbetet med att anpassa mejerierna till den nya förpackningsdesignen.

Ska sitta fast

Den nya EU-lagen är klar och tydlig vad gäller återvinningen.

– Enligt EU:s direktiv ska plastlocket sitta fast på förpackningen under hela förpackningens livslängd. Det betyder att hela förpackningen sorteras som pappersförpackning.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen