UPPGIFTER: Ryska separatister använder förbjuden ammunition

2022 02 18

I östra Ukraina har det under torsdagen pågått skjutningar.

Amerikanska CNN rapporterar om att ryska separatister ska ha öppnat eld mot byn Stanytsia i provinsen Luhansk.  Separatisterna uppges ha använt sig av otillåten ammunition och därmed brutit mot det rådande avtal som gäller mellan parterna.

Brutit mot Minskavtalet

Nu riktar den ukrainska utrikesministern, Dmytro Kuleba, hårda anklagelser mot de ryskstödda separatisterna.

Han hävdar att gruppen ska ha använt sig av otillåten ammunition  under torsdagens eldgivning i östra Ukraina.

– Fienden öppnade eld mot ukrainskt territorium med tungt artilleri, som är förbjudet enligt Minskavtalet, framhävde Kuleba  och påpekade att en stridsvagn använts i beskjutningen.

Granater kom från ockuperade områdena

De ryska uppgifterna om att ukrainska styrkor inledde skottlossningen tillbakavisas av Ukrainas utrikesministern.

– Granaterna kom från de tillfälligt ockuperade områdena i Ukraina som kontrolleras av Ryssland, kommenterade Kuleba och tillade:

– Rysk propaganda försöker förfalska verkligheten och skylla på Ukraina, men vi är övertygade om att de inte kommer att lyckas.

Förskola beskjuten

En förskola som ligger i ett område som Ukraina kontrollerar ska under torsdagen blivit beskjuten, rapporterar CNN, som har bilder och videor som stödjer detta påstående.

Tidningen uppger att en granat ska ha träffat förskolan, som ligger mindre än fem kilometer från frontlinjen.

Vill inte diskutera med Ukraina

Kremls talesperson, Dmitrij Peskov, har uttalat sig om att rapporterna om granatbeskjutning är mycket allvarliga och är en fråga som väcker stor oro.

Peskov tillade att det inte finns några planer från ryskt håll att diskutera frågan med den ukrainska regeringen, rapporterar CNN.

Foto: K. Schmid 

Text: Redaktionen