UPPGIFTER: Planerar segerparad i Ukraina

2022 04 21

Flera medier och underrättelseuppgifter har framhållit att Rysslands diktator Vladimir Putin planerar att utropa ”seger” i kriget i Ukraina den 9 maj.

Då firar Ryssland årsdagen av segern över Nazityskland i andra världskriget.

Förväntas utropa seger

I sedvanlig kommer Rysslands militära arsenal visas upp på Röda torget i Moskva framför ögonen på Putin.

I samband med att segern i ”det stora fosterländska kriget” firas förväntas även diktatorn utropa ”seger” för de ryska styrkorna i Ukraina.

Men en segerparad kommer inte endast att hållas i Moskva, rapporterar den amerikanska tankesmedjan Insititute for the Study of War (ISW).

Segerparad i ukrainska staden

En segerparad kommer även att genomföras i den ockuperade staden Mariupol i sydöstra Ukraina. 

Pro-ryska styrkor uppges tillsammans med den ryska armén planera för att fira segern i staden den 9 maj, erfar ISW.

Den ryska armén uppges fått order om att de drygt 2 000 ukrainska försvararna i staden, som är instängda på stålverket Azovstal, måste rensas ut före det viktiga datumet.

Diktatorns besked

Rysslands diktator Vladimir Putin har tidigare i dag konstaterat att det inte finns någon anledning att fortsätta attackerna mot stålverket.

– Det finns ingen anledning att klättra in i de här katakomberna och krypa under jorden i de här industribyggnaderna. Blockera industriområdet så att inte ens en fluga kan passera obemärkt, säger han.

Kan tvingas genomföra attacker

Trots diktatorns uttalande konstaterar ISW att ryska styrkor kan tvingas vidta förhastade och oorganiserade offensiva åtgärder för att rensa stålverket.

Attackerna kan ökas i intensitet i samband med att det viktiga datumet närmar sig.

Enligt tankesmedjan väger diktatorns planer tungt och soldaterna kommer att göra allt i sin makt för att stålverket ska vara i rysk ägo innan den planerade segerparaden den 9 maj.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen