UPPGIFTER: Rysslands diktator är skräckslagen – fruktar attack

2023 02 15

Rysslands diktator Vladimir Putin väljer allt oftare att färdas i ett tungt bepansrat tåg under sina resor i landet.

Putin uppges frukta för sitt liv och bedömer det bepansrade tåget som det säkraste färdalternativet när han åker hem till sin bostad i Valdaj, en liten stad i västra Ryssland, rapporterar oberoende Meduza.

Nyhetskanalen har sammanfattat en granskning av diktatorns färdvanor som publicerats av researchgruppen Dossier Center.

Putins pansartåg introducerades mellan 2014 och 2015.

Diktatorn har använt tåget regelbundet sedan 2021, då Ryssland flyttade mängder av trupper närmare den ukrainska gränsen.

– Rysslands president har aktivt använt sitt bepansrade tåg sedan omkring augusti–september 2021. Sedan krigets start i februari 2022 har Putin färdats i tåget ännu oftare,  säger en källa till nyhetssajten.

Säkerhetsskäl

Anledningen till diktatorns udda val av transportmedel uppges vara säkerhetsskäl.

Putin fruktar för sitt liv och vill färdas på säkrast möjligaste vis.

Förutom att tåget är bepansrat finns det andra säkerhetsaspekter som skyddar diktatorn under resans gång. 

- Tåget kan inte spåras. Flygdata kan spåras genom till exempel spårningssystemet ADS-B Exchange. I nuläget finns det inget liknande system som kan spåra tågtrafik.

- Visuellt är Putins tåg nästan omöjligt att skilja åt från andra ryska järnvägståg. Samtliga är målade gråa med en enda tillhörande röd rand.  

- Tåget är sexaxligt i stället för fyraxligt eftersom den tunga bepansringen kräver det. Dessutom har tåget flera antenner och ovanligt många lok.

- Putins tåg färdas dessutom helt utan begränsningar. Pansartåget har högsta prioritet för att Putin ska kunna röra sig med maximal hastighet och utan stopp. Samtliga tågscheman justeras för att diktatorn ska komma fram så snabbt som möjligt.

Lyxig inredning

Tågets bepansrade yta döljer en lyxig inredning.

I tågvagnarna hittas diktatorns bil, ett sovrum och ett konferensrum, samt ytterligare en bil för övriga passagerare.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Julklassiker till Sverige – ska konkurrera ut Aladdinasken

2024 11 05

Marabous chokladask Aladdin är ett givet inslag i många hem under julfirandet.

Det vill den finländska chokladjätten Fazer ändra på.

I dag, måndag, lanserar Fazer en ny julask som samlar många av företagets chokladfavoriter – bland annat Dumle, Geisha, Karl Fazer, Fazermint och Finlandia.

Fazer kallar chokladasken för en ”julklassiker” och menar att det är en ”perfekt produkt” att ha i hemmet under jul- och nyårsfirandet.  

– Med sju olika populära smaker finns något för alla. En lagom stor ask som är perfekt både som gåva som att dela med familjen, framhåller företaget i ett uttalande.

“Kommer att tisslas och tasslas”

Robert Engman, VP Commercial Fazer Sweden, tror att chokladasken kommer få stort genomslag.

– Fazer Klassiker är en ultimat chokladask för vinterns alla höjdpunkter. Helt klart redan en klassiker som vi tror det kommer att tisslas och tasslas om i julstugorna. Vi har samlat ihop flera favoriter och skapat en perfekt mix av ett tryggt val och variation, säger han.

Här är alla smaker

Fazers nya chokladask innehåller 32 praliner fördelat på sju olika smaker i två lager:

- Fazermint, Truffle 

- Karl Fazer, Crispy toffee 

- Karl Fazer, Milk chocolate truffle 

- Finlandia 

- Dumle Original 

- Dumle Fudge 

- Geisha, Seasalt & Caramel 

Aladdinasken lämnas oförändrad

De senaste åren har innehållet i Marabous Aladdinask väckt starka reaktioner. År 2014 blev det ramaskri när den klassiska trillingnöten plockades bort.

Inför årets julfirande lovar Marabou att inte byta ut några praliner. Chokladasken kommer lämnas oförändrad.

– Till årets jul kommer Marabou inte med några förändringar i Aladdin pralinasken.

Det bekräftar Maija Bjureström, Senior Brand Manager hos Marabou-ägaren Mondelēz, i en kommentar till Expressen.

Foto: Mondelez Nordic Press Office resp Fazer

Text: Redaktionen


Nya regler för utländska brottslingar som inte kan utvisas

2024 11 05

Utländska medborgare kan i dag stoppas från att utvisas från Sverige om det finns ett tillfälligt hinder mot att genomföra utvisningen.

Det kan till exempel handla om att personen riskerar tortyr eller dödsstraff i hemlandet.

Enligt nuvarande regelverk beviljas personer som inte kan utvisas ett tillfälligt uppehållstillstånd. Det gäller även för utländska medborgare som utgör ett säkerhetshot eller har gjort sig skyldiga till allvarlig eller upprepad brottslighet.

Nu vill regeringen ändra regelverket.

På en pressträff föreslår migrationsminister Johan Forssell (M) en ny ordning för utlänningar som utgör säkerhetshot eller har gjort sig skyldiga till brott.

Regeringen föreslår att personer som inte kan utvisas ska få ett tillfälligt utvisningsstopp i ställer för ett tillfälligt uppehållstillstånd. Det innebär att den som döms till utvisning inte får rätt till diverse välfärdsförmåner, till exempel försörjningsstöd och bidrag.

– Vi måste ha en lagstiftning som ger myndigheter effektiva verktyg att snarast möjligt genomföra utvisningar särskilt när det gäller utlänningar som utgör hot mot säkerheten i landet eller har begått allvarliga brott, säger Johan Forsell och fortsätter:

– Utredningens förslag begränsar dessa individers möjlighet att etablera sig här och skapar utrymme för myndigheterna att bedriva ett effektivt återvändandearbete genom bland annat ökad kontroll. Jag välkomnar utredningen och ser fram emot att skicka ut förslagen på remiss.

Då träder förslagen i kraft

Lagändringarna föreslås träda i kraft 1 januari 2026.

Enligt regeringen innebär förslagen bland annat att:

- verkställigheten av ett utvisningsbeslut som regel ska skjutas upp vid tillfälligt hinder mot verkställighet, i stället för att utlänningen ska beviljas ett uppehållstillstånd,  

- utlänningen under tiden som beslutet är uppskjutet ska kunna åläggas skyldighet att anmäla sig hos Migrationsverket eller Polismyndigheten samt förbjudas att lämna ett visst område, och 

- utlänningens rätt att arbeta och tillgång till välfärdsförmåner ska begränsas under tiden som beslutet är uppskjutet. 

Foto: Linnea Engberg Regeringskansliet

Text: Redaktionen