UPPGIFTER: Putin närmar sig skräckscenario – ”Betydande risk”

2024 03 13

Vladimir Putin väntas bli omvald som rysk president i helgen, men finns det en betydande risk att hans styre är på väg mot ett skräckscenario, enligt en framstående expert. 

Putins självförtroende verkar ha stärkts på senare tid, i takt med att situationen i Ukraina har förändrats till Rysslands fördel.

Det är inte heller många som tror något annat än att Putin kommer att vinna presidentvalet.

Trots det finns det mycket som talar för att Putin och Ryssland går mot ett skräckscenario.

Landet kan vara på väg mot en systemkollaps, menar en framstående expert.

Stark kontroll

Situationen i Ryssland kan snabbt förändras, menar Derek Hutcheson, professor i statsvetenskap vid Malmö universitet.

Putin sitter inte lika säkert som man kan tro.

– Han har en väldigt stark kontroll över staten, men på längre sikt hänger det nuvarande ryska systemet på den politiska elitens återväxt och legitimitet. Det finns en betydande risk att det kollapsar under sin egen motsägelsefullhet, säger han till DN.

Systemet allt skörare

Putins makt bygger idag mycket på rädsla.

Det innebär att systemet kan kollapsa i takt med att det förlorar sin legitimitet.

– Med allt kraftigare tag kan man bara hålla fast vid makten om folket fruktar dig. Ju mer systemets förtryck växer, desto mindre är dess legitimitet grundat i ett genuint folkligt stöd och historien visar oss att sådana system blir allt skörare, förklarar Derek Hutcheson.

Odemokratiskt val

Även helgens presidentval i Ryssland är präglat av rädsla. Det har bland annat CEPA (Center for European Policy Analysis) rapporterat om.

Att bedriva riktig opposition är inte möjligt i landet idag, och valet i helgen blir allt annat än demokratiskt.

– Presidentvalet den 15-17 mars kommer definitivt att leverera det resultat som Vladimir Putin önskar sig – det är inte så svårt när du för bort alla seriösa konkurrenter till fångläger, kyrkogårdar eller irrelevans – men det betyder inte att Kreml känner sig lugna över valets utgång, rapporterar CEPA, och syftar på regimens åtgärder för att ta kontroll över valresultatet.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Kaffet flödar i Sverige – en yrkesgrupp dricker mer än alla andra

2024 11 22

I snitt dricker svenska folket nästan 12 miljoner koppar kaffe varje arbetsdag.

Det motsvarar 59 koppar per arbetsvecka och tre miljarder koppar om året.

Eller enkelt uttryckt – 2,2 koppar per person när man är på jobbet.

– Kaffet har haft en central plats under lång tid och med närmare tre miljarder koppar om året står det klart att drycken är en viktig del av vår vardag. Det gäller inte minst under arbetsveckan där vi kan behöva lite extra fokus och energi, säger Peter Jönsson, smakchef på Beans in Cup.

– Svenskarna ser dessutom kaffemaskinen som något mer än en plats att hämta dryck från – den har en större roll på arbetsplatsen.

Chefer dricker mest

Siffrorna framgår i en ny Sifo-undersökning som kaffeföretaget beställt.

Där framgår det också att en yrkesgrupp dricker mer kaffe än alla andra – chefer inom företagsledning, politik, förvaltning och organisationer.

Cheferna dricker i snitt 3,2 koppar per arbetsdag.

– Kaffekulturen skiljer sig beroende på yrkesroll och arbetsplats. Att ha ett kontorsjobb kan exempelvis göra kaffet mer lättillgängligt för den anställde och dessutom kan tiderna för fikarast vara mer flexibla, säger Peter Jönsson i samma pressmeddelande.

– Oavsett vilken arbetsplats vi befinner oss på bidrar kaffe till en social stund och tid för avkoppling. Det är helt enkelt en del av vår livsstil idag.

65 procent blir mindre effektiva

Sverige är det tredje mest kaffedrickande landet i världen. Enbart Finland och Nederländerna konsumerar mer kaffe.

För många är drycken helt avgörande om de överhuvudtaget ska vara effektiva på sin arbetsplats.

En undersökning av samma företag visar att 65 procent anser att så är fallet, och inte helt förvånande är det chefer som i störst utsträckning påverkas mest negativt om de inte får kaffe på jobbet.

Fyra av fem chefer (77 procent) svarar att deras effektivitet hade påverkats, var femte (22 procent) blir till och med irriterade om de inte får kaffe, enligt Beans in Cup.

– Gott och tillgängligt är viktigast när det kommer till kaffet på jobbet, enligt undersökningen. Den svenska arbetstagaren ser kaffet som en paus och en möjlighet att kunna få lite njutning och avkoppling på jobbet. Vi blir piggare och får ökat fokus. Samtidigt blir vi väldigt påverkade när vi inte får kaffe, vilket säger en del om kaffets roll i vår arbetsmiljö, säger Peter Jönsson.

LÄS MER: Populärt kaffemärke rasar i försäljning

Yrkesrollerna som dricker mest kaffe

  1. Chefsyrke inom företagsledning, politik, förvaltning och organisationer: 3,2 koppar per arbetsdag

  2. Lant-/skogsbruk, trädgård, djur och fiske: 3 koppar per arbetsdag

  3. Bank, finans och försäkring: 2,8 koppar per arbetsdag

  4. Hotell och restaurang: 2,8 koppar per arbetsdag

  5. Person-/godstransporter, logistik, lager- och postverksamhet: 2,6 koppar per arbetsdag

Källa: Beans in Cup/Kantar Sifo

Foto: Stokpic resp C. Melville

Text: Redaktionen


USA kan ta över enormt bygge nära Sverige – direkt budskap till Putin

2024 11 22

Den Trump-allierade affärsmannen Stephen Lynch vill göra en enorm investering i Östersjön.

Amerikanen avser att köpa den förstörda naturgasledningen Nord Stream 2 vid händelse av att objektet läggs ut till försäljning.

Stephen Lynch, som har en historia av att göra affärer i Ryssland, har formellt bett den amerikanska regeringen att låta honom lägga bud vid ett sådant scenario.

Det rapporterar Washington Post.

Vill använda i förhandlingar

Enligt Lynch själv skulle ett förvärv “avryssfiera” nätverket och sätta det under amerikansk kontroll, erfar tidningen som tagit del av affärsmannens ansökan.

I samma dokument framgår att den kontroversiella naturgasledningen mellan Ryssland och Tyskland ska återaktiveras om en vapenvila uppnås i kriget i Ukraina.

Att ledningen kontrolleras av USA skulle dessutom gynna västs fredsförhandlingar med Vladimir Putin, påstår Stephen Lynch.

– Ett övertagande (...) skulle främja flera viktiga amerikanska och allierade utrikespolitiska mål och är ett naturligt uppföljningssteg till USA:s sanktioner. Genom att ta bort det från ryskt ägande till rejäl rabatt och säkerställa det kan det bara användas för att främja nationella intressen, framhåller Lynch i ett meddelande till amerikanska tjänstemän, enligt WP.

"Inte i våra intressen"

Stephen Lynch var en stor bidragsgivare till Donald Trumps valkampanj som ledde fram till republikanernas seger i början av november.

Enligt Washington Post har dock skälen för att förvärva gasledningen ifrågasatts.

– Det finns ingenting i att återuppliva Nord Stream 2 som ligger i USA:s intressen just nu, säger en anonym tjänsteman.

Över 1 200 kilometer

Nord Stream 2 är en över 1 200 kilometer lång gasledning som sträcker sig från Ust-Luga i västra Ryssland, genom Östersjön och förbi Gotland, till Greifswald i nordöstra Tyskland.

Den ägdes av ryska Gazprom tillsammans med några större tyska gasbolag, bland annat Uniper, innan bolaget ansökte om konkurs för två år sedan till följd av sanktionerna.

Foto: President of Russia Office resp Official White House Photo by Shealah Craighead

Text: Redaktionen