UPPGIFTER: Ryssland redo att attackera sina egna i falsk flagg-operation

2022 01 27

Ryssland förbereder en militär attack – på sina egna allierade soldater – för att sedan felaktigt skylla på Ukraina som ursäkt för att starta krig.

Detta enligt uppgifter som amerikanska myndigheter har erhållit rapporterar CNN.

Söker ursäkt för krig

Amerikanska myndighetskällor uppger för CNN att USA har underrättelseinformation om att Putinregimen planerar en så kallad falsk flagg-operation för att skapa en fejkad anledning att inleda krig mot Ukraina.

Skylla på Ukraina

Den ryska operationen går ut på att en grupp ryska agenter ska gå till attack mot Rysslands egna stödstyrkor – de ryskstödda separatisterna i östra Ukraina – men att Ryssland därefter felaktigt ska skylla attacken på Ukraina. Den fejkade attacken ska därefter användas som förevändning av Putin att gå till storskaligt krig mot Ukraina, enligt källorna.

Precis som Nazityskland 1939

Den lömska och olagliga taktiken är samma taktik som de tyska nazisterna använde vid Gleiwitzincidenten mot Polen när andra världskriget inleddes. Den 31 augusti 1939 klädde en grupp tyska nazister ut sig i polska militärkläder och anföll en tysk radiostation.

Mördades av nazisterna

Väl inne i radiostationen sände de ut ett antityskt meddelande på polska för att allmänheten skulle luras att tro att polacker intagit radiostationen. Fångar i Dachaus koncentrationsläger hade tvingats klä på sig tyska uniformer och de mördades av nazisterna för att den fejkade attacken skulle se äkta ut.

Falsk flagg

Operationen är en av de mest kända falsk flagg-krigsoperationerna, som alltså går ut på att skapa en falsk krigshändelse där man agerar på ett sätt så att det ska se ut som att någon annan utfört dådet – ofta den sida som man sedan anfaller.

Utföra sabotage

Enligt de amerikanska myndighetskällorna har USA bevis på att de ryska agenterna har tränats i strid i stadsmiljö och att de utrustats med explosiva medel för att utföra sabotage mot Rysslands egna stödtrupper; de ryskstödda separatisterna som lagt beslag på Ukrainas två regioner Luhansk och Donetsk, som tillsammans utgör Donbas.

Förbereder provokationer

Underrättelseinformationen om den ryska falsk flagg-planen stöds även att Ukrainas försvarsdepartement som i dag har meddelat att ryska specialstyrkor förbereder provokationer mot ryska styrkor för att skapa en falsk ursäkt för att angripa Ukraina.

Fabricerad orsak

USA:s nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan har antytt samma sak.

– Våra underrättelsekällor har information som visar att Ryssland grundar för möjligheten att fabricera en orsak att invadera, säger han.

Stor risk för krig

Nato och USA har klargjort för Ryssland att de ryska kraven att rätta sig efter en rysk säkerhetsordning i Europa är uteslutna. Ryssland har samtidigt rustat upp med omkring 100 000 soldater längs Ukrainas gräns och risken för ett krig är på påtaglig.

40 miljoner invånare

Ukraina har 40 miljoner invånare och en betydande krigsmakt. Landet är underlägset den ryska armén men ett krig skulle kunna resultera i enorma förluster av liv.

Många dödade

FN bedömer att nära 13 200 personer har dödats och 31 000 skadats i konflikten mellan Ukraina och de ryskstödda separatisterna under perioden 14 april, 2014 och 15 februari, 2020 med följande uppdelning:

◾3 400 döda och 8 000 skadade civila

◾4 100 döda och 10 000 skadade i Ukrainas armé

◾5 700 döda och 13 000 skadade separatister

Ukrainas militär har förstärkts

Ukrainas har förstärkt sin armé betydligt sedan separatisterna anföll Luhansk och Donetskt.

Ukraina har 255 000 militärer samt 900 000 reservister enligt TRT World. Med sina 2 430 stridsvagnar och 11 435 pansarfordon ligger Ukraina på 13:e respektive 7:e plats i världen sett till storleken.

Foto: N. Vorobyev


Willys och Hemköp stoppar populär produkt – gäller resten av 2024

2024 07 26

Axfood har gett besked om att matjätten sätter stopp för vissa livsmedel.

Under den senaste tiden har beståndet av surströmming uppmärksammats i Sverige.

Det råder stora utmaningar för odlare och surströmmingen bedöms i viss mån vara hotad.

Livsmedelsjätten Axfood, som äger Willys och Hemköp, har gett besked om att man sätter stopp för försäljningen av surströmming och annan fisk och skaldjur under resten av året.

Långsiktigt arbete

I WWF:s senaste fiskguide har strömming från Östersjön fått rött ljus. 

Det innebär att arten bedöms som hotad och helt bör undvikas.  

– Även om det inte är det småskaliga fisket som är det stora problemet, är strömmingsbeståndets biomassa lägre och åtgärder behöver vidtas, framhåller Axfood.

– Axfoods butiker kommer därför inte att sälja surströmming under säsongen 2024. Tillsammans med leverantörer ses nu olika hållbara lösningar över för att framöver kunna erbjuda surströmming på ett långsiktigt hållbart sätt framöver. 

“Borde inte tillåtas”

Åsa Domeij, Axfoods hållbarhetschef, har uttalat sig om situationen.

– Det är det industriella och storskaliga trålfisket av sill/strömming för fodertillverkning som inte borde tillåtas eftersom det leder till utfiske och därför förstör möjligheterna för det kustnära och småskaligt garnfiske för konsumtion, till exempel surströmming.

“Blandade känslor”

En annan som har kommenterat saken är Urban Winther som är butikschef för en Willysaffär i Luleå.

– Det är ju verkligen blandade känslor. Jag har respekt för att den har blivit rödlistad och det är ju väldigt ont om strömming. De sista åren har vi inte alls fått tag i de volymer som vi önskar, säger han till Sveriges Radio.

– Det är ju en otrolig brist på det.

Nya räkor

Axfood ersätter även de svenska räkorna i butikerna av liknande skäl.

– Även den svenska räkan har rött ljus i WWF:s fiskguide. I och med att den dessutom förlorat sin miljömärkning från MSC har den tillsvidare ersatts av räkor från Norge i Axfoods butiker.

Foto: Willys Axfood

Text: Redaktionen


Bilister påverkas av ny lag – föreslår indraget körkort

2024 07 25

Från polishåll föreslår man nu ännu hårdare straff trots att en ny lag har gett effekt.

Under en längre tid hade flera städer problem med ungdomar som åkte runt och spelade hög musik i sina bilar.

2021 kom en ny lag som möjliggjort böter som en konsekvens för den som spelar för hög musik.

Lagen har gett effekt, men från polishåll föreslår man nu ännu hårdare straff för bilisterna.

Det rapporterar SVT.

Har minskat

Antalet bötfällda i bland annat Dalarna har minskat kraftigt på sistone.

– Det är glädjande att se att fler bilförare nu tar hänsyn till reglerna och till sina medmänniskor, säger Kjell Bond, som är kommunpolis i Rättvik, till SVT.

Vill se hårdare straff

Trots att den nya lagen har gett effekt vill Kjell Bond se ännu hårdare straff.

Han föreslår att indraget körkort skulle kunna leda till en ännu bättre utveckling.

– Många bilister skulle tänka sig för både en och två gånger innan de spelar hög musik om de riskerar att förlora sitt körkort, säger han.

20 000 än så länge

Det återstår att se om man nöjer sig med böter eller om indraget körkort kan bli verklighet för den som spelar för hög musik framöver.

Transportstyrelsen har i dagarna släppt ny statistik, och under årets första halvår så förlorade 20 000 svenskar sitt körkort.

– Transportstyrelsen beslutade om nästan 20 000 körkortsåterkallelser under första halvan av 2024, framhåller myndigheten.

– Det är en liten ökning på 2,6 procent jämfört med motsvarande period året innan. Återkallelserna på grund av väsentliga trafikbrott minskar tydligt. Samtidigt fortsätter återkallelserna på grund av rattfylleri eller drograttfylleri att öka. Det visar Transportstyrelsens statistik.

Tydliga riskbeteenden

Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen, kommenterar siffrorna.

– Både fortkörningar och rattfyllerier är tydliga riskbeteenden i trafiken, säger han.

– En körkortsåterkallelse är en markering från samhället om ett trafikfarligt och oacceptabelt beteende, även om beslutet i sig är en renodlad trafiksäkerhetsåtgärd.

Foto: W. Kei

Text: Redaktionen