UPPGIFTER: Ryssland planerar ”fångparad” på segerdagen

2022 05 05

Det har tidigare rapporterats att Ryssland planerar att genomföra en militärparad i den ockuperade staden Mariupol den 9 maj.

Enligt ukrainska uppgifter kommer inte endast ryska soldater att marschera på stadens gator.

Uppges tvinga tusentals att delta

Ryssland kommer även att tvinga drygt 2 000 civila som har fängslat att ta på sig ukrainska militäruniformer och delta i en ”fångparad”, rapporterar den statskontrollerade ukrainska nyhetsbyrån Ukrinform. 

Vill skapa en propagandabild

– De kommer att vara klädda i ukrainska uniformer och vara en del av den så kallade fångparaden i Mariupol. De riktiga fångarna räckte inte till för att skapa en propagandabild, säger rådgivaren till Mariupols borgmästare Petro Andryushchenko, enligt nyhetsbyrån.

Han hävdar att fångarna just nu är placerade i ett läger utanför staden, men kommer att transporteras tillbaka i samband med 9 maj-firandet i Mariupol.

Städar gatorna

De ryska ockupanterna förbereder sig för fullt inför paraden i den ukrainska staden. Skräp, ammunition och döda kroppar rensas bort från gatorna, rapporterar Ukrinform.

Propagandaaffischer med sovjetiska motiv uppges även ha placerats ut i staden. Enligt nyhetsbyrån pågår en ”storskalig propagandakampanj”.

Striderna fortsätter

Samtidigt fortsätter de ryska bombningarna mot stålverket Azovstal i Mariupol, där den sista fickan av de ukrainska försvararna befinner sig. Under onsdagen tog sig ryska styrkor för första gången sig in i byggnaden.

– Om det finns ett helvete på jorden just nu är det i Azovstal, säger borgmästaren Petro Andryushchenko till CNN.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen