UPPGIFTER: Ryssland sprider sjuk bild på Pentagon

2023 05 23

En fejkad bild på Pentagon uppges vara den senaste i raden från Rysslands propagandamaskin.

Bilden påstås visa en stor explosion precis i anslutning till Pentagon, högkvarteret för USA:s försvarsdepartement.

Länk till bilden finns längst ned i texten.

Ett stort mörkt och grått rökmoln stiger mot himlen på samma bild och har delats på Twitter av ett flertal verifierade konton, enligt The Guardian.

Det finns bara ett problem.

Bilden är fejk. Någon explosion har inte skett vid Pentagon.

Tvingades be om ursäkt

En av de verifierade sidorna som spred bilden var OSINTdefender, ett twitterkonto som delar nyheter om internationella militära konflikter och har över 336 000 följare.

Sidans ansvariga utgivare tvingades under natten gå ut och be om ursäkt för att ha lagt upp felaktig information.

– Det är ett exempel på hur enkelt den här sortens bilder kan användas för att manipulera informationsflödet och hur farligt detta kan vara i framtiden, kontots ägare enligt The Guardian.

Brandkåren gav lugnande besked

Brandkåren i Arlington, Virginia, gick ut offentligt och lugnade allmänheten om att allting var som vanligt.

– Det finns ingen explosion eller incident som äger rum vid eller nära Pentagon, och det finns ingen omedelbar fara eller faror för allmänheten, slog man fast på sociala medier.

Uppges komma från Ryssland

Vem det är som ligger bakom bilden är inte klargjort. Ryska mediestationen Russian Times delade inledningsvis bilden på Twitter, men tog senare bort samma inlägg.

Ben Collins, journalist på NBC News, har emellertid delat uppgifter från en annan journalist på Kyiv Independent som menar att det inte är något tvivel om att bilden har ryskt ursprung.

– Under tiden sprider ryska Z-kanaler, i brist på bättre idéer, den här AI-genererade bilden av Pentagon som “breaking news”, framhåller Illia Ponomarenko, reportern på Kyiv, på Twitter.

Tveklöst fejk

Att bilden är fejkad råder det ingen tvekan om.

– Den här bilden visar typiska tecken på att vara AI-skapad. Det finns strukturella fel på byggnaden och staketet som du till exempel inte skulle se om du adderade rök till ett redan befintligt foto, säger Hany Farid, digital expert och professor vid University of California, till CNN.

Se bilden via Twitter genom att klicka här.

Foto: President of Russia resp R. Najera

Text: Redaktionen