UKRAINAS PRESIDENT: Ryssland anfaller på onsdag – Men sen ändrar sig presidenten

2022 02 14

Ukrainas president uppgav i kväll måndag att Ryssland kommer att attackera på onsdag. Men några timmar senare ändrar sig presidenten.

– Vi får veta att den 16 februari kommer att vara dagen för attacken, säger Ukrainas president Volodymyr Zelensky i ett uttalande, enligt uppgifter från NBC.

Vart Zelensky fått uppgifterna ifrån är oklart.

Visa att vi är enade

I ett tal till nationen meddelar presidenten att man på onsdag ska hissa flaggan och att nationalsången ska spelas över hela landet klockan 10.00 för att visa enlighet, enligt ukrainska Interfax. I samma tal uppmanar han alla ukrainare som flytt landet att återvända och kämpa för sitt land.

– Vi är lugna! Vi är starka! Vi är tillsammans! Fantastiska människor - ett fantastiskt land! Framhåller han avslutningsvis i talet.

Ändrar sig

Men en stund senare har nu Zelensky ändrat sig och säger att han i själva verket talade om mediarapporter. Förvirringen och osäkerheten i Ukraina är med andra ord total och nervositeten är på bristningsgränsen.

Utanför landets gränser står 130 000 ryska soldater redo att gå till anfall mot Europas till ytan största land, efter Ryssland, med 44 miljoner invånare.

Tyska kanslern i sista försök

År 2022 är Europa kanske bara timmar ifrån krig samtidigt som  EU:s regeringschefer gör allt för att få Rysslands diktator på andra tankar. Tysklands förbundskansler Olaf Scholtz är den senaste EU-ledaren på plats i Moskva för att tala förstånd med Putin. Frågan är om det är både förgäves och för sent.

Svenskar i Ukraina

Med anledning av det rådande säkerhetsläget har UD tidigare beslutat att avråda från alla resor till Ukraina samt att uppmana svenskar som befinner sig i Ukraina att lämna landet. SVT rapporterar att det i nuläget finns omkring 200 - 300 svenskar i Ukraina, men det är inte möjligt att veta exakt antal då listan är frivillig att skriva upp sig på. Hur många som lämnat landet sen UD:s uppmaning är också oklart.

Text: Redaktionen