UPPGIFTER: Ryska massmördarna på väg att identifieras

2022 04 06

USA kommer med hoppfulla besked om att kunna bringa klarhet i exakt vilken rysk enhet som ligger bakom grymheterna i den ukrainska staden Butja.

Bilderna på massgravarna har kablats ut för hela världen. 14 meter långa gravar med civila människor, visar satellitbilder.

Ryska attacker ligger bakom, men exakt vilken enhet har varit svårt att bevisa. Till nu, uppger amerikanska källor till CNN.

Identifiering möjlig

– Det är möjligt att identifiera de ryska enheterna, säger en tjänsteman från USA med den senaste informationen.

Hög prioritet

Enligt samma källa är uppgiften om att ta reda på vem som är ansvarig högt upp på dagordningen för USA.

– Det är en extremt hög prioritet, säger tjänstemannen till CNN.

Analysering pågår

Sedan krigsbrotten och massmördandet i Butja fördes fram i ljuset har arbetet pågått med att samla in och analysera uppgifter. Man använder sig av alla möjliga verktyg och tillgångar för att ta fram de skyldiga.

Nu tyder uppgifter på att man har “skalat ned” alternativen bland misstänkta enheter, menar samma tjänsteman.

Information kan förbli hemlig

Det är emellertid inte säkert att USA kommer att dela med sig av informationen till allmänheten.

Ett beslut kan mycket väl tas om att istället enbart utlämna uppgifterna till Ukraina.

Flera enheter 

Samtidigt uppger också källan att man håller på att analysera möjligheten att det kan ligga mer än en rysk enhet bakom grymheterna i Butja.

Svårigheterna sägs vara att fastslå om brotten har ägt rum medan en rysk enhet drog sig från området, samtidigt som en annan anslöt.

Omvärlden fördömer

Sedan informationen krigsbrotten och massgraven i bland annat Butja nått omvärlden har betydande länder svarat med starka fördömanden.

Nya sanktioner har slagit från både EU och USA. Dessutom har Tyskland öppnat för möjligheten att stänga av importen av rysk gas, och hemma i Sverige bedrivs det stark opinion för att Sverige bör göra samma sak.

Foto: K Schmidt resp resp. Д Григорьев

Text: Redaktionen


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen