UPPGIFTER: Ryssland hotar Eurovision – värdlandet agerar

2023 05 13

Brittiska politiker varnar för att Ryssland kan försöka störa röstningen i Eurovision.

På lördagskvällen äger finalen i Eurovision Song Contest rum i Liverpool.

Under förra årets semifinal meddelade italiensk polis att Ryssland försökt blanda sig i, men stoppades av cybersäkerhetsteam.

Inför årets final har brittiska politiker flaggat för att Ryssland kan ha för avsikt att störa tävlingens omröstning, uppger Sky News.

– Förra året under Eurovision Song Contest försökte ryska agenter störa den omröstning som gjordes för Ukraina. I år är det vi som är värdar för Eurovision Song Contest, säger politikern Michael Fabricant.

Tydligt svar

Paul Scully, som är minister för teknologi och den digitala ekonomin, menar att värdlandet agerat för att säkerställa att saker går som de ska.

– Regeringen är alltid medveten om att det finns ett antal möjliga hot mot våra system och våra event. Jag kan inte diskutera detaljerna men National Cyber ​​Security Center är världsexperter på att förstå attacker och ge incidentrespons för de allvarligaste attackerna. Vi vill se till att alla organisationer är medvetna, så att vi verkligen kan behålla den motståndskraften i röstningsprocessen, säger Scully.

Kommer agera

De brittiska politikerna har försäkrats om att ryska cyberattacker mot Eurovision kommer bemötas av landets cyberexperter.

Ryssland har under det gångna året använt sig av cyberattacker mot en rad länder.

Sänds ikväll

Den stora finalen i Eurovision Song Contest sänds ikväll klockan 21.

Ukrainska Kalush Orchestra vann förra årets final, men på grund av kriget har fjolårets tvåa Storbritannien tagit på sig värdskapet.

Sveriges har som bekant skickat Loreen till tävlingen, och hon kommer att gå ut som nia i startordningen.

Första gången sedan 1998

Det är första gången sedan 1998 som Storbritannien står som värdland för Eurovision.

Årets upplaga är den 67:e sedan tävlingen startade, och Loreen är en av favoriterna att ta hem tävlingen.

Foto: Дмитрий Хрусталев-Григорьев

Text: Redaktionen