UPPGIFTER: Ryssland attackerade Finland under Zelenskys tal

2022 04 08

I samband med att Ukrainas president Volodymyr Zelensky talade till Finlands parlament utsattes bland annat Försvarsministeriet för omfattande cyberattacker.

Överbelastningsattacker har riktats mot Statsrådets, Försvarsministeriets och Utrikesministeriets hemsidor i Finland under eftermiddagen. Samtliga myndigheter bekräftar attackerna, uppges Svenska Yle.

Natoansökan på gång

De digitala angreppen kommer bara timmar efter att Finland uppges ansöka om att gå med i Nato, och samtidigt som Ukrainas president Volodymyr Zelensky höll sitt tal till finska parlamentet. 

Idag har även ett misstänkt ryskt plan kränkt Finlands luftrum utanför Borgå.

Rysk reaktion

Enligt Finlands utrikesminister Pekka Haavisto är det ingen slump att det sker både en cyberattack och en kränkning av luftrummet samma dag som Zelensky skulle tala till landet.

Utrikesministerns uppfattning är att Ryssland vill markera en reaktion mot talet.

Molotovcocktail-sanktioner

I dagens tal uppmanade Zelensky Finland till sanktioner som ska slå mot Ryssland likt Molotovcocktails, som kom till bruk just i Finlands strider mot Sovjetunionen under andra världskriget.

– Rysslands krig mot Ukraina är avgörande, inte bara för framtiden för vårt land och vår nation, utan alla dem som har en gemensam gräns mot Ryssland. Precis som ni för 83 år sedan har Ukraina rätt att försvara sig, sade Zelensky.

Försvaret bekräftar

Försvarsministeriet kunde konfirmera att en riktad cyberattack angrep myndigheterna efter lunch. Det är dock ännu inte klargjort vem som ligger bakom, även om misstankarna mot Ryssland förstås är starka.

– Nej, det är det vi vill utreda innan vi kommer  ut med någon mer specifik information, säger Kristian Vakkuri, kommunikationschef på Försvarsministeriet, till Svenska Yle.

Utredning pågår

Myndigheterna kommenterade attackerna och tillkännagav att de var utsatta för sabotage.

– Det förekommer störningar i Utrikesministeriets webbtjänster för tillfället. Sidorna um.fi och finlandabroad.fi är mål för en överbelastningsattack. Vi utreder saken och försöker få tjänsterna att fungera så snabbt som möjligt, meddelar Utrikesministeriet på Twitter.

Stängde hemsidan

Cyberattackerna var så omfattande att Försvarsministeriet beslöt sig för att stänga sin hemsida till dess att den skadliga trafiken försvunnit. 

Strax efter klockan tre kunde hemsidan fungera normalt igen.

Foto: P Kapsenberger resp Zelensky FB

Text: Redaktionen