UPPGIFTER: Ryssland redo att attackera sina egna i falsk flagg-operation

2022 01 27

Ryssland förbereder en militär attack – på sina egna allierade soldater – för att sedan felaktigt skylla på Ukraina som ursäkt för att starta krig.

Detta enligt uppgifter som amerikanska myndigheter har erhållit rapporterar CNN.

Söker ursäkt för krig

Amerikanska myndighetskällor uppger för CNN att USA har underrättelseinformation om att Putinregimen planerar en så kallad falsk flagg-operation för att skapa en fejkad anledning att inleda krig mot Ukraina.

Skylla på Ukraina

Den ryska operationen går ut på att en grupp ryska agenter ska gå till attack mot Rysslands egna stödstyrkor – de ryskstödda separatisterna i östra Ukraina – men att Ryssland därefter felaktigt ska skylla attacken på Ukraina. Den fejkade attacken ska därefter användas som förevändning av Putin att gå till storskaligt krig mot Ukraina, enligt källorna.

Precis som Nazityskland 1939

Den lömska och olagliga taktiken är samma taktik som de tyska nazisterna använde vid Gleiwitzincidenten mot Polen när andra världskriget inleddes. Den 31 augusti 1939 klädde en grupp tyska nazister ut sig i polska militärkläder och anföll en tysk radiostation.

Mördades av nazisterna

Väl inne i radiostationen sände de ut ett antityskt meddelande på polska för att allmänheten skulle luras att tro att polacker intagit radiostationen. Fångar i Dachaus koncentrationsläger hade tvingats klä på sig tyska uniformer och de mördades av nazisterna för att den fejkade attacken skulle se äkta ut.

Falsk flagg

Operationen är en av de mest kända falsk flagg-krigsoperationerna, som alltså går ut på att skapa en falsk krigshändelse där man agerar på ett sätt så att det ska se ut som att någon annan utfört dådet – ofta den sida som man sedan anfaller.

Utföra sabotage

Enligt de amerikanska myndighetskällorna har USA bevis på att de ryska agenterna har tränats i strid i stadsmiljö och att de utrustats med explosiva medel för att utföra sabotage mot Rysslands egna stödtrupper; de ryskstödda separatisterna som lagt beslag på Ukrainas två regioner Luhansk och Donetsk, som tillsammans utgör Donbas.

Förbereder provokationer

Underrättelseinformationen om den ryska falsk flagg-planen stöds även att Ukrainas försvarsdepartement som i dag har meddelat att ryska specialstyrkor förbereder provokationer mot ryska styrkor för att skapa en falsk ursäkt för att angripa Ukraina.

Fabricerad orsak

USA:s nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan har antytt samma sak.

– Våra underrättelsekällor har information som visar att Ryssland grundar för möjligheten att fabricera en orsak att invadera, säger han.

Stor risk för krig

Nato och USA har klargjort för Ryssland att de ryska kraven att rätta sig efter en rysk säkerhetsordning i Europa är uteslutna. Ryssland har samtidigt rustat upp med omkring 100 000 soldater längs Ukrainas gräns och risken för ett krig är på påtaglig.

40 miljoner invånare

Ukraina har 40 miljoner invånare och en betydande krigsmakt. Landet är underlägset den ryska armén men ett krig skulle kunna resultera i enorma förluster av liv.

Många dödade

FN bedömer att nära 13 200 personer har dödats och 31 000 skadats i konflikten mellan Ukraina och de ryskstödda separatisterna under perioden 14 april, 2014 och 15 februari, 2020 med följande uppdelning:

◾3 400 döda och 8 000 skadade civila

◾4 100 döda och 10 000 skadade i Ukrainas armé

◾5 700 döda och 13 000 skadade separatister

Ukrainas militär har förstärkts

Ukrainas har förstärkt sin armé betydligt sedan separatisterna anföll Luhansk och Donetskt.

Ukraina har 255 000 militärer samt 900 000 reservister enligt TRT World. Med sina 2 430 stridsvagnar och 11 435 pansarfordon ligger Ukraina på 13:e respektive 7:e plats i världen sett till storleken.

Foto: N. Vorobyev


Betalningssystem har slagits ut i hela landet

2024 05 21

Under måndagen har flera butiker och restauranger drabbats av stora problem.

Runt om i landet har kunder inte kunnat betala med kort.

Problemet har bland annat drabbat livsmedelskedjorna Hemköp och Willys.

Matjättarna har varit förtegna om problemet, men nu kommer uppgifter som gör gällande att det rör sig om ett omfattande problem hos en specifik leverantör.

Enligt uppgifter till Di har företaget Westpays kortterminaler slagits ut helt och hållet.

– En av Westpays partners är it-leverantören Tietoevry, som tidigare varit föremål för en omfattande hackerattack, rapporterar tidningen.

Hackerattacken mot Tietoevry ägde rum i början av året och påverkade bolagets tjänster till flera företag – bland annat Rusta, Filmstaden, Granngården och statliga Systembolaget.

Den ryska hackergruppen Akira låg bakom attacken.

Flera kända kunder

Westpay har inte uttalat sig om måndagens tekniska problem.

Leverantören erbjuder olika betallösningar till flera stora aktörer som butikskedjan Elon, snabbmatskedjan Max och matjättarna Willys och Hemköp.

– Fintech- och betalningslösning är kärnan i vårt erbjudande. Till detta adderar vi kringtjänster som ger våra kunder full kontroll och säkerhet i världsklass. Drivkraften är att vara en möjliggörare för våra kunders drömmar och ambitioner. Du förstår, vi älskar att göra våra kunder lite bättre genom att addera vår styrka till deras fördel, framhåller Westpay på sin hemsida.

”Klart att det påverkar”

Restaurangkedjan Sushi Yama använder Westpays kortterminaler. 

Kedjans talesperson Danny Barsoum konstaterar att man inte fått någon information om när problemet kan vara åtgärdat.

– Vi får hänvisa kunder till andra betalsätt.

– Vi har möjlighet att ta emot swish och beställningar via app och webb, så vi har fler kanaler som vi kan använda, men kortbetalningar är det främsta betalsättet så det är klart att det påverkar, säger han till Di.

Fakta: Westpay

- Grundades 1988

- Leverantör inom fintech betallösningar

Arkivfoto: Axfood resp Jonas Leupe

Text: Redaktionen


Semesterfirare skickas hem – omedelbart

2024 05 21

Turister evakueras omedelbart från och med idag tisdag.

Det är beskedet som kommer från Australien och Nya Zeeland på tisdagsmorgonen svensk tid.

Båda länderna kommer att skicka särskilt chartrade regeringsplan till paradisön Nya Kaledonien för att hämta hem sina medborgare som är fast på den kaosdrabbade semesterorten, rapporterar Reuters.

– Flygplatsen förblir stängd för kommersiella flygningar och det kommer att sättas in militär för att skydda offentliga byggnader, framhåller Frankrikes högkommission i Nya Kaledonien enligt nyhetsbyrån.

Tusentals turister fast

Enligt de lokala myndigheterna finns det över 3 000 personer som hamnat i limbo och väntar på att få lämna Nya Kaledonien efter det att flygen till och från ön ställts in.

Australiens utrikesminister Penny Wong bekräftar att man fått tillstånd för två flygningar och att regeringen kommer att fortsätta arbeta för att sätta in ytterligare flyg.

Nya Zeeland har på tisdagsmorgonen fått tillstånd för ett flyg som ska hämta 50 passagerare med de mest akuta behoven, men fler kommer.

– Det har varit en brådskande prioritet för regeringen att ta hem nyzeeländare, säger landets utrikesminister Winston Peters.

Utlyst nödläge

Nya Kaledonien är en populär paradisö i Stilla havet öster om Australien.

Ön är ett avhängigt territorium till Frankrike som nyligen planerade förändringar vad gäller röstberättigade till regionval. Lagändringen ska ge folk som bott på ön i minst tio år rösträtt, vilket orsakat massiva protester och dödliga upplopp under den senaste veckan.

Den 15 maj utlyste Frankrike nödläge och satte två dagar senare in 1 000 kravallutrustade franska soldater och poliser.

Inleder "större operation"

Totalt har sex personer förlorat livet i samband med våldsamheter och hundratals personer har skadats. 

I söndags gav Frankrike dessutom besked om att inleda en “större operation”.

– Allt görs för att återställa den ordning och det lugn som invånarna förtjänar, sade Frankrikes utrikesminister Gerald Darmanin enligt Sky News vid tillfället.

Foto: D. Gold

Text: Redaktionen